跳至

首頁

尾頁

大宅

原帖由 fungyee 於 10-9-8 10:36 發表
請問視藝袋需要預備幾大個呢? 我唔知會有幾多野裝...同埋檯墊又要幾大呢?

果個中文登入網址原來係錯既...唔怪之得我入黎入去都入唔到啦...

聽日就正式上堂, 我好緊張添... ...

係囉, 我都想知視藝袋要裝d乜野, 之前聽老師講個視藝袋會keep 係課室架...咁即係又要一早預備好晒d野比阿仔帶返學校了。

我都未得閑登入中文果個網頁,等我返屋企又試下先得。

係呀, 今晚就要跟手冊執書包啦 !!!!!

大宅

原帖由 cherrychunhim 於 10-9-8 14:38 發表
一般視藝袋要放枱墊(大約他們張枱的size), 較剪, 膠水, 粉彩(這個學校會派的)低年班會建議你帶手袖和圍裙囉. 到時可能會叫學生搜集一些物品上堂用, 但都會係網上家課冊到提下堂要帶的.

...

哦... 要幫阿仔搵定d圍裙先得^^

大宅

原帖由 daydaybaby 於 10-9-13 00:33 發表
忘了學生的註冊編號是什麼?是不小朋友的出世紙號碼

Hi, 早晨呀!

我睇返學生資料檔案 (我之前將佢SCAN左), 註冊編號係2010XXX, 而學生編號就近似出世紙號碼 (老師話唔一定跟足出世紙號碼, 可能尾數有D會有分別).

大宅

原帖由 daydaybaby 於 10-9-13 00:39 發表
小息你地給什麼小食給小朋友呢
我日日都是給餅, 鳳梨酥,好似悶了點, 我話比包細糖她, 她又怕老師話她吃糖, 包包她又唔想(我都怕她吃唔到飯), 生果好似好少選擇, 吃得成手都係水果汁 ...

我會比佢帶d獨立包裝, 容易開, 又快快趣食完, 簡單又唔會有汁既食物比佢作小食.

我會帶囝囝一齊去買小食, 我通常會搵d 有細細包獨立包裝既小食 (餅乾, 迷你蛋糕仔) 而佢又喜歡既. 每晚由佢自己揀帶邊樣食物, 佢自己再放入個食物盒內, 一般都夠放3-4包仔既食物. 我有4-5款食物比佢揀, 日日唔同配搭, 應該小朋友唔會悶既~

大宅

原帖由 鼻涕蟲 於 10-9-13 10:32 發表
Hi ,morning ,
囡囡話學校午餐ok , 如果有人送飯, 就當然好啦..但你要想下...小朋友要攞埋個飯壺 (指放學) , 會否加重負擔呢 ?? 又有巨型書包+小息袋...

我囝囝話我知兩日午餐(訂餐)都食晒喎.
我已經將囝囝個小息袋+水樽放入書包, 今日仲要拎埋個視藝袋, 我真係怕佢掛住玩.... 成個視藝袋唔見左!!!!

大宅

原帖由 fungyee 於 10-9-13 11:08 發表

你囝囝好叻呀, 食晒個飯盒...
我唔知個份量有幾多, 但我個仔話老師叫佢地最少都要食一半, 咁佢就真係食一半就唔食喇...

我已經同囝囝講, 食lunch 要量力而為, 食唔落就唔好夾硬食, 因為佢幼稚園個同學仔(讀另一間學校), 夾硬食晒個飯盒, 飽得滯肚痛入左醫療室!

大宅

原帖由 daydaybaby 於 10-9-13 23:00 發表
學校好多出版社宣傳單張,甘多單張叫家長訂書, 雜誌, 參加上網學習, 眼都花, 都唔知點選

------------------------------------------
嘻嘻, 我個女都話自己吃哂飯, 唔知真唔真

她話今日的餐只有一件菠蘿 ...

早晨 !
真係好多宣傳單張.. 聽阿仔講仲有哥哥 (可能係出版社既人) 係學校教佢地上網玩自我挑戰, 返到屋企係咁叫我開電腦比佢. 果d題目幾深, 佢唔識答, 玩一陣就唔玩了.

阿仔話尋日個lunch... 個汁係淺紅色, 有少少似血色, (我糾正佢果d係茄汁), 佢話撈飯好好味, 食晒成個餐 ^^

大宅

原帖由 daydaybaby 於 10-9-13 23:03 發表
找到了--註冊編號, 謝謝!(有多少個數字呢, 我由2100xxx, 有無錯, 還是我多心)
另外為什麼我本手冊未有校長簽名和校印, 是否老師miss了, 你們有無呢?

...

阿仔果本手冊都未有校長簽名和校印, 可能要逐班交比校長簽。

大宅

原帖由 鼻涕蟲 於 10-9-14 16:11 發表
囡囡昨日上完 "視藝”堂, 成個 file 取回屋企添..沒有放在 school

我仔個視藝袋留左係學校, 無拎返屋企, 只係帶返本視藝日誌回家咋 !

大宅

原帖由 鼻涕蟲 於 10-9-14 17:22 發表
Hi ..your son is 及有聽老師話...

星期一晚我唔知視藝袋需要留係學校, 仲問佢係咪自己無記性唔記得拎還是留左係校車, 叫佢星期二返學校睇吓係咪係課室... 尋晚返到屋企就見到個視藝袋!

有無家長可以話我知, 查實視藝袋係長時期留係課室, 定係點架? 如果佢唔拎返黎屋企, 萬一有野唔見左, 佢下堂咪無得用囉 ....

大宅

原帖由 branma 於 10-9-15 11:45 發表

視藝袋係可以留在課室柜桐、不過測驗考試前老師會叫小朋友先取回家、之後再帶回學校

哦... 原來係咁, 因為阿仔話唔到比我知個視藝袋去左邊, 所以我叫佢返學校睇吓, 可能佢怕我又責怪佢, 所以佢索性成個袋拎返黎屋企 。

大宅

原帖由 branma 於 10-9-15 14:31 發表

咁你下堂帶番學校、叫仔仔留底係學校、到10月測驗前老師會叫同學攞走哂柜内所有野架

ok. thank you ^^

大宅

原帖由 daydaybaby 於 10-9-28 21:42 發表
謝謝!!原來出面學都几貴下,
已經入到學校的敲擊樂班(mon)了,有校車接, 嘻嘻

最近好靜,大家都好忙吧!!

剛看了呀女學校的pps戶口紀綠, 唔夠錢 ,原來已扣了不少錢, 又要入錢。你地都記得check ...

你就好啦, 我原先都幫阿仔報左名入星期一既敲擊樂班, 但老師打電話黎話報名人數眾多, 要抽籤喎. 或者選擇其他日子既敲擊樂班, 由於星期二 & 星期六都無第二輪校車, 所以都放棄係學校學啦 .

大宅

原帖由 鼻涕蟲 於 10-10-12 09:59 發表
Hi , listening 你可以出卷, 由囡囡作答, 儘量給她多聽, 便有進步的..e.g. 在白紙上畫了幾款生果 ( 貼圖亦可) , 而你用英文說, pls circle the big one or pls circle the green one or pls color the small one ...

Hi hi~ 好耐無上BK啦, 一口氣要追返之前既POST ^^

鼻涕蟲, 你呢個Listening 訓練好好呀, 有時間我都會用呢個方法同阿仔練習一下。

大宅

原帖由 daydaybaby 於 10-10-14 07:29 發表
我都想了很久, 錢, 時間....樣樣都限著, 我現在在齋可以看下摸下啲新衫(店中), 都已很滿足

阿女唔舒服, 請了2天假

oh... 近日天氣時涼時熱, 叫囡囡好好休息, 健康要緊.

大宅

原帖由 fungyee 於 10-10-23 08:53 發表

詞語:
1. 誇
2. 禮貌
3. 早晨
4. 書包
5. 老師
6. 同學

係囉, 派埋派埋咁多野, 係咪都要帶返學架呢? 仲有兩個file 要黎做咩架? 駛唔駛帶返去架?

我星期五果日搵過班主任溫老師(教英文科), 佢話星期一帶返個英文PC file 返學, 佢話會同d學生溫習, 我唸最好帶埋ws 果個file 啦(唔太重)...

大宅

原帖由 鼻涕蟲 於 10-10-23 23:30 發表
Oh ..thank you ,今日買了冬季校服 lu ..仲欠校褸, 因沒有貨....11月9 日 , 學校會派冬季校服啊...

hi, 鼻涕蟲. 校服公司e+有冬季校服現貨買嗎? 我上星期打電話去問, 佢地話仲未有...

另外, 27號 & 29號只測一科, 請問測驗時間幾耐? 剩餘既時係學校做乜野呢? 有小息嗎? 還是坐係課室溫習直到2:30放學嗎?

大宅

原帖由 daydaybaby 於 10-10-28 12:01 發表
鼻涕蟲

我都是, 常以為冬天穿白襪, 怎知早上一看手冊, 灰色的mouth:mouth:" /> 沒有買到, 故昨天都是穿回夏天校服, 以免她比老師話唔開心, 之後一放學就去買了半打灰襪, 半打白色長袖底衫, 今早才穿冬季, 阿女話好鍾意個紅 ...

我相信唔止好仔鐘意紅色蝴蝶結, 連我仔仔都好鐘意紅色"煲呔".

仲有明天一科數學, 大家加油呀 !!!! 星期六&日要同仔仔行街街RELAX一下先得 ^^

大宅

[quote]原帖由 JANPCY 於 10-10-28 12:16 發表

更正

我相信唔止仔鐘意紅色蝴蝶結, 連我仔仔都好鐘意紅色"煲呔".

仲有明天一科數學, 大家加油呀 !!!! 星期六&日要同仔仔行街街RELAX一下先得 ^^

大宅

原帖由 fungyee 於 10-10-29 09:30 發表

哈哈.. 原來你囡囡鍾意玩遙控車架...
我個仔對數學比較有興趣, 所以無咁勞氣, 但英文就..... 教到我想喊囉....

經過呢一仗, 我覺得好似係度係考驗我地呢班小一家長既EQ多D.
好聲好氣同佢溫習, 佢又無心機, 根本聽唔入耳, 自己又勞氣, 仔仔又唔開心 T.T
我越唸計仔點樣可以大家都輕鬆d去溫習, 佢就越會唸計仔點樣避開溫習, 乜野理由都有 !!!

實在唔想糾纏到夜一夜, 比佢早D瞓, 抖足精神好過.

首頁

尾頁

跳至