自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

早前小朋友喺銅鑼灣中央圖書館附近,TXX上跆拳道,完堂時意外跌斷左手。受傷後教練幫佢做簡單first aid(敷冰同噴止痛劑),叫嫲嫲帶佢回家休息。

離開後,兩老無力揹亞仔回家,及後由老公送阿仔入院。我立刻打俾教練問情況,佢先情況嚴重,話check返CCTV再回應。我同佢講小朋友隻手,連同手指郁唔到。而且小朋友受傷後,係必須即時通知家長,唔係家長通知對方。

睇條片係小朋友意外跌親,明白係意外。事發時佢踩上張墊度,有個師兄整緊啲equipment,佢嘗試去攞,師兄避開就失足跌倒。當時教練同嫲嫲根本睇唔到過程。而且CCTV影唔到佢跌喺死角位的情況。

睇完X-Ray,佢隻手唔止斷骨,因為骨折舊骨打橫左,推開另一條骨甩埋骹。
醫生話呢個傷勢係即時造成。我send咗張X-Ray俾教練。佢問候兩句,之後同解釋 當時未夠仔細同小朋友檢查,會好好檢討,日後會小心處理。

第二日同我講啲堂hold住,我直接講小朋友唔想再上,佢好驚再受傷,但對方嘅回覆真係令到我好唔舒服。
話小朋友玩嘅時候唔夠腳力平衡,所以跌倒,鼓勵佢要練身手靈活。好返後再去館到同佢傾下計,練好體格。叫我鼓勵小朋友,繼續上埋餘下嘅堂,要佢學堅持。又話要學習面對困難,如讓他退縮,將來再遇困難就會逃避,是個不良的影響。

受傷絕對係意外,之後嘅處理手法令我好懷疑教練嘅專業。小朋友跌斷手同埋甩骹,竟然檢查唔到?一位跆拳道教練,教授高危嘅運動,面對好多學生受傷嘅情況,難道每一次處理都咁輕率?低估小朋友受傷嘅程度?而且他受傷後亦冇通知家長,做法極不妥當。更加妄下判斷話小朋友靈活度唔夠先受傷?

對方為咗避免責任,強調報名時我已簽咗免責聲明。表示已諮詢法律意見,佢哋嘅中心有足夠保護設施,小朋友係監護人照顧下,自己跌傷。嫲嫲全程坐喺門外面等,又點叫照顧呢?再者教練嘅疏忽,係錯誤判斷傷勢而非受傷嘅過程。

依間跆拳道館主要學生係小朋友同埋幼兒,如果考慮學生嘅安全,係咪應該為佢哋買第三者保險?為學生提供基本的安全保障呢?

今次分享嘅經歷,希望提醒各位爸媽要謹慎為小朋友選擇跆拳道館或其他活動中心。唔好忽略中心及小朋友嘅安全保障。另外受傷後嘅處理方法,比起受傷嘅過程更重要。

洋房

回覆 mike89 的帖子

我小朋友一跌倒已經喊,直到走為止都仲喊緊。老實講跌斷左隻手再加甩骹,嗰啲喊點會好似平時咁吖。退學費同藥費佢哋唔會,佢話hold 住啲堂比我

洋房

當日我寫緊急聯絡人係我同爸爸,代表有咩事發生要通知我哋兩個。
我小朋友當時隻手已經腫咗,隻手係中間斷,即係腫咗嘅地方係舊骨凹出嚟,唔止斷仲甩骹。教練唔係一個醫生或者醫護人員,但起碼知道唔可以隨便亂郁傷者

洋房

教練同嫲嫲講無事返屋企,一個普通既老人家,教練話無事,咁咪走囉~難道是老人家錯 ,點知原來係咁嚴重。

洋房

回覆 yiqiyihui 的帖子

佢係夫婦經營㗎,佢同我講keep返堂比我

洋房

回覆 hap2thousand15 的帖子

多謝你回覆,因為對方都冇買第三者保險所以冇得claim

洋房

回覆 鴨鴨比 的帖子

我都知

洋房

RE: 教練經驗不足錯判傷勢,導致小朋友延誤診治[長文慎入

回覆 ilej 的帖子