跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

Elefant老婆,

"另外一個檳城媽媽嘅女女都係一歲+"
你係唔係講緊我呀

大宅

畀面勳章

Hello daisy,

我都係一個香港o既檳城mama.. 我add左你msn.. 得閒傾下偈啦..

大宅

畀面勳章

好耐都唔見你係隔離打牙骹喎

原帖由 Elefant老婆 於 09-10-1 01:46 發表
係呀!

大宅

畀面勳章

上個星期真係龜速上網.. 乜鬼網都開唔到..
呢幾日先好番D..

"隔離"咪即另一個帖囉.. 呢排個邊都靜左好多.. 無乜人留言...

你之前講個間"THE LEARNING GARDEN", 2/10 個日有個OPEN DAY, 不過我去左KL .. 所以去唔到..

不如下次我地約埋自己中上去.. 入去睇下乜野環境...

大宅

畀面勳章

Hello KimB,

可以識多一個PENANG 既香港媽咪.. 好
原來檳城都有好多香港媽咪係到住O架.. 其實我初初黎既時候都有D唔慣.. 不過住落左就無想像中咁差.. 都係要自己慢慢調節.. 宜家有左個女.. 覺得係檳城住會好D添

如果你番黎.. 可以約出黎吹下水喎..

大宅

畀面勳章

KimB,

我囡囡22個月.. 就黎2歲喇..
如果你唔識開車.. 真係好唔方便.. 如果你識開車.. 起碼都可以出去見下朋友... 唔駛下下都要人載.. 呢樣野真係十萬個唔習慣..

係喇.. 我都想知道.. 你c6 係香港搵野做難唔難 ? 不過我知如果搵到野做.. 住夠7年.. 就可以攞長期居留 (3粒星).. 香港比馬來西亞容易好多..

原帖由 KimB 於 09-10-27 10:38 發表
hi Semall,

你個囡囡幾大呀? 你去左penang幾耐呀? 其實penang唔係唔好, 但因為我唔識駕車, 出入都要我62車我, 所以覺得唔方便。

大宅

畀面勳章

快d學喇.. 阿媽由細教到大.. "求人不如求己".. 將來你識楂車就可以成日出黎wet

初初黎o既時候.. 一年都唔知要去幾多次immigration.. 每次去都要半日.. 佢地d 工作效率真係好得.. 我懷疑佢地睇到外面越多人等緊.. 入面d人就會越開心

宜家我都係每年extend visa.. 佢話我呢邊既immigration 未試過批多過一年.. 所以佢地都係比一年我.... 如果可以.. 夠5年都會試下申請PR(長期居留).. 入籍就唔想喇.. (入籍=國籍係馬來西亞).. 宜家我地攞HKSAR PASSPORT 都唔知幾好.. 唔駛咁客氣喇.. 你比我.. 我都唔要呀..

我老公都係打工.. 不過就叫做OK.. 搵o既人工都算唔錯.. 我覺得如果兩公婆自己住.. 一個月最少大約RM3K 都可以.. 不過如果有小朋友.. 可能就唔夠..

小朋友係馬來西亞住.. 我覺得好過係香港.. 起碼住O既環境都好D.. 又無好似香港咁... 兩歲人仔已經要返學讀書.. N1應該係3歲.. 就係因為好多父母都驚自己仔女比人落後.. 就要讀PN CLASS.. 係唔係太過緊張呢??
當D仔女未夠兩歲就要四圍撲學校報名交表..

可能我唔係香港.. 如果我住係香港.. 我可能都會做一樣既野...所以我真係無諗過比個女返去香港讀書

原帖由 KimB 於 09-10-28 17:34 發表
Semall,

我都知唔識開車真係好麻煩, 但我返左嚟hk之後,忙到死死吓, 都仲未走去學車, 睇嚟真係要快d學先得。

係呀! hk既immigration真係effective個馬來西亞多多聲, 我猶記得初到penang, 要申請個visa, 簡直煩到死, ...

大宅

畀面勳章

我宜家係同6299一齊住.. 住semi d ... 因為有個女.. 佢地又肯幫我湊.. 所以一齊住會方便d..

之前未生時.. 都係同老公一齊住apartment.. 計埋供樓.. (個時唔駛供車) 一個月用3-4k.. 每個人用錢o既方法都好唔同, 例如有subscribe astro 呢d 要比錢o既電視.. 有d人一個月幾十蚊都有(當然係得幾個台可以睇), 又有d人一個月要比兩百幾蚊.. (full subscription).. 如果乜野都用好.. 食好o既.. 要供車.. 供樓.. 一個月10k 都唔夠.. 但係一個月一個家庭用5k.... 已經可以過得好好
檳城o既生活指數已經算幾低.... 我一個人出街食lunch.. 好簡單o既.. RM10 已經有找..

原帖由 KimB 於 09-10-29 11:21 發表
Totally agreed!! 你送個馬來西亞國籍俾我, 我都唔想要, 如果快d申請到PR就好, 唔需要年年咁renew, 每次都要浪費半日去整, 麻煩到死!

e+係hk讀書都幾辛苦, 就左返學之外, 又要學呢樣學個樣,但唔 ...

大宅

畀面勳章

Kim b,
你係檳城住係邊樹o架?? 我同daisy就住得好近.. 所以可以成日約出黎..

係檳城無車等於無腳.. 邊到都去唔到.. 成日麻煩人地車出車入. 我都覺得好麻煩.. 所以死都要買番架車.. 自己鐘意去邊都得.. 唔識路唔緊要.. 學我62話齋.. 我地住penang呢邊.. 唔上橋就一定可以番到屋企.. 不過可能用多d時間..

其實要適應呢邊o既生活都唔係好難.. 香港人適應力超強嘛.. 不過最緊要係要有朋友.. 有乜野都起碼有人傾下講下.. 咁就唔會咁無聊.. 之前我未生個女時.. 就識到一班都係嫁過黎o既朋友.. 成日都出黎吹水.. 咁又過左大半日.. 得閒又去下佢屋企..打攪下.. 時間就會過得好快.. 宜家有左個女.. 就少左出黎.. 不過真係好開心係檳城.. 一個人生路不熟o既地方都識到呢班朋友..

大宅

畀面勳章

Kim B,

我住係tanjung bungah, 而daisy就住係tanjung tokong.. 我地兩個去gurney都好近.. 下次約出黎.. gurney係首選..

你就好喇.. 可以同個仔一齊周圍去.. 我諗要等多一兩年先可以同個女一齊去街街..

如果你番黎.. 無野做.. 都可以call我地出黎.. 不過我要番工.. 所以只有夜晚或星期六/日先可以出黎喇..

大宅

畀面勳章

Celebrate Christmas.. 即是飲飲食食喇.. haha
宜家我都係幫緊個親戚打工.. 雖然人工就唔係好多.. 不過勝在夠flexible....幾時要放假都ok.. 人工就夠自己用囉.. 自己鐘意買乜都得.

我由上次六月攞到新既visa個時.. 佢係我個passport上面印左我可以做野.. 我乜野都無比佢.. 佢就咁approve左..

去singapore宜家機票好平呀.. 不過新加坡o既野就唔平囉.. 齋睇唔買.. haha
我反而想去bangkok喎.. 去shopping 同食野.. 不過宜家唔知安唔安全呢???

原帖由 KimB 於 09-11-3 10:31 發表
好呀! 不如我哋約出黎一齊celebrate christmas呀, 我dec 25晚返到penang, dec 26冇野做, e+諗緊究竟dec 27 or dec 28先飛去singapore, 唔知你哋既schedule 點呢?

咁你e+做緊咩野? 可以係馬來西亞做工咩? 有工作好d ...

大宅

畀面勳章

26號我應該OK .. 暫定呢一日先喇.. 等我都諗下買咩禮物比你地小朋友先..
KIM B, 你仔仔幾多歲呀??

如果可以傾偈又可以比小朋友玩..去人地屋企就最好..

我聽我細妹講香港宜家好大風呀.. 真係要帶幾件衫呀.. 寧願帶多都唔好唔夠衫著呀

Daisy, 你成日都出去玩o既.. 下次預埋我喇.. 等hayden 有個伴嘛

Kim b, 係就係要renew 5年visa先可以申請PR, 不過immigration都要計埋你要係馬來西亞住夠5年先可以申請..

佢地真係攞你本passport慢慢同你計你夠唔夠5年.. 如果夠.. 佢地先會比Form你填(此消息來自另一位香港mami)

大宅

畀面勳章

好呀好呀.. 去daisy 屋企喇.. 我個女件泳衣好少著.. 我怕再唔著就唔啱喇

食物方面好簡單o者.. 叫delivery 就搞掂喇.. 最緊要有地方比d小朋友玩.. 同我地mami 可以傾偈

christmas 呢d節日.. 一大班小朋友一齊過就最開心..

大宅

畀面勳章

講講下仲以為下個星期就要見你地添..

cold storage好似無你講o既party food 喎.. 不過唔緊要.. pizza 都ok .. 打個電話即送到門口.. 超方便.. 再唔係.. 住我對面o既鄰居整野食都好好味架.. 到時我去order 整幾盤過黎都ok.. 我個女舊年生日 .. 都係叫佢地搞掂..

學malay o既flash card / dvd.. 呢邊好多喇.. 教埋你點讀?? 你屋企唔係已經有個馬拉文人肉字典機咩??? 你咁快要學定同個印印溝通o拿..

大宅

畀面勳章

要order 野食.. 無問題.. 最後confirm左幾多人..我負責訂

我識一個韓國媽咪..係檳城住o既.. 雖然佢比佢d仔女係penang讀書.. 佢個女係讀international school, 雖然係學校有教malay.. 不過係3rd language.. 最主要都係教英文同中文.. 馬拉文合唔合格都無所謂..

反而你又會比個仔仔學malay .. 係香港.. 如果唔係要同印印溝通.. 馬拉文真係無乜用..

不過你都識講你c6唔用就還番哂比先生.. 學左都無機會用.. 好快就唔記得..所以唔駛心急..

如果唔係要去政府部門.. 根本都無乜機會講..
我啱啱in左份工.. 講到明我唔識malay.. 最後都ok左.. 所以識唔識都唔係太大影響o者

原帖由 KimB 於 09-11-4 16:57 發表
好呀! 一於揾你去order啦!
你所講既人肉錄音機係唔係指我c6呀? 如果係就唔掂啦, 我c6既malay真係好屎, 已經還返曬俾先生啦, 因為佢好早就out-town做野, 好多年都唔係malaysia, 好少講malay, 佢講英文同普通 ...

大宅

畀面勳章

我係apply做customer service. 其實份工都仲未confirm哂.. 因為我要出年一月先可以返工.. 但係佢都仲未覆我... 因為呢邊係年尾出bonus. 多數人都係做到12月先走.. 無理由12月返新工而放棄左份bonus.

dvd/flash card 等你番黎慢慢揀.. 慢慢買.. 我知popular 有好多選擇...

原帖由 KimB 於 09-11-5 10:18 發表
恭喜曬! 做咩新工呀?

我都知學malay應該冇特別大用途, 不過我知道c6都好想阿仔識少少, 因為佢覺得malaysia係一個multi-language既國家, 但hk就只識中英文, 而中文只係廣東話, 所以佢覺得唔夠competitive. ...

大宅

畀面勳章

我呢個星期日都會去雲頂呀.. 第一次帶個女去雲頂..
真係有好多野啱小朋友玩o架.. 佢indoor 同outdoor 都有theme park... 有排玩.. 自己駕車去又可以自己控制時間.. 幾多點出發都可以.. 比較flexible d

嘩.. 宜家我地唔只講下個月o既事.. 好似仲plan埋下一年去新加坡.. 真係"未出發先興奮"

我都想一齊去呀.. 希望真係可以成行喇..

原帖由 KimB 於 09-11-5 11:29 發表
Oh, ic!!

Last night, 我話俾阿仔聽會帶佢去一個christmas party, 可以游水, 佢幾happy! 我仲話俾佢聽會有一個妹妹, 一個弟弟, 問佢會唔會同小朋友玩? 佢話會呀!

e+可能我唔去新加坡, 會轉去 ...

大宅

畀面勳章

原帖由 Elefant老婆 於 09-11-5 12:55 發表
你地咁快就講緊聖誕聚會,依家仲有成差唔多兩個月喎。 太早plan喇你地。

Semall,恭喜你揾到新工呀,如果你返咗新工嘅話,下年會唔會好忙呢?

你地講緊嘅malay文教學用具,gurney嘅大眾有好多,真係有排你睇。

...

呢個媽咪好似同我去埋同一間gym 喎.. 不過佢就趁佢o既小朋友返學時.. 佢先去.. weekend 佢好似好少過黎呢邊..唔緊要.. 可以問下佢有無興趣

如果份工真係confirm.. 應該會比較忙.. 如果越忙份人工越多就好喇..

我尋日去左gurney plaza 做facial.. 好正喇.. 試做價RM28.. 裝修仲好靚.. 仲有fish spa 玩.. 我下個星期應該會再去.. 有無人有興趣

大宅

畀面勳章

各位mami,
我尋日去個間facial 係唔駛買package o既. 做一次比一次錢.. RM28 只係free trial, 唔駛人介紹o架.. 你自己去到同佢講你第一次.. 佢就自動解釋哂呢個facial係包d咩...佢所有野都做足哂.. 你比RM28.. 佢就會幫你做一個價值RM79(原價)o既treatment... 因為唔駛join package ... 所以係無人sell你要join... 佢只係會針對番你皮膚o既問題.. 介紹佢地o既product.. 價錢唔會好貴.. 因為我有pimples.. 佢地recommend我2樣product.. 2樣野夾埋都係RM100.. 我覺得唔太貴囉..試下囉.. 同埋做完FACIAL.. 又有fISH SPA玩.. 我尋日第一次玩.. 覺得好得意.. 其實呢間野係KL都有SPA.. 不過GURNEY個鋪太細.. 唔可以做埋SPA....宜家佢地搵緊地方.. 可以FACIAL 同SPA一齊做就正喇..

我黎左檳城之後就無再做facial... 好驚去左d細鋪.. 比人昆.. 亦都驚佢地d 機無咁update..

Enfant 老婆.. 原來你join 左As*** Sp**** ..呢間野都幾貴下.. 我有friend都有join.. 不過佢就勁讚呢間野d product 好掂.. 我見佢有個free Trial 六十幾蚊.. 不過原來好多野都唔包.. 連eyebrow trimming 都唔幫人做.. 而且離我屋企太遠.. 做完FACIAL仲要楂成半個鐘先返屋企..

INTERNET ISP.. 我係用STREAMYX.. 因為老公間公司有得CLAIM.. 唔可以轉ISP.. 又唔可以轉PLAN.. 想UPGRADE 到1M都唔得.. 激死

大宅

畀面勳章

enfant老婆.. 如果要做massage同spa.. 係近跑馬場有間heritage club都有.. 價錢都係由幾十至百幾.. 我要搵下個price list..

首頁

尾頁

跳至