跳至

首頁
12345...19

尾頁

子爵府

到~

子爵府

原帖由 小BMom 於 10-1-4 11:54 發表

新的默書
新的測驗
新的考試
新的補品

夠未?

驚驚

子爵府

Happy Birthday to Cherrie & Rex~

祝你地身體健康! 精乖伶俐! 聽教聽話! 錫哂daddy媽咪!

子爵府

原帖由 HeiMarie 於 10-1-5 00:06 發表

yc 明白套戲嗎?
我地禽日就睇美食xx, 我zzz 咗
ch 話花鼠好睇d wor!

今日同ch溫英默, 佢5 肯寫, 只肯串,
仲 要 不停通屋跳住嚟串
救命!!!!!!!!!!! ...

yes, Jaykan又係好懶, 成日唔想寫, 只想串~ 通常初初溫默書, 我都會放佢齋串, 但最後點都要佢寫一次~ 好奇怪, 佢好多時串無問題, 但一默出黎就會有錯

子爵府

原帖由 tokyleung 於 10-1-5 09:18 發表
morning~~

CC中文都係睇下就話識寫, 點知叫佢默時又係唔識, 最後米又要寫, 我都就快投降!!

係呀, Jaykan都一樣, 仲要連d最基本既字都唔識寫, 如便, 就, 都等等.

子爵府

原帖由 HeiMarie 於 10-1-5 10:41 發表

ch 就 通常錯 d 標點/大細階 同 d in/on/at/the.....
我通常唔理 3 7 21, 一開始就先默一次, 睇佢唔識 d mud 先, 再針對溫.

中文 一定要 默至得!

Jaykan唔肯未溫就默架~ 只要有一個字唔識, 佢就會發爛話都未溫:;pppp: 跟住就一定要溫下先~ 好喇, 溫完咪又係有唔識, 咁就好地地~

子爵府

原帖由 M&A Mom 於 10-1-5 13:03 發表

我琴晚直頭默默下飯氣攻心zzzz著左,好彩 daddy 冇食完就zzz,即刻比個波佢攪掂 今日默書但天日就開始考試,真係趕c人mouth:mouth:" /> JJ 就6,7,11/1 Matthew 5~15/1 有排受 仲要當中諗個輕 can B dinner 比JJ 唔 ...

JJ 生日要考試播, 好彩第2日唔駛考, 咁放左學都可以輕鬆下~

子爵府

原帖由 得意媽 於 10-1-5 13:47 發表

勁似公安
所以今年問定邊日做, 免得早左1日又話5算數

丫! 舊年又係咁, 撞正考試

上次測驗佢放假, 激到我灘灘腰, 你地d daddy 放假理倫係幫手溫書, 但公安係幫手倒亂 ...

公安真係..... .......好彩daddy會幫下手溫書, 分擔下~

子爵府

原帖由 得意媽 於 10-1-5 13:57 發表
好在cissy 黙書又5c 勞氣, hou 快攪掂, 可能範圍簡單啦

Jaykan係越黎越勞氣, 成績仲每況愈下

子爵府

原帖由 Holmanma 於 10-1-5 19:17 發表
ok la, your standard is high jet.

唔係我要求高呀, 佢既中默真係越黎越差, 小一時次次都90+, 今年就由90 --> 70 --> 6x --> 6x

子爵府

原帖由 MIU 於 10-1-5 21:33 發表
all:多謝咁多位EE記得cherrie既生日

琴晚三條友去yatch日式放題,之後都係黎個主菜,yatch cake吹蠟燭

hou彩剛開學,功課量不多.

剛好琴日派番1st term既考試卷,都5錯~~ ...

Jaykan食日式放題肯定蝕水, 佢只like蛋壽司有時星期六同佢食lunch, 4碟蛋壽司就ko喇~

子爵府

原帖由 HeiMarie 於 10-1-6 10:01 發表

Morning!

係咪 careless mistake 定 真係忘記d 字?

上次聼講座聼過 讀,默,寫 的溫默書方法, 先讀一次, 然後默+改正(x1), 再抄寫1次.
唔 suggest 抄完即默, 因為只係短暫記憶, 返到學校就好易忘記了.
睇吓有 ...

有d真係寫錯, 有d係d字寫得太醜樣 (我知佢係識既), 又有d係寫漏 (讀默都會漏字, 可能又靈魂出竅卦)

子爵府

Happy Birthday to JJ

子爵府

Happy Birthday to CH & Owen

Happy Birthday to 公安

子爵府

原帖由 HeiMarie 於 10-1-8 15:37 發表
祝各位 1 月 8 大大 少少 男士男孩 生日快樂 !!

wendy / OL 今晚去邊

今晚無咩特別慶祝活動, 如常學跆拳, 不過準備帶埋蛋糕同其他師兄弟一齊吹candle~

你又有咩安排?

子爵府

原帖由 M&A Mom 於 10-1-11 01:39 發表

我個神左好耐

C火!呢幾日食制左 JJ 琴晚嘔鑊金,洗到我

online shopping 睇到我眼盲都未買到野

噢, JJ今日OK嗎? 有冇返學考試?

子爵府

原帖由 M&A Mom 於 10-1-11 02:16 發表

其實除左 matthew 我地三件個肚都好似有d 唔妥,星期六JJ 又話肚痛又話頭痛,下午仲開始有燒,最後半夜(好彩掛住睇TV未zzz)嘔左一鑊就生猛番 不過嘔唔正廁所米要洗餐勁,仲要幫佢沖涼洗頭同洗埋機衫!

今次都係冇乜 ...

JJ好叻, 可以自己溫書~ 我唔知幾時先等到Jaykan識得自己溫 佢真係完全唔曉自己溫, 最大問題係唔自律~

子爵府

原帖由 得意媽 於 10-1-11 00:14 發表

米就係考試囉!
唔似我 我點架

5c 我入腦都覺得煩, 每科ws 都幾種+埋課本作業, 又有亞媽補品調理下, 溫完灘到成廳都係, 又要還完喎, 到考之前1日又執過出黎, 真係玩c

仲有英文既grammer ...

哈哈, 我同你一樣, 考試前就將d ws / 課本 / 作業等攤到全屋都係, 我通常考完試1-2個星期先會清理現場

子爵府

原帖由 M&A Mom 於 10-1-11 12:02 發表

星期六嘔左就生猛晒 不過琴晚都煲粥食!反而我未掂,唔通要學JJ 嘔番鑊至得!

今日有返學,佢好怕今日返唔到學,唔係怕要補考,係今日考完試有遊藝會大抽獎揭曉 ...

生猛返都好喇~

有時d菌係個胃度頂住真係成個人囉囉luen, 通常嘔完會舒服好多~

考完試就有大抽獎咁開心? 難怪JJ擔心返唔到學

子爵府

原帖由 M&A Mom 於 10-1-11 12:03 發表

其實大部份係我自己懶咋!

都要JJ攪得掂你先敢放手~ 我都好想懶, 但Jaykan真係完全唔得, 考試前既測驗 (未溫書), 通常都係合格邊緣~

首頁
12345...19

尾頁

跳至