親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

先多謝哩度分享既jm, 好多資料都好有用, 所以今次旅程尚算順利

交通: 除了去Legoland 包車外, 全個旅程都係搭MRT, 所以一到機場即買ez-link , 真係超方便。

住 : HotelBoss ~ 優點: 機場搭mrt 大約30-40 分鐘就到, 位置好方便, MRTLavender 一出直行約5-10 分鐘便到, 樓下有肉骨茶, 有一個小型food court, 有便利店, 有找換店。 另外, MRT 一出向VHotel 方向都有野食( 土司工坊, subway,burger king ….) 還有一間超市。缺點: 房間好細(我係book 3 人房), 要自己準備拖鞋,嗽口杯, 床單枕頭袋都感覺不太乾淨, 但還可接受的, 另外隔音較差。

食 : Legoland 當天去jm 介紹的泰國餐廳, 味道ok, 但只收馬幣和creditcard, 同埋closed 8 點。 熟食中心就去了Newtonfood centre 好多野都好食, 交通方便。 Seafoodrepublic jm groupon 團購, SG$120 = SG$200 , 抵食又好好食, 話俾侍應知係用groupon , 佢會幫你預到剛剛好價錢。另外,係網上介紹間裕佳斑蘭瑞士卷, 今次買了兩隻味來試, 真係幾好食, 個個食過都話好食,但地點有d 難找。

玩: Legoland ~ theme park 我去了兩天都不太多人, water park Joker soaker 維修, 所以暫停開放。USS ~ 我去當日係星期四, 超多人每個遊戲最小要排40 min. Garden by the bay ~ 我去當天children’s garden & OCBC skyway 維修, 暫停開放, 另外, mrt garden bythe bay 的出口係地下隊道, 不用曬。

暫時只記得咁多, 希望大家有用。

男爵府

畀面勳章

回覆:taiming 的帖子

下面有jm回覆已開返,或者可以上官網睇睇有無講邊日會維修d咩。

男爵府

畀面勳章

回覆:Fatsheepching 的帖子

間泰國餐廳唔係legoland, 係佢對面既一個細商場,入面有一間泰國菜。個商場還有kfc & burger king

wcpcelia    發表於 16-8-26 16:56

男爵府

畀面勳章

回覆:ICbaby 的帖子

總共S$12 (有$7value ,$5 按金不能退的)

男爵府

畀面勳章

回覆:hurryup 的帖子

環球影城

男爵府

畀面勳章

wendybruce 發表於 16-8-23 08:17
請問往Gardens by the bay 嘅車站出口? 另外,Ezlink等於香港嘅八達通,要俾按金,你覺得值得嗎?

...
Gardens by the bay 嘅車站出口? 車站係Bayfront MRT 有gardens by the bay 的出口, 跟指示行係地下隧道來, 行到盡一上便見到售票處

如果你係大部份時間都係搭MRT 我覺得值得買, 因為唔洗次次買票, 好方便。

男爵府

畀面勳章

Johnny@Klnbay 發表於 16-8-23 14:58
回覆 小B仔 的帖子

Boss hotel 要打電話叫服務員送拖鞋到房的.
原來係有個咁既服務, 謝謝提醒

男爵府

畀面勳章

引用:Quote:小B仔+發表於+16-8-23+10:16+總共S$1

原帖由 YML 於 16-08-23 發表
ez link 我用完後,在機場有得退卡嗎?
我無退到,所以唔清楚機場有無得退。或者你買時問一問邊度可退。

男爵府

畀面勳章

Edmondma 發表於 16-8-26 09:55
請問樓主去左幾多日? 去LEGOLAND, 是否最好住兩晚?
我總共去了6 天, 第一天係新加坡, 第二天去legoland住了一晚, 第三晚回新加坡~ 第6 日

當日我約11:00 到legoland 之後就入legoland theme park , 玩到差不多3點幾就返回酒店取房, 然後換衫落waterpark, 玩到六點關門才走, 不過長滑梯5:50 已經開始唔俾玩。因為我個仔玩未夠, 所以到第二天一早9:30 waterpark開門又即入去玩, 約12:00 左右入lunch + theme park, 4:30 又要趕住包車返回新加坡, 其實時間好緊迫。

其實好睇你個小朋友幾大同喜唔喜歡Lego, 初初因為有朋友同我講waterpark 唔多野玩, 唔需要預留咁多時間, 點知我個仔(9 歲)就係鐘意玩waterpark , 但時間真係唔太夠, 如果我下次再去我會選擇住兩晚, 不過真係好睇你小朋友, 我個仔連晚上都係酒店lobby 砌lego 砌到十點幾先肯回房。

男爵府

畀面勳章

goo_littlebb 發表於 16-8-26 12:12
我結果都係去左2日Legoland, Day 1約11點幾到埗, 放左行李買2day combo就入park玩, 到3點幾返酒店取房就換 ...
你講起locker , 有一點想補充係記得要帶馬幣借locker

男爵府

畀面勳章

bkbbbaby 發表於 16-11-6 11:23
請問Legoland park 同water park 岩唔岩一歲8個月既b玩呀?

我覺得兩個樂園起碼3歲起會比較適合

男爵府

畀面勳章

bkbbbaby 發表於 16-11-6 11:19
請問間酒店如何?

間酒店一般,優點位置方便、價錢合理

首頁

尾頁

跳至