家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

亞囡現在20個月大, 將要renew 她的住院保險 (按年續保), 但我仍15/16, 因為之前有兩次經歷, 亞囡夜晚發高燒, call 哂全港九私家醫院都full 哂 (除了mid-level 冇call) , 有買住院保險也得物冇所用 (我仲買了最貴個plan), 好彩亞囡兩次也冇大問題, 不久便好轉.

而且, 有醫護朋友一早已提醒我: 有什麼奇難雜症, 私家醫院只會 refer 比政府醫院, 住院保險其實冇用, 勿浪費$$$. (當然, 我上年冇聽佢講, 諗住亞囡仲細, 若 touch-wood 要住院, 有頭等房住, 我們又可留院陪她, 買個保障都好呀!) 但... 事實是... 真的得物冇所用 lor...

你哋點睇呀?

男爵府

醫院冇問我要什麼grade, 便說full 哂!

oh... 有d 好似有問我入院原因, 我話: "發燒", 有d 醫院答我: "發燒的兒科病房full 哂."

原帖由 cincin_ko 於 10-10-14 01:32 發表

全港九私家醫院都full 哂 -> 咁誇?? 係咪所有grade 病房都full ar??

男爵府

多謝各位意見, 係喎! 買$2,xxx的年plan, 便可住2-3人兒童房, 好ok ah!

有問到我點解2次call 私家醫院有冇房先, ah?! 我住得遠, 想sure有位才入院lor, 費事遊的士河. 第一次時 (深夜), 我 call 仁安, 他們說有位, 出車不久, 他們又call 我說間房比咗人; 之後call 所有私家都話 full, 我抱住隻金豬仔 (亞囡)直入法國急症, 個 receptionist 問我住唔住院, 我梗話住, 但她check 房後都話 full, ai... 看完個門外漢的醫生(外科手術科, 當晚冇兒科醫生當值), 我又要抱住隻金豬仔回家, 好彩亞囡第日慢慢退燒及冇事.

anyway, 想問下入到私家院的mama, 你們本身是否看開所屬私院的兒科? 或是其他兒科診所, 但醫生是在有關私院有登記? 唔通要問定自己兒科有否在任何私院有登記, 並攞定他的mobile/pager no., 深夜call 人搞入院, 是否好有問題?

ai ya, 我係咪諗多咗??! 好似搞到好複雜, 但我兩次入唔到私院經歷, 不容我不搞清楚個遊戲規則.

謝!

首頁

尾頁

跳至