跳至

首頁

尾頁

男爵府

原文章由 lubelubehk 於 08-8-31 00:18 發表
我都係想有外籍老師長註先幫阿囡轉黎激活讀...你有時間不如上去I5A/B睇睇...唉...一隻鬼都無呀今年...激死我喇...

其實最好跟學校反映返你的問題,可以問清楚學校老師的背景, 我覺得中國藉問題唔大,最緊要係老師是否 qualify,口音正唔正, 曾經見過香港人老師, 讀語言學,英文發音好正,講英文係好好聽.

男爵府

原文章由 朱師奶 於 08-9-3 10:18 發表
bebeyan ,

我今朝問左鄭老師關於做早操的問題, 原來要16/9先有得做, 因為樓下有D bb仲cry緊, 所以要等D bb ready至可以一齊做.

唔該晒你. 我都覺得做早操時間幾開心, 見甘耐都無, 重以為取消左, 我記得往年開課幾日就有做, 有d 小朋友重哭往做tim.

[ 本文章最後由 bebeyan 於 08-9-3 22:48 編輯 ]

男爵府

原文章由 MichelleYan 於 08-9-3 13:03 發表
原來有早操做,係唔係有音樂果集?一路聽一路做?如果係咁亞女實好開心呀!

係呀, 有音樂唱下歌,做下動作.

男爵府

原文章由 朱師奶 於 08-9-5 15:27 發表

我會同亞仔報普通話 & 功夫.

普通話學費係貴左dd, 上年係$80, 今年要$100.
我個仔上年都有報普通話, 莊老師教得幾好, 所以會再報.

朱師奶,

我記得上年普通話係 $90. 今年貴左. 我女去年都讀左1年, 我女好似唔太喜歡, 下學期已經佢唔太想學, 係我地要佢一定學. 我覺得佢平日上普通話課的CD,書, 回家都很開心想睇返,跟隨讀,唱,. 而課外活動的file 就好少拿出來看, 我拿出來佢都無咩興趣睇返.

想出去外面學又唔知去邊到學好 ? 又要就返時間,而且有D都唔平. 有朋友介紹過一私人,幾個小朋友, 都唔貴,不過要5yrs 先收. 同爸爸傾過, 覺得貴左有D唔低,但搵唔到合適的, 都可能在學校學返先. 所以好大機會又同肥仔一起學. 另外就係報畫班.

[ 本文章最後由 bebeyan 於 08-9-5 23:37 編輯 ]

男爵府

原文章由 moondream3003 於 08-9-5 15:03 發表
懇親會唔可以帶小朋友, 即係唔使去啦

應該得 wor,以前都可以. 比佢地係 playground 玩 or 坐定定係課室.

男爵府

原文章由 MichelleYan 於 08-9-5 14:38 發表
hi,

剛收到學校好多有關課外活動通知,你吔會幫小朋友報D乜?我個女鐘意跳舞,會幫她報名。嘩普通話學費咁貴,要$100/堂,你吔會唔會參加?

跳舞我女都鐘意,不過我比佢係外面學緊, 因為覺得學校課室地方細,無甘多鏡, 無甘開心. 不過 Michelle 鐘意, 又費事出去外面甘煩,係學校試下先law.

男爵府

原文章由 MichelleYan 於 08-9-6 18:28 發表
朱師奶,
I4B張通告有寫呀!不過註明在校長圖章之左下角。我想問當日9:30-11:00只係4歲班家長/全校家長?If 全校家長,我想當日情況應該幾混亂。

以往是只是各班老師在課室介紹本年課程,大家可以發問.不是全校一起. 我諗小朋友無人湊,佢地肯乖乖地都OK. 不過我有人睇女就唔會同佢來了.

男爵府

原文章由 朱師奶 於 08-9-6 12:27 發表

可能我記錯左價錢.

我個仔响學校學得幾好喎, 每次番到屋企都會拿出來教我讀,又唱歌仔, 所以我今年都會學. 而且我個仔响學校見到莊老師, 便會自動轉普通話. ...

甘你仔仔反應唔錯, 莊老師是不是去年2D班主任 ? 今年係邊班 ? 我見到佢都想問下我女上課上成點, 學成點樣. 唔知點解我女的反應就好一般,唔算好開心那種, 問佢學唔再學又話唔係好想學. 但平日上堂那本普通話書&CD又好鐘意.

男爵府

原文章由 朱師奶 於 08-9-11 14:52 發表

我諗我會報激活 & 李宗德小學.

我知同班同學仔家長都係甘諗,希望大家小學可以再做同學仔

男爵府

原文章由 朱師奶 於 08-9-12 22:31 發表

我都希望

朱師奶,

下星期六parent day 我多數出席唔到,我再下星期搵日早少少返學問返你有咩特別野.唔該.

男爵府

原文章由 朱師奶 於 08-10-10 22:39 發表

我個份English Listening果欄有tick喎!
10/8我都會去, 你呢?

Michelle mama,

我女個份報告行行都有 tick. 18 workshop 我9成都會到, 以前未試過,不知是否講座形式?

朱師奶

我覺得今年一個 topic 評估一次比以前半年一次做法好好多, 起碼清楚一點小朋友進度.

男爵府

原文章由 andrew_8711 於 08-10-20 16:26 發表

Quality of GIGAMIND KINDERGARTEN

Hi everyone!!

My daughter is studying in this Kindergarten…..

Firstly, would like to sharing some opinions on last Saturday this English Seminar by myself…. ...

The issue of EVI is arguable for many times. I think EVI is not a very useful platform. As I remebered that there was a school fee limits (eg.24,000/annual) for 學劵. In order to meet the requirement to allow the parents to claim 學劵, the old principal introduced EVI to charge difference of school fee between mainstream class and bilingual class. I do'nt know whether the school fee limit is still valid or not. I think if no EVI , the school fee will increase. I think we only can ask the principal to push EVI to improve.

[ 本文章最後由 bebeyan 於 08-10-21 19:54 編輯 ]

男爵府

原文章由 moondream3003 於 08-10-23 23:17 發表
我都有去呀.

上星期六,我都見到你地呀.我得閒就四維望, 不過我都無咩心機聽, 之後又掛往其他家長交流. 我覺得係講得一般啦, 不過校長有心攪下這些活動都係好事, 家長有時間可以參加下.

男爵府

原文章由 yeewaibb 於 08-10-23 23:44 發表
先tks朱師奶及其他mama的答案.

咁想再問, 除了學費+書報雜費+或elearning (國際class), 仲有沒有其他雜費, 我好怕一入豪門深似海.

另moondream3003, 請問你仔仔先讀zenith 後轉gigamind, 佢有沒有不習慣, 因本人女女現 ...

好似無咩雜費, 生日會, 你喜歡攪就自己買一個cake返學校, 唔攪都無所謂. 我個人覺得gigamind 唔算好商業 law. 初時我都擔心貴&無車到門口. 本來報了3間幼稚園不包激活, 亞女就最鐘意景湖那間,連校服書都買埋, 等開課時, 又唔想比個女去太遠上playgroup, 讀左gigamind 3個月playgroup , 英藝laygroup 亞女又不喜歡,唔肯入. 好奇怪, 細細個就好有主見甘. 本來諗往是暫時, 但3個月內,參加左覺校好多活動都喜歡佢地的教學模式, 最緊要小朋友係好開心,連我工人都問我點解唔讀返這間, 結果臨開課前2星期左報名.

我覺得就playgroup & 2yrs 班的英文老師最值得推界. 老師真係好難講, 一間學校實有好及唔好的老師. 暫時我最滿意2yrs 班老師, 今年這位就最差.

我個人覺得間間學校都各有特色, 要睇家長不同要求, 揀學校得最緊要睇小朋友開唔開心,合唔合適, 重有看家長要求的模式.

男爵府

原文章由 朱師奶 於 08-10-24 17:29 發表
bebeyan,

唔記得話你知, 我個仔拎錯咗你個女本手冊番黎,
真係唔好意思 ,星期一我會交番比老師, sorry!!!

朱師奶,

No problem. 拿錯野經常都有發生. 近來見你地遲左返學. 我 pm 左個 phone number 比你.

男爵府

原文章由 banhung 於 08-10-24 11:40 發表
我十分同意bebeyan 的睇法, 小朋友返學最緊要開心!
brian仔又非常慢熱, 由playgp, nursery 到k1先适應!
同佢去天樂openday, 都唔肯入課室!!
最欣賞老師都関心小朋友, 校長肯努力!

...

Ada,

Brain 仔係唔係返緊激活???

男爵府

原文章由 mlk1018 於 08-10-24 18:06 發表
I just finished reading all the posts, it's very useful ah. As I also thinking of letting my siu b to join Gigamind's playgroup. So glad to hear so many good comments. But recently I also saw from ...

I think you can call the shcool three months before you want join the playgroup. I think 1.2 yr or older is more apporiate to join the playgroup. Joining the playgroup is a good way to know more about the school.

男爵府

原文章由 littleonon 於 08-10-25 16:34 發表
今日去咗英藝open day, 原來 JENNY 去咗英藝教 , 佢記得我哋 . 重多咗好多外籍老師 , 相反激活少咗外藉老師 . 多咗2歲級新生 .

JENNY 去左英藝呀.......,佢都幾好.

男爵府

原文章由 banhung 於 08-10-28 10:28 發表
係呀!brian仔讀緊i3a班, 佢有王老師跟住就ok! (因為2a時的班主任)

王主任是很好的老師, 當年我女playgroup & 2A班都是她負責. ,全部小朋友同家長都喜歡她.

男爵府

原文章由 banhung 於 08-10-29 17:17 發表
brian 仔勁唔like要穿緊身衫! 問他鍾唔鐘意, 又唔答我!
唔知有冇人可提供意見, 仲比唔比他學好?

Ada,

或者你試比佢其他興趣班怇揀下. 好似畫畫,2揀1,3揀1 可能會易少少. 我都見王主任隻手好似受傷, 她很錫小朋友, 雖然我女3yrs 已不是她教, 但成班小朋友現在仍對她好深刻, 見到佢都一定打招呼.

首頁

尾頁

跳至