跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 bestwish 於 09-12-4 17:12 發表
你地小朋友d quiz & assessment 成績好唔好呀 ??

我個女就唔好喇 !! 我佢未上心去讀書, 答問題又求其, 名名係識都答錯又或者睇錯提目. 比佢激死....

你地有冇比佢補習 ??

我幫佢選呢間學校就係諗住唔使佢補習 ? ...

我個女都P3, 你講嘅嘢"中"哂.
佢地E+寫JOURNAL, 週記, 剪報, 因為無限字數, 如果我唔叫佢寫多D, 佢可以2-3行就收筆.

每晚都話做哂功課, 但到CHECK時就實做漏.

舊年試過去補習社, 唔掂呀, CHECK咗都錯.

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 bestwish 於 09-12-10 12:26 發表

到個女升中都唔知有未 ???? 等等等....

好似話批咗圖則啦, 其實起唔起泳池都無所謂, 我反而想係區內有間直資中學.

新校長有好有唔好啦, 好似校車咁, 開學時原來校巴佬係安排3個小朋友坐2個位, 其實係啱運輸處條例的, 3位BELOW1.3M的小朋友當2位成人計, 校長知道呢個問題, 就不輪身高, 要求一人一座位, 所以先多咗一間校巴公司.

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 bestwish 於 09-12-10 13:42 發表

...其實起唔起泳池都無所謂, 我反而想係區內有間直資中學......絕對同意 !!!

係我地投訴佢先加校車咋 !!!!

E+我個女係第8個站落車, 我想出年可以拆2間車唔洗兜咁耐.

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 bestwish 於 09-12-10 21:41 發表

絕對冇後悔俾我小朋友讀保圓. 因為佢d奔英文同普通話係勁掂.  校長只係題外話 !! haha 只要佢唔改圓玄教學概念. 絕冇問題. 只不過係度吹下水je... ...

我都係最鍾意呢樣lor.

我覺得校長一下子好似改咗好多嘢, 舊的家長們都好大反應架, 例如今年多咗quiz, 起初我都有d唔慣, 因為以前唔洗成日溫書, e+溫溫下又無咩, 其實都測驗/考試時, 就輕鬆d.
另朝早唔比入學校, 我就無咩所謂, 我要返工都唔想留係學校咁耐, 可能全職媽咪就想可以入埋學校, 知多d.

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 菇芝bebi 於 09-12-10 18:12 發表
今日收通告話原來聖誕party可以著便服喎, 等我幫佢地買定兩套聖誕裝先

好似年年都係便服wor.

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 Lovelybbs 於 09-12-11 10:38 發表
英文同普通話掂全係學校功勞? 定係屋企都要配合, 例如要係出邊學英文, 加全天候英語對話, 睇英文VCD?

英普的聽講能力, 係學校功勞, 我都唔識普通話, 英文又LOCAL口音, 成日都係亞女教返我, 我問亞女睇嘢如果有中英的話, 睇中文/英文先, 佢話有時會睇咗英文先, 可能佢地平時睇慣咗, 所以好自然就睇咗英文先.

不過我個女的寫作能力就較弱, 思路唔得廣闊, 上個月開始補英文.

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 尚宮大人 於 09-12-31 21:43 發表
:) 【東方日報】油蔴地天主教小學(海泓道)教師朱志華涉與十二歲女生非法性交,被判入獄十年,該校校長張志鴻曾替被告撰寫求情信,表示原諒和支持被告,惹來大批家長不滿,在網上討論區有逾百個留言,批評張枉為校長、是非不分、不 ...

吓, 又嚟!!!

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 vincat 於 11-1-24 15:15 發表
arm arm派左first term成績, 想問下會唔會再有成績表出ga? thx

會, 家長日派.

珍珠宮

好媽媽勳章

3BBs 發表於 11-6-23 14:27
回覆 菇芝bebi 的帖子

好似話女生校裙由"雞翼袖"改短袖, 另外PE衫褲都有少少改動, 不過我都有D唔明, 問off ...

係就好, 因為我大女好高, 就得個長度, 條裙就好闊, 胛位好大.

珍珠宮

好媽媽勳章

gigayan 發表於 11-7-27 17:57
其實呢間學校我都有留意, 但就係佢行IB我想唔通, 雖然我係有考慮俾小朋友出國留學, 但當然佢可以留係HK係最好喇, 行IB要用non-jupas既方法入大學, 而呢個方式入大學既學額會少d, 而且好似有d課目係會限制左, 你對呢樣有咩睇法?? 我就係想唔通呢一步, 所以阿囡考小學去唔去考宏信都仲考慮當中, 可唔可以指教一下??

同埋呢, 大家都係行IB, 你對蔡繼友同宏信有咩睇法呢??? 似乎蔡繼友已經係批准左行IB, 但宏信仲係申辦中...... 宏信,

你的說話正是我的顧慮呀.

我係宏信的WEB SITE有以下資料:
2.Are students studying IB program eligible to enter the local universities?

According to the IBO, universities and institutions in Hong Kong that recognize the IB diploma include Hong Kong Baptist University, Lingnan University, The Chinese University of Hong Kong, The City University of Hong Kong, The Hong Kong Polytechnic University, The Hong Kong University of Science and Technology and University of Hong Kong. Students completing IB- Diploma Program can apply for these universities through the Non-JUPAS Admission scheme. There are no fixed quotas for non-JUPAS applicants.

Students achieving good results in the I.B. programs have a good chance to be admitted by local universities because they are excellent in their language proficiency, spirit of exploration and research ability. These competences are the critical criteria when universities select their students.
3.[url=http://www.luac.edu.hk/luac/faq_main.php?p=#]What is the ratio between students studying NSS (New Secondary School) Curriculum and IB program?
[/url]We provide dual exits for our students after they have completed the first 10 years of study at Lutheran Academy. The ratio between students studying NSS curriculum and IB programs is about 1:1.

1:1到時又要再比併過.

gigayan  最怕佢係網上所講的係"天下無敵"...... 始終無實質數據支持......  發表於 11-7-27 23:27

珍珠宮

好媽媽勳章

3BBs 發表於 11-8-3 11:23
如果through PTA , 或者我們draft完封信, 可以先找自己認識又有相同訴求的家長簽名, 然後9月開學時將信交校 ...

如果係intra-net出郵比校長, 又是否可行呢.

珍珠宮

好媽媽勳章

201102 發表於 12-10-4 10:14
有沒有小朋友住健生,盈豐花園 , 明皇花園幾點鐘上車的

明皇花園係邊呀.

我小朋友唔係搭校車, 早2年係7點, @$650/月.

珍珠宮

好媽媽勳章

backyardigans 發表於 12-10-17 11:26
我小朋友有耐都未升中,不過見華仁和協恩來學校講升中,話晒係名校,所以八卦回校聼吓.
兩間名校介紹佢地學 ...

幾時呀?

學校呢幾天通知我們, 協恩有講座, 可以報名, 但應該係去協恩聽, 不是協恩來學校.

backyardigans  9月26日家教會通告:10月12日華仁和協恩來學校講升中,上星期既事啦!  發表於 12-10-18 11:30

珍珠宮

好媽媽勳章

backyardigans

THANK YOU.

珍珠宮

好媽媽勳章

bestwish 發表於 12-11-26 12:06
唔係下化, 同高班差別禁遠 ???????

有冇底班家長出來分享下呀 !!!!!

我細女讀緊P3, 寫詞語係要寫併音, 都唔算多.
今個星期中默, 讀默的範圍真係前所未見的咁多,
現代中國語文其中一課, 差不多2版,
大女(P6)都無咁多.

(可能其它學校係2-3課的範圍, 我地學校以往唔係咁多架)

QUIZ, DICTATION, 一定係每星期都有,
但我唔記得有無試過一星期三劑.
2劑就一定有試過, 因為每教完一個單完就要QUIZ一次,
QUIZ都無所謂, 平日溫了, 到EXAM就輕鬆D.

書法P3 P6都有, 都係叫佢地寫練習簿, 不算吃力的HW.

珍珠宮

好媽媽勳章

bbeasy25 發表於 12-11-26 18:39
仍能愉快學習嗎?一日有幾多功課?可在學校完成嗎?一年四次考試米好密?會辛苦嗎?因有其他offer,想了解清楚學 ...

小朋友上學都是開心的, 一年四次測考不算多了.
你可以去學校看看小朋友的情緒.

珍珠宮

好媽媽勳章

lamfanny 發表於 12-11-26 21:54
回覆 YanYan0116 的帖子

謝謝yanyan回覆.

那麼 quiz 的範圍擴嗎?
1個單元的範圍不算多, 平日溫了, 考試就會輕鬆些.

有時間溫習嗎? 或是測試小朋友平日上堂的留心程度 (即冇需要溫也沒有範圍)?
如果上課留心, 很快可溫完.
有些家長都會再買補充給小朋友做.

quiz or dictation 計入成績單內嗎?
計平時分, 好像是20%

抄寫功課是大概每日都有嗎? 抄多少版?
不算多, 應該不會多過10個詞語, 每個橫寫一行,
某些詞語是中默範圍, 考試也會再考.

其實我會咁睇,
因為我們在區內沒有直資中學可直升,
即是到升中(在區內升學)時, 也是跟同區的學校比併,
如果太淺, 沒有壓力, 如何爭取到較前的排名, 來入BAND 1的中學呢?

首頁

尾頁

跳至