自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

政府根本就無 work from home, 因為根本就無工作

琥珀宮

畀面勳章

Step_C 發表於 20-11-23 11:56
冇工作?你拎嗰一萬蚊天跌落嚟㗎?

原來拎一萬蚊係 work from.home 既公務員做既工作黎架?

琥珀宮

畀面勳章

sheepsheepvo 發表於 20-11-23 12:18
人地都要批核做紀錄架? paper work都唔少喇?

咁關 work from home咩事?

琥珀宮

畀面勳章

sheepsheepvo 發表於 20-11-23 12:27
咁你之前話佢地沒有工作嘛,就算WFH唔係exactly做緊1萬蚊呢單嘢,工作量都係佢地架喇,又唔係話WFH後D嘢就 ...

我講在家沒有工作,所以根本不能叫 work from home, 我梗知平時有工作啦,唔係請佢地做咩?!返工唔應該做野?要做番唔代表做多左,只係推遲黎做啫,又無 benchmark既

琥珀宮

畀面勳章

wlhbee 發表於 20-11-23 12:39
有,至少我有啦。

上兩次好多市民投訴政府工作完全停頓,有人開 post 話牌照部停晒,開舖頭俾空租,因為無出牌,有公務員開舖話同事在家連電話都唔想聽,返工個班因為在家個班唔做野,答問題都唔肯答而好困難,有人話因為好多市民資料不能帶返屋企,咁你係公務員,不過你講下係咪大家誤解你地啦

利申:無反對GS WFH, 如果真係有工作既話

琥珀宮

畀面勳章

fatgarden 發表於 20-11-23 12:56
無可能無工作,不要靠估。

我識好多GS, 而且係之前有人開 post 講,唔係我估的

琥珀宮

畀面勳章

小華子 發表於 20-11-23 14:00
得喇得喇,澳牛員工不用開工又出足糧你就話公司係良心僱主。
部分公務員ab team隔日返工你就話公務員大食 ...

首先我無話過公務員係大食懶,你自己加落去唔好屈我 #36 我講左,係之前有jm開舖呻過,公務員所謂WFH 係假既,唔係我講既,如果今次又WFH, 已經第三次,政府部門用公帑營運,都要對市民負責,如果根本不能在家工作,就咪濫用 work from home呢個 term, 咪話直情放假囉,反正市民想表達意見又會被人話眼紅人地既

琥珀宮

畀面勳章

wlhbee 發表於 20-11-23 14:12
你講既當然係有發生,我同意有些部門老細真係安排失當,就算相同部門,唔同區做法亦都未必一樣,個人既問 ...

其實我對公務員無惡意既,我家人、朋友都有公務員,又有在公營機構做野,我只係睇唔過眼,好多公務員既工作態度,話就話 work from home, 電話又唔想接,email 唔想覆,自己搞到自己形象咁差,連累埋部份有責任感既公務員

首頁

尾頁

跳至