少年成長

跳至

首頁

尾頁

男爵府

6299daside 發表於 15-3-5 10:15
今朝我為呢件事而勞氣,阿仔係都唔肯著校樓,話夠暖,其實今早好涼又有雨,我話而家d細路咁得意都唔肯著校 ...
其實佢都咁大, 佢會咁諗都好正常咯.....
亦都係因為佢開始有自己想法, 甚至會實際行動喇, 而家正正係合適的時間俾多d 機會佢為自己負責任, 例如真係凍而辛苦的話, 佢自然知道著衫係好, 但係佢取捨之下都係覺得要靚唔要命, 都尤得佢, 不過真係凍病要睇醫生喇, 自己利是錢俾啦唔該。

beebeebeeng    發表於 15-5-19 02:02

男爵府

6299daside 發表於 15-3-5 12:35
我出門返工仲氣未消,著件樓有幾咁難,不過自己都有諗,放手唔想勞氣,佢其他無咩都好乖,係真係著衫呢下勞 ...
唔駛勞氣, 到佢再大d, 呢d 事大把陸續有來哦.....到時容乜易爆血管。
不過倒轉咁諗, 佢有主見代表佢真係大個仔喇, 開始想自己做判斷喇, 我哋大人要做的嘢就唔係幫佢做晒判斷, 而係啟發佢做更好的判斷呢......不過, 要做一個好的判斷之前, 任何人都會撞下板交下學費架喇, 我哋大人要有心理準備起佢撞板時唔好俾佢撞得咁傷, 到時有手尾跟。

男爵府

6299daside 發表於 15-3-5 12:59
多謝,我今早係好勞氣,佢仲好淡定咁話唔凍呀媽咪就出門,我覺得自己似傻婆。可能進入少年期,我自己都要適 ...
呵, 咁真係要試下改改口咯, 去到中學仲咁叫就真係唔睬妳都似

男爵府

6299daside 發表於 15-3-5 15:38
我地改到口,係我老爺奶奶,在街見到阿仔會叫,B 呀,阿B。。。我其實都明嘅,有次仔同同學一齊行,同學甩鞋 ...
其實咁先係好事......唔通繼續企起度等人服待好咩

首頁

尾頁

跳至