親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 nicki 於 11-2-10 12:39 發表
但你地投訴完, 旅行社都唔理你地,無回應, 唔認衰,就係旅行社有問題! 明知個領隊唔好, 會做壞自己旅行社個名聲, 仲俾佢再帶團, 就係旅行社的問題!

AGREE

水晶宮

原帖由 nicki 於 11-2-10 14:08 發表
有樣經典既事唔記得講, 話說導遊帶我地去人蔘專賣廳, 我地都唔多團友買..再去睇護肝寶, 本來我老公話唔買, 但佢有脂肪肝, 肝酵素高, 食中藥都醫唔好, 我咪叫佢買來試, 而且店員話有samsung退錢保證(合藥面頭有samsun ...

我都好堅持ga,而家向旅遊業議會投訴,如果回覆吾合理,我會向小額錢債審"財"處索償.我有錄音在手,睇下介時個官點判lor.
另,最後果日領隊買左3萬多wow食物向我地say sorry的,但我地梗係吾要la.但個導遊全無歉意.

水晶宮

原帖由 nicki 於 11-2-10 15:08 發表

支持你, 唔好等D人以為我地香港人係水魚! 就算告佢唔入都要唱衰佢, 唔好等其他人中招!!

TKS:lol:

水晶宮

原帖由 Jennie 於 11-2-10 16:07 發表

又睇o下旅遊業議會點回覆你先......

今日致電覆我開左file,但最快都要1,2 個月ga.

水晶宮

原帖由 Jennie 於 11-2-10 16:18 發表

1,2 個月......真係有效率!!!

因為議會3天內出信比新華,新華要係21個"工作天"回覆.已經要1個多月.

水晶宮

原帖由 POCHACCO. 於 11-2-11 04:01 發表

Jennie...多謝你話我知,滑雪當日有冇小童價?我帶埋小朋友去,聽大家講話得一個價錢,又話冇小童價?是否真的?
同埋你係邊度買手信丫?有咩唔好同個guide買丫?唱錢你係邊度再唱的?同埋酒店係咪真係冇風筒呢?
ocean 700 ...

新華導遊所有自費的都話無小童價,就算我比埋新華收費表佢睇都係咁講,一係吾join,吾通同佢嘈咩,反會影響自己同團友幾日心情,提議你如有不合理,錄影or錄音回hk再追討.

如果你要買紫菜,人參糖就係明洞買,最後導遊帯去買的貴一倍,我發覺連機場都平過佢.

水晶宮

[quote]原帖由 Jennie 於 11-2-11 11:39 發表
calven>>原來我地個guide 係part-time o黎!!!!

新華覆你ga?
新華有無覆會點處理你的投訴?

水晶宮

原帖由 三個白白豬 於 11-2-15 11:26 發表

十卜

TKS
你返黎la?
大致ok嗎?

水晶宮

原帖由 三個白白豬 於 11-2-15 22:29 發表

你個導遊好好喎 !!
我個...都有帶我地去多兩個點 ....行街 , 仲要加收10000won/個

新華導遊除左"帯"我地行街,仲帯我地坐"正東津火車",30000won/位,仲話收平左wor.

水晶宮

原帖由 Jennie 於 11-2-16 00:11 發表

ME2...係估唔到坐一個站要收咁多錢! 大小同價!!

坐左10分鐘有無ar?
kimen形容路上守衛森嚴,有持槍軍人林立....,不容錯過.
吾知係咪我同c6眼花,除左普通風景,無特別,
你睇到軍人嗎?

水晶宮

原帖由 dorisk 於 11-2-16 09:35 發表

我都有去,但唔駛比錢呀
可能團費已包左

你幾錢團費呀?

淨團費$2999,我1月13號去的.
你幾$,跟邊間?

水晶宮

原帖由 abcfamily 於 11-2-16 12:46 發表

我都係跟新華,個導遊好好啊...行程沒有的也盡量配合女士們的要求...去埋 outlet 同街市,雖逗留時間不長,但個個也滿心高興...又沒要求另加費用...呵呵!

而且導遊也大方的請全團吃士多啤梨,烤餅,汽水,錢雖不多,但大家也很開 ...

無去坐火車?

水晶宮

原帖由 samanthawu 於 11-2-17 11:18 發表
Hi, 你好,我都去過韓國2次,最後個之個導遊都係叫Kimen,唔知會唔會係同一個呢 ?

應該係同一人,你有否同樣經歷?
是否跟新華?

水晶宮

原帖由 abcfamily 於 11-2-17 23:21 發表

梨泰園+多個shopping 點,都係市內購物點,也沒什麼看頭呀,點值咁多附加費呀。自己搭的士去也不用俾咁貴呀。
我地個導遊真係幾好人。
又同我地講買相隨意便可,喜歡的便買,不喜歡的就買些團體合照當留念,不會迫人買啊! ...

講到買相,新華導遊用左15分鐘黎游說團友最好全部要買晒,講到聲淚俱下ar.(我諗導遊可以分一部分$的).

水晶宮

原帖由 Jennie 於 11-2-18 16:06 發表

kimen 呢樣有改善喎! 無叫我地夾硬買. 都係講o左5-10分鐘.

我個影相仔就因為將d 張加晒frame 整得都幾ok, 好似以前結婚相o個d magazine 制作咁. 所以都買o左唔少, 新華成hkd$33/張! 其他旅行社收幾多?? ...

佢話攝影師係新手,吾識把握機會,全團24人只影左108張,但我地坐附近12人加起已有成90張,其餘12人有咩可能只有18張ar,
kimen講野,信2成都死.

水晶宮

"旅議會"今日有信回覆,果不出所料,新華都係吾認無買我囝票,但又無實質證據支持佢有買票(例如單據)

而家再由"消費者關係委員會"決定處理方法.

首頁

尾頁

跳至