跳至

首頁

尾頁

複式洋房

12/07會在仁安生的媽媽請進來!

我終於決定去仁安生喇! 好開心, 解決一個問題了!:D

上星期已交左$3,000按金, 搵余啟文醫生接生, b囡出世想順產, 希望到時可以順順利利!:loveliness: :loveliness:

唔知有幾多媽咪都是12月在仁安生呢? 傾吓計啦!

複式洋房

原文章由 BUNNYLEE 於 07-9-11 14:05 發表
:lol HELLO!!!:lol :lol 我12月都會係仁安生小B 你預產期哪日呀 我未決定開刀定順產

我預產期係14/12呀, 你呢? 睇開邊個醫生呀?

複式洋房

原文章由 LITTLESPICY 於 07-9-19 13:53 發表

我預產期係一月頭, 如果開刀生應該會12月尾同在仁安生.
我最遲10月尾要交按金$3,000...
點解你終於決定去仁安生? 之前有什麼option?

其實我是政府/c+兩邊睇, 如果在政府醫院生, 就只可以揀聯合, 老實講我真係唔想在聯合生, 因為冇信心, 唯一好就是政府醫院價錢平囉! 相反我在c+睇左余醫生咁耐, 我對佢好有信心, 如果俾一個睇開自己既醫生接生, 我會安心好多, 加上仁安不嬲口碑都唔錯, 雖然要俾多d錢, 但可以令我生得開心又放心既, 我都覺得值得, 所以唸左好耐, 最後都決定去仁安生囉!

[ 本文章最後由 KiLaMiu 於 07-9-20 14:49 編輯 ]

複式洋房

點解咁多媽咪有得揀都會揀開刀生bb呢? 不過如冇意外, 我仍然都希望可以順產!

複式洋房

原文章由 virgko 於 07-9-22 10:11 發表

咁啱既~~我都係一路睇開DR. YU架喎..如果我去仁安開刀都係找佢接生架... 我以前問過DR.YU價錢~~
開刀大約$45000.- 順產大約$35000.-
你呢??DR. YU有無話你知大約幾錢呀~
因我25/9先 ...

DR.YU 都係話開刀$45,000, 順產$35,000, 同你講既一樣, 不過我9月頭覆診book個時d姑娘話已經好full喇, 係就要快d喇!

複式洋房

Hello BUNNYLEE & wfhehe,

我預產期在12月14日, 可能到時都有機會見到你地呀!!!

複式洋房

好呀!好呀! 有我地香港媽媽既世界, 寧靜d又乾淨d!!

複式洋房

原文章由 virgko 於 07-10-15 21:39 發表
我今次可能真係要在仁安開刀呀~~
DR. YU話我小BB臍帶繞頸呀~佢話如果到生都仲繞住的話就開刀安全D呀~~~
原先仲諗住順產就去QE生添...現在可能....... ...

唔好咁緊張啦, 順其自然, 或者遲d條臍帶又曉返出黎呢 ... 不過我都明白你既擔心, 因為上次Dr. Yu都話我bb臍帶曉頸, 不過好鬆動, 無危險, 今個星期六又覆診喇, 希望無問題啦!

複式洋房

各位準備於12月去仁安生既mama, 心情點呀? 唔經唔覺 ... 還有1個月就是預產期, 我宜家心情真係好緊張, 走佬袋岩岩執好了, 感覺好似去旅行一樣, 個肚越來越重, 走起路黎有d墜, 應該會越來越辛苦了!

b囡b囡 ... 快d出世啦, 媽媽好想將怏樂同經驗與其他mama分享呀!!:loveliness:

複式洋房

原文章由 wfhehe 於 07-11-16 13:10 發表

BB較細,順產唔係較易?唔係太大先一定要開刀咩?
我BB都係岩岩中size,醫生話如果選擇順產都係一件好事喎~
其實我都怕到時臨時轉開刀,要加好多錢,仲貴過一早選開刀,
但我又想順產,對大家都好d嘛!所以而家都心大心細。 ...

我都係好驚到時順產唔到要開刀, 因為要好多錢呀? 星期一又覆診喇, 唔知余醫生會唔會話bb太大, 我仲要做陰道檢查同check盤骨size, 好緊張呀? 因為我想順產呀!

複式洋房

尋日做左個陰道檢查, 主要係攞分泌check吓有冇什麼b型葡萄球菌, check吓盤骨同子宮情況, 睇吓是否適合順產, 醫生check完都估計我大約在預產期前1星期生產, 就拭目以待吧! 醫生還講定做完個陰道檢查流小小血是正常, 叫我唔駛擔心, 果然今日真係有小小啡, 我行路都慢了, 小心d囉!

唔知到我生既時候, 可以見到幾多位媽媽同房呢?

首頁

尾頁

跳至