跳至

首頁
12345...13

尾頁

子爵府

報到先~

子爵府

星期六見家長, 果然如我所料俾班主任投訴, 包括上課不專心, 玩文具, 有時發夢, 多野講, 食飯太少, 不食餸/菜

班主任話, 過完年會調位, 不過Jaykan仍然會坐佢前面張枱, 因為佢實在太唔專心, 一定要坐係老師既視線範圍~

子爵府

原帖由 Holmanma 於 09-1-19 10:50 發表
I forsee hm will has the same problem in P.1

hm定好多~ Jaykan真係坐唔定架, 同埋對手停唔到, 班主任都話, 一支好普通既筆/擦膠, 到左佢手, 就變得很好玩 如果手上咩都無, 就會搣指甲/咬指甲, 真係...............

子爵府

原帖由 小BMom 於 09-1-19 11:18 發表
YC都係星期6家長日,中文老師就全程讚:上堂乖,pth進步左好多,成日舉手出去背詩,而家已經係班中sample;查字典又係有明顯進步,而家已經係最快果幾個;中文字寫得靚....不過我聽到前後果d都係讚既多 英文老師就1半1半: ...

中英文老師都會見咁好既~ 我地只會見班主任~

基本上, 班主任一句都無讚過, 只係話佢鐘意思考 (算唔算讚???)

子爵府

原帖由 得意媽 於 09-1-19 12:46 發表

我arm arm 出冊都5知定

芸迪 > cissy班d 男仔都係坐5定&玩文具, 係rubber 到"挑"花再送比同學.

有3個超級曳, 其中2個成績好好架, 另一個更+係頭3名(我係睇校方測驗成績估計) ...

可惜Jaykan既學業成績學唔到佢daddy, 唔係頭3名呢 不過, 雲遊太空/玩文具就有過之而無不及囉~

子爵府

星期六見家長前, 發生左一段小插曲, Jaykan 既common sense, 我真係自愧不如

話說我同Jaykan學完普通話, 就坐mtr返學校, 約左daddy油塘站等, 不過, 由於時間差不多, daddy就係官塘站上左我地搭果班車. 因為我地係中間位置, daddy搵唔到我地, 咁就諗住係油塘月台見啦. 點知, 我地到左油塘, 望勻成個月台都唔見daddy, 原來佢唔記得落車, 仲要反問我: "mud係油塘落咩?"

好啦, daddy坐返車黎搵我地, 我就傻呼呼咁行去對面月台等daddy. 等左一陣, Jaykan就話, daddy唔係依度黎呀, 係上面果層呀, 我一味話唔係, 係依度啦. Jaykan叫我望下 "往油麻地" 個牌, 佢堅持話: "你信我啦, 係上面呀", 同一句說話講左3數次, 我再諗下, 又好似係喎, 最後決定相信個仔. 當我地上到上層月台時, daddy就打俾我, 話佢應該係另一個月台, 叫我地係出閘位等. 我就話Jaykan已經講左俾我聽, 我地已經係上層月台等緊你.

估唔到Jaykan咁細心, 咁都俾佢諗到~ 又或者係我真係好大頭蝦, 完全無諗過~

子爵府

原帖由 san 於 09-1-19 13:54 發表

男仔比較鍾意玩,見佢地尋日玩到癲就知乜事啦!

Jaykan好鐘意同hh玩, 一排隊就搵hh~ 佢話同hh係好朋友喎~ 另一個好朋友係matthew哥哥~

子爵府

原帖由 MIU 於 09-1-19 21:31 發表

咁老c有冇咩提議?

我都問班主任有咩可以幫佢改善, 答案係老師上堂時提點下佢, 即係無咩可以做到, 要靠佢自己~

子爵府

原帖由 HeiMarie 於 09-1-19 21:35 發表
ch 試卷全部派回, 好淺, 比戎tip 的淺好多, 但ch 當然仍有不應錯的錯, 有點意外的是常識科, 其中一part 是選出良好/不良坐姿的圖畫...........佢6題錯5題 証明佢真係坐5正 結果常識最低份 ...

除左gs (會唔會睇左題目?), 其他都好好丫~

子爵府

原帖由 M&A Mom 於 09-1-19 23:03 發表

但男仔真係好多都係手多多,matthew 之前拆原子筆、每個星期都整爛一個塗改帶....等等
若果唔影响其他小朋友而佢嘅學習係正增表,我唔會太緊張!
有幾多個小一係可以正襟危坐禁坐定定聽書。
搣指甲/咬指甲,多少都係壓力/緊 ...

Jaykan都有拆原子筆呀~ 基本上, 佢又唔算影響其他同學, 主要係佢自己唔專心囉~ 班主任話佢雖然唔專心, 但問佢問題時係識答既, 所以先無佢符~

平時我都會問Jaykan上堂時專唔專心呀? 佢答: "專心, 耳朵好專心", 我聽完真係投降 (亦都要讚佢坦白), 唯有同佢講: "你可唔可以耳仔專心外, 眼仔同手仔都專心呀?"

唔太緊張~ 其實, 我真係唔知可以點做, 只係平時提醒下佢囉~

搣手指/咬手指 = 壓力?? 咁點算呢? 佢平時睇電視都會咁做架播, 總之對手一得閒就會~

子爵府

原帖由 得意媽 於 09-1-19 23:45 發表
你地個個都好快知成績播!

Cissy K3 開學時都有搣指甲, 到下學期已介甩左, 果次真係摵到損左, 好痛, 痛左幾日, 就知c
同埋我有"胸"佢, 會5靚囡冇人鍾意.

尋晚睇14歲mama(第1次睇), 點至係連播2集埋尾, 喊 ...

Jaykan成日都滅到流哂血架播, 但都仲會繼續~ 我都有話佢搣到對手好醜樣, 但佢都唔理我~

子爵府

原帖由 HeiMarie 於 09-1-20 08:43 發表

Oh! Sort of ok la! I do make myself not fall in the trap of "marks".

For the performance he had, he can improve especially for the point of checking answers by himself and the full understanding ...

亦都係我既期望~

子爵府

原帖由 小BMom 於 09-1-20 09:24 發表

之前好似聽妳講話試過獎勵方法,成效如何?

見唔到成果, 唉.............

子爵府

原帖由 Holmanma 於 09-1-20 09:24 發表
good morning~

hm also has chinese dictation today but i forgot to study with him last night. hope he can do well today la.

之前有冇溫過?

子爵府

原帖由 Holmanma 於 09-1-20 10:20 發表
just a few words (not all) and not frequent~

usually, those "harder" (or with more strokes), he's ok while those "easier" will have careless mistake.

哈哈, 反而多筆劃既就冇問題~ 即係hm鐘意向難度挑戰~

子爵府

原帖由 HeiMarie 於 09-1-20 10:29 發表

I changed all his stationary to ordinary & plain styles for the reason of concentration!

Ball pen >> may be you can use those non-pressing one!

其實, 我已經係俾d最普通無公仔既文具佢架啦. 班主任都話普普通通既文具, 去到佢手都可以玩一餐~

支原子筆係佢3次默書100分, 老師送俾佢架, 班主任唔講, 我都唔知佢拆原子筆~ 過埋年, 要收起先得~

子爵府

原帖由 HeiMarie 於 09-1-20 10:47 發表

By the way, if he understands and intake what teacher is teaching, doesnt really matter he plays with his hand/stationary la! Also he's not disturbing others.

Mainpoint is he know if he pay more ...

明白, 班主任把口就話暫時唔影響學習, 問題唔大, 可以慢慢調節/教~ 最大問題係, 佢依d行為會影響操行分, 今次B-, 操行低可能影響將來升中 (雖然好似長遠左d, 但都希望佢慢慢改好)~

道理, 我已經講到口水乾, 除左多d提醒佢, 真係要靠佢自己自律~

子爵府

原帖由 小BMom 於 09-1-20 11:15 發表

嘩,妳真係諗得好長遠 5好咁擔心啦,我諗升中時都5會太睇小一既操行分既,慢慢調教law,記住,欲速則不達ar~

唉.............班主任強調佢上堂唔專心 ==> 操行唔得, 我點都要配合下, 多d提佢嘛~

中英數常都係A + 操行A = 品學兼優, 希望佢有朝一日都可以成為品學兼優既學生~

我明白唔係一朝一日可以做到, 希望佢下次操行有B, 已經係有進步~

子爵府

原帖由 HeiMarie 於 09-1-20 11:31 發表

影響操行分 : haa!! This will affect mei??
as Bmom said, be patient, will change!

主要就係上堂唔專心, 所以操行分咁低囉~

子爵府

原帖由 san 於 09-1-20 13:05 發表

唔長遠, 小一的生活--話咁快過咗一半! 要改變好趁現在, 佢仲細, 仲肯聽你枝笛的時候, 最緊要同佢保持良好的關係

yes, 諗住趁早改左d壞習慣, 但唔知幾時先成功~

首頁
12345...13

尾頁

跳至