懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BB廿日人仔,一直堅持全人奶餵佢,有精神就埋身餵,時間唔就(佢未醒)就2-3小時泵奶備用(半夜都堅持),有時為左慳時間(因佢懶瞓,食很耐),會一邊埋身餵,一邊即刻泵,之後用奶樽餵番d泵奶,算係食哂兩邊。我已經試左各式上奶湯水,茶包,沖調粉etc, 但泵奶量好像仍然很少,很飄忽,有時兩邊加埋得1安多d,有時又試過3安,通常介乎2安-2安半....但其實BB每次食哂兩邊之後,我都係要補奶,補之前儲下的泵奶,由1安到5安不等。而家每日每次餵奶都很担心,次次拉上補下,因為泵奶每日都唔係儲埋好多...

請問我呢條人奶路繼續下去會成功嗎?健康院成日話ok,多d比BB啜就掂。但係如果人奶足夠BB食,應該唔使補泵奶對嗎?無人好似我咁密密泵+補奶gwa?唔通每日都係咁過活?可能太密集,有好幾次令到乳頭損左流血,好累好想放棄.....我很迷惘,時不時想不通就喊左出黎,情緒差更減奶量...有無人奶媽媽有類似經驗,或有tips比下我...往後日子會好過嗎?

Thx

複式洋房

回覆:Bears2014 的帖子

謝謝大家的分享...順便一問,你們有經歷過猛長期BB狂食的階段嗎?我不肯定現在是否經歷緊,不過BB的進食&睡眠模式呢幾日改變唒,好忟憎,成日扯住奶頭fing,又要啜住奶頭先肯訓(之前自己訓),我仍堅持埋身餵,不過很痛,很累,很容易又哭了。聽你們這樣說,遲些就會好,但好像還很遙遠gum...

複式洋房

回覆:CCma1121 的帖子

Thx a lot for yr tips

複式洋房

回覆:Bbpata 的帖子

類似長輩的說話日日都聽唔少,有時仲會比佢地話到喊,大家繼續努力吧...

首頁

尾頁

跳至