婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

白骨精返黎報到啦!!!!

1月1日既聚會好開心呀..希望快d有下一次既聚會啦..
thx哂美麗幫我地攪個咁好既聚會.要頒到榮譽分將俾佢先得

仲有就係我地既卡b...幫我地開返個topic...錫哂你!!!

大宅

家燕媽媽真係打得少呀..下次要送粒墨俾佢先得呀!!!!

呢排大家都好似身體唔係幾好,.要保重呀,過兩日又會好凍.....

希望我地既GATHERING會月黎月多人參加啦..人多會開心好多...
仲有就係今年大家都要健健康康不再驚恐...

大宅

大家好,,有驚恐同甲亢個位靚女上線啦.哈哈!!仲有就係新朋友話驚個種好假既感覺,,同你同一感覺既人就係我啦(我仲同你差唔多年紀添),,不過我依家已經刻服左呢樣野,而假呢樣野係我以前最驚既一樣野黎...呢樣一陣先慢慢講......
首先講左甲亢先..我係有左驚恐9個月到,先發現到有甲亢..個時我第一次發作完全唔知咩事,發作之後.個人就變得好唔真實.好驚.唔出街..到半年後我真係忍唔住.開始食藥.不過我就好慘.睇左個黃綠醫生.結果食左3個月到就發現自己有甲亢啦..跟住我就停左藥.因為個時我覺得自己跟本無驚恐.只係甲亢..(因為甲亢同驚恐d病徵其實係好似)..但其實個時我睇甲亢個醫生,佢係建議我兩樣一齊醫,不過我死都唔制,好啦食左兩個幾月既甲亢藥..驚恐又返返黎.我因為想生bb既關係..一直挨.死都唔肯食返驚恐藥.跟住就轉左睇tigerl介紹我去睇既醫生.一直做d放鬆治療.到今年6月我入左廠大修之後..心情簡直一沉不起.挨到9月.我同醫生都覺得,唔好再拖啦,而且個時我既情緒,跟本唔適合有bb..所以經幾返掙扎.最後9月開始食返藥到依家..驚恐藥同甲亢藥一齊食..我要兩樣一齊醫返好.咁先係明智既選擇,我唔想再日日驚坐係屋企徒時間.仲有我先得22歲.,我真係唔想呢d咁光輝既時間再白白浪費...新朋友 ..因為我唔知你想知d咩...所以講住咁多先...大家都要加油努力!!!

大宅

好啦..又一個新朋友..88yan88 hello

我就係kaka啦...其實講真呀.假呢種感覺..其實我唔係靠食藥好返..我係靠自己....
好簡單..只要唔去諗呢樣野,唔去feel.慢慢久而久之,唔係一朝一夕嫁.你真係要每日都唔可以去feel自己假唔假,一想feel既就一定要叫自己停,,因為假呢樣野...可以話係累積返黎,你每日都去feel,一feel你就月驚.而你一驚就會月黎月假...我唔知你明唔明..因為係醫生同我講既...因為我始終唔係醫生,好難好清楚咁講到你聽.而且用字面去解確實有點難..不過我盡量打..睇你get唔get到啦..假呢重感覺呢可以話係用黎保護你既.你一驚..就會出現假呢個感覺去隔離..結果長久.因為你每日都去feel去驚呢種野.就因為你一驚佢腦部就會出現呢個(模式)黎保護你,,結果你每日不斷驚不斷再隔離你..你個人就會覺得月黎月脫離現實/....而且可以同你講食藥係可以醫到呢樣.不過都係7.8成到..最緊要都係靠自己..要改左每日都去feel自己假唔假既習慣..講真嫁..可能你會話你唔想去feel,但係控制唔到..我都試過,但係呢個辦法係得既,因為我係過來人,我試過驚假驚自己下一秒會痴線,唔敢出街,成日望周圍既野去feel假唔假,,但係我唔知你驚假去到咩程度..我除左驚假之外仲會抖唔到氣呀,驚暈呀等等....所以我都係要食藥...但係我可以講...我驚假呢野樣,,未食藥個時已經可以刻服到大半..依家食埋藥.個人唔會發作之後,,,唔會驚我係99.9%唔再驚假...

所以呢,係醫得好嫁..大家都唔好再徒時間驚啦...踏出第一步...不再驚恐...新一年又黎...大家都要開開心心.健健康康...

大家有咩問題可以再問我..or msn都可以....

大宅

美麗

唔好唔開心啦..瑤瑤平時咁乖咁聽話..唔好咁在意人地講d咩係咪..同埋好多野係人夾人緣既.細路仔都唔例外係咪..雖然唔係話佢唔中意就可以唔叫人..不過事情已經過去左,而你又已經教訓左瑤瑤啦..再講你點教女係你既事..唔洗理d外人點睇,,係咪..我地個個都覺得瑤瑤好乖好得人中意.......唔好為左呢d野唔開心啦...新年黎啦,,一家3口開始d著靚d出去拜年........

大宅

jon

咁姐係你係第一次發甲亢.定係已經食左一排藥停左藥又翻發/?點解唔食得藥?

你結左婚有小朋友未?其實講真,,唔係話建議你食藥..不過如果你係無咩原因唔食得藥既話..而你既病又好影響到你既生活既話,,食藥未嘗唔係一件好事..有時我自己都會幾唔開心嫁..要食咁多藥..不過我真係好想醫得返好.親後生聽話食夠療程..係咪.同埋食藥.唔係你想像中咁大件事...唔好咁worry!! 正所謂.想開心.總要有犠牲....

大宅

原帖由 天使愛美麗 於 09-1-14 12:11 發表
各美女會員,
新年的團拜活動我打算在初五舉行,
我會睇人數後去book酒樓食dinner,
如有意見可以提出呀...thx

將會出席人數:
天使愛美麗
tigerl

我報住先,咪蝕底.,,哈

因為我老公初3去旅行都初9..所以我應該ok

大宅

原帖由 junofans05 於 09-1-14 14:14 發表

因為肝的止數高,唔可以食甲亢藥住,會去驗血再睇下點。我其實食在二年甲亢藥,無事就停了一年,到了十月才發,可惜太驚到十一月才看醫生,醫生話現在不可以食藥.....
我覺得甲亢有事就會有驚恐反應,都唔知應該點分,不過我都 ...

哦..原來係咁...其實@幾難分係驚恐定甲亢既關係..不過你可以去睇醫生問下佢既意見...

大宅

原帖由 88yan88 於 09-1-14 17:31 發表
KAKA~
多謝你既回覆~
我都唔知點講好!好假既感覺令到我好唔舒服,每日一早起身我就會去feel下今日個感覺點,所以每次一feel到個感覺唔好,個日個心情就會好差,會亂發脾氣,令到身邊既人好辛苦,但係我真係唔想睇西醫,因為我唔係 ...

我同你一樣,個時我都係一起身第一件事就係每日望同一個地方.feel假唔假..呢樣野你一定要介.仲有就係個時我會好驚自己有幻聽,有一次聽到少少bibi聲嚇到我成個人痴線..即刻打俾卡b.先慢慢定返少少,我諗卡b都應該記得..仲有好假既感覺係要靠自己嫁,要首先養成唔準再去feel呢樣野,呢d真係只可以靠自己醫生都幫你唔到,佢只可以開藥你食..不過食左藥個人真係定好多嫁.通常你岩岩開始食佢會加d鎮定劑你一齊食,等你個人定返好多先,同埋岩岩食會有少少副作用.鎮定劑亦都可以令副作用減低d...放心..鎮定劑食3,2個星期係唔會上癮既...但係如果你決定睇醫生既話..到個人定返既時候就真係要介左feel 假呢個習慣..我係過來人.我話俾你聽,如果你介到唔feel.慢慢你就唔會再覺得假...信我..你都睇到我之前既post..我驚假係驚到痴線既人...我都可以好返.你都得嫁!!!初初可能真係會覺得好難..控制唔到..但只要你情況穩定左之後,你就唔會再俾假呢樣野徒你時間.我依家自己諗返起都覺得,其實有咩好驚,同埋真真假伋其實係咪真係分得清楚..點為之真同假先...可能你覺得好蟬...不過希望你真係可以做到.同我一樣..從地獄逃出來...企返起身做個正常人!!!! add oil !! support u!!

大宅

原帖由 88yan88 於 09-1-14 18:05 發表
kaka~~
你就好啦~咁你宜家身體點呀?
d假感覺好返晒啦?
食左幾耐藥先可以好似你咁好返晒?
醫生有冇講過點解我地冇啦啦會咁有好假既感覺呀?

我身體就唔係咁好,,無計,底子差...假既感覺係99.9%好返哂嫁..但係假呢樣野我真係靠自己好返嫁,唔關食藥事,,但係tigerl就係食藥好返既,佢就話食藥好到7.8成囉..至於假呢種感覺我上次既post已經講過點解..可能我表達能力有d問題..而且都係一樣幾難明既野..,或者你會唔會考慮睇醫生,因為始終佢解釋俾你聽我諗你會易明好多....

大宅

原帖由 junofans05 於 09-1-14 18:29 發表

係啊,所以希望醫在個病睇下點先。因為我嘗試之前係可以去街一直到反發先開始有驚恐反應,呢幾個月可以話係三年來至差,不過我會努力!

其實我覺得..唔好自己假設自己有驚恐呢個病先..因為甲亢既病徵真係好似嫁..我覺得你應該快d去解決左甲亢呢樣野先..穩定左你就會知道關唔關事..但係如果不斷咁俾驚恐發作,而你又覺得好影響到你既日常生活既話..我會建議你去睇醫生囉....

大宅

原帖由 88yan88 於 09-1-15 17:56 發表

我都想有99.9%好返d假感覺 ,好想請問你除左唔好去feel d 假之開,重有冇其他野要注意同做? 我真係好想快d好返。不過我都係一時時,我估都係d心理作怪,但係好似每個人個病情都唔同咁,冇一個突定既病情,但係我真係唔想 ...

其實如果你依家情況唔係咁穩定既話..要自己去刻服假呢樣野,真係幾難..因為你長年累月習慣左去feel就好似你習慣左日日起身刷牙一樣....但係你真係要去介囉,一想諗就一定要叫停自己..其實真係嫁.,早d睇早d好返..仲有同埋我屋企人有人有精神病..所以我成日好驚自己會痴線..一假就會好驚會一下失去自我.唔記得哂所有人咁.,..真係好驚嫁..不過之後醫生同我講..定d黎.你依家係無跡象你會痴線..仲有精神病會有好多徵兆,聽完醫生講,個人真係定返好多......其實唔好諗到食藥睇醫生係咁嚴重既事..就好似感冒咁.人病就要睇醫生,.唔係你係屋企(out)就會好..不過要踏出第一步去睇醫生真係幾大勇氣嫁..不過去睇醫生你就會發現同你一樣有病既人好多.後生過你老過你男女老少咩都有,個個都好正常..其實好平常,有事就要去面對係咪.之後你就會覺得依家咁係好唔抵..徒左D時間..不過點都好..希望你可以ADD OIL..努力練習介左你個(FEEL假)既毒癮..慢慢黎.

大宅

原帖由 gingerchan30 於 09-2-13 23:54 發表
我本身是驚恐病患者, 但因心跳手震太勁所以驗血, 最後發現有甲亢 :

T4 ~ 38.73 (REF RANGE : 8.96 - 18.94)
T.S.H. ~ 0.0003 (REF RANGE : 0.35 - 4.94)

是否很嚴重??????????

E生開了Carbimazole (綠色) 給我食, ...

我岩岩check到有甲亢個時嚴重過你好多,超標好多倍.我都係食緊綠色藥..我都係睇緊私家,係寶血醫院睇,但個醫生超多人睇,每次覆診要等4個中.所以每次覆我都覺得好慘..政府我聽人講好似3個月定半年先俾你覆一次.咁樣跟得無咁好囉,如果你經濟許可既話,我都建議你睇私家..不過你初初睇覆診會密d嫁.我頭頭都係兩星期覆,到定左d就一個月,一個月,跟住2個月.依家3個月咁囉..我係寶血就好在個度有得抽血.唔洗等d醫生再拎去化驗所咁囉...不過我唔知你睇既係咩醫生..頭頭睇就200診金.140抽血.藥費就一個月大約200到啦,唔係好記得確實幾多,不過我個醫生超多人睇.但睇既通常好似係d比我地呢個病嚴重好多既人..因為呢個醫生都幾老.聽講好有經驗,所以超多人睇..有時我覺我 自己咁輕ken洗唔洗睇佢添..,呵呵,不過睇開左是但啦..星期2又要覆診.又要等4個中既惡夢.......

放心啦,甲亢好少事,好快穩定返.你乖乖地食藥就ok嫁啦///

大宅

原帖由 卡樂B薯片 於 09-2-12 23:44 發表
mumuisy / shadow / 美麗 / KAKA / KAWAI / kikiwo / tigerl
我而家既心情已經由緊張變為祈待, 好想好想飛出去, 好想同你地分享我既喜悅, 真係好多謝你地, 無論我開心/緊張/流淚, 你地都係我身邊支持我, 好啦, 我都 ...

你將醒俾佢地個d磅數俾埋我就得嫁啦....你要好好enjoy你既trip....玩得開心d.....下次再去韓國.日本..歐洲...嘩諗起都開心,,,

大宅

原帖由 gingerchan30 於 09-2-15 13:40 發表

Hi Ka Ka,

我決定睇私家, 係我朋友介紹一位全科家庭醫生, 我朋友睇佢差唔多好晒.

我想問你有無照x-ray? (我味照, 但好驚唔知會照到d咩).....同埋我食左第二日藥都覺得心跳同手震, 係米要食一段時間才好轉???

...

照x-ray照邊度先?..我係有驚恐嫁.依家我係甲亢藥同驚恐藥一齊食...至於心跳.,醫生應該會開d心跳藥俾你..手震我就由細到大都有,所以對我無咩影響..不過放心啦..好快會定返...

大宅

原帖由 shadowky 於 09-2-19 13:12 發表
各位親愛的姊妹,唔好意思攪到大家咁掃興 ,剛剛睇家e生番來即"all"兩野,但最唔明點解"all"極都咁大隻!

美麗多謝你的愛心蛋糕,映幅相比我睇,最後多謝大家的心意及支持,等我好番再玩過,later請食飯補數ok?你地玩得 ...

好呀,你請我地食buffet啦...為左表示你既悔意...呵呵

首頁

尾頁

跳至