自由講場

跳至

首頁

尾頁

用戶要求終止服務

原帖由 yachen_tw 於 10-11-26 22:45 發表
下午去椰林閣吃下午茶, 我一個人湊住一個6 yrs old囝同一個 3 yrs old囡, 兩個囝囡有點爭吵, 我耐心地制止他們, 後來要吃東西了, 哥哥就說不淮再玩, 可是妹妹還想再玩, 於是開始勞改..., 經過我的解釋之後, 還是不聽 ...

我諗身為媽媽的你係會唔開心......但係公眾場合,無謂嘈住人,我會立刻打包走..

但係你事後有無再耐心跟你女兒講下呀 ? lee d 都要"售後服務"果播:mrgreen: 記住搵埋哥哥, 說明哥哥可安靜進餐,是好行為啊 ! 並鼓勵學習, 一起進步.

用戶要求終止服務

原帖由 LMCK 於 10-11-26 23:23 發表
大庭廣眾都係應該先控制好小朋友情緒, 始終會影響到人, 雖然比著我係果個女人, 我係唔會出聲, 但會覺得你地好討厭.

你好鬼老實嘅jet ----

努力啦 ! 姊妹, lee 個都係一個好好嘅機會, 教個女呀!

用戶要求終止服務

原帖由 B媽-Blue 於 10-11-26 23:35 發表
有時表面都未必知個小朋友係唔係有乜野原因唔守規矩
我似我個仔咁,表面冇乜野,
但因為有自閉傾向,有少少唔順就會失控
o係人地眼中佢就係百厭都不得了,我就係唔識教仔

...

...傻啦 ! 我試過比坐對面(地鑯)突然尖叫,嚇到我跌左睇緊嘅書...
個媽媽對我講 : 對唔住呀 ! 佢係有 d 問題 (我後來發覺佢唔係玩手指...玩dump 下地板...我估佢有過度活躍之類啦)

第1 步,不要怕帶佢出街,已經好好 lu....如果唔係點融入社會呢?

用戶要求終止服務

原帖由 dian 於 10-11-27 01:56 發表
中國人有句說話, 叫做[囝囡都係俾人地教]的, 樓主今次又印證左喇. 亞媽叫極都唔理你, 照喊, 人地一出聲, 即收, 好丫...

俾我會首先同個姐姐講[唔好意思]騷擾到你, 跟住又要同番小朋友講, 出街唔可以一唔鐘意就喊, ...

你...點講呢....係開明,明白事理,唔會盲目維護孩子,但在現今香港,lee 個時代媽媽....我諗現今,有 d 人只會用唔洽當話 "outdated "的教育方法

有次我係荃灣福來邨樓下,有間2 舖相連,賣海味,好多人識果間....我聽不到店員用什麼言詞話那手多多,用手指"篤"那些浸在水中的海參,我剩係聽到那位2 0 多歲的母親對孩子講 : 姨姨話得你岩架, 你手指好乾淨呀, lee d 野要來食果嘛..........

我在隔鄰果間麵包店買完麵包出來, 只見有個白頭髮嘅男人(我估係老闆)....係咁哥囉,而家唯有睇緊d, 你"好彩"佢阿媽明白事理......

我想那老闆意思是勸籲那女店員, 下次lee d 情況要息事寧人, 不要出言....... ----打工難, 做老闆都難

用戶要求終止服務

原帖由 上校車 於 10-11-27 10:08 發表
樓主, 無論點都好, 小朋友在公眾場合搔擾到別人都係唔太好

我尋日坐地鐵, 目擊一件同呢件事有少少類同, 講出黎分享下

大家都應該知道或者見識過, 放工時間6點幾, 金鐘站月台水涉不通, 列車入面迫到沙甸魚既情景, ...

咁教法,第時那 斬阿媽都似 .

首頁

尾頁

跳至