婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

用戶要求終止服務

anidacat 發表於 15-10-18 07:59
1) 後尾我再 send msg 問佢,對叔仔要求我地唔好落樓下有咩睇法?
2) 我想知我算小氣嗎?我重視一家人一齊係唔啱嗎?
1) 如果我係你奶奶, 我都唔答你

2) 此事上不可評為小唔小氣. 只是你慣左樓下也是你家居的部份.

另外, 你話送金鍊及介紹叔仔工作等事, 不可跟上述事件混合來談.

JM, 你認為既然同奶奶及叔仔一家住在同一樓宇,那麼吃渴玩樂(或叫生活作息)應要在一起的想法.....

你不可套用於你叔仔一家吧!

你喜歡不等於別人也示為樂事

用戶要求終止服務

bell18 發表於 15-10-18 08:26
你叔仔同老婆冇當你係屋企人,本應一家人大家煮飯一齊食是件很正常及開心事。
如果你係樓主妯娌就好了

用戶要求終止服務

anidacat 發表於 15-10-19 01:00
可能比較難令人理解⋯但所謂樓上樓下唔係間隔同功能上一樣嘅兩個單位,天台屋係舊樓潛建出黎,一房一廳一廁 ...
阿JM..

問心....如果你係我大嫂....我真係會頂你唔順 ( 唔係罵你或取笑你, 請平心靜氣聽下我分析)

我同我老公結婚, 就係想同此人生活...彼此照顧, 我喜歡此人...所以同佢結婚就係咁簡單.

我問你丫...你成日話咩大家庭....無分彼此, 生活作息, 家庭活動想甚麼都一起分享..

咁請問你當初結婚時,有無一併考慮到你能否接受叔仔才結婚呢?(雖然你話叔仔婚後才遷入)..

你結婚前, 叔仔已是你先生細佬, 係未?....如果你一家同奶奶出街吃飯去玩, 有無叫埋你叔仔...物都無分彼此, 搬開住唔等於唔係你先生細佬喎!

你有你同你先生生活 PATTERN , 你叔仔老婆就不可以有自己生活PATTERN 咩? 佢嫁人係唔需要跟大嫂生活PATTERN 喎!

妯娌關係, 岩傾傾多句, 唔岩傾HI & BYE 算啦!

用戶要求終止服務

queenie3y 發表於 15-10-19 09:55
我贊成所謂一家人係口上既者,大家有咩大事,過時過節交流下就算了,吾好咩都要一齊做,自己想,人地未必甘 ...
在樓主妯娌角度..佢已經有樓上那個"地頭"...

樓主叔仔會覺得幢樓係阿媽嘅, 我"霸"番一層, 唔得咩? 阿媽都未出聲..

只怪如果當初樓主一家的睡房在樓下( 即所謂而家她口中的廚房及廳)

JM....LEE D 野...無話邊個錯...

同時你亦可以認為叔仔一家, 試圖改變樓主一家的生活模式吧! ( 大家閒談一下,無話岩唔岩)

用戶要求終止服務

anidacat 發表於 15-10-19 10:12
叔仔之前長期係大陸,有一排嬲咗奶奶(詳情唔講了)連帶嬲埋我地,仲寫咗封勁長email 逐個數番以前細個佢覺 ...
你的確為此家(男家) 出左不少力....LEE 點無容置疑.

但你叔仔現在居住及生活作息等問題...無想過你從前的付出.

在他們(叔仔兩公婆) 角度...你霸上層, 你霸下層罷了.

至於你覺得"唔底"...或無人認同你過往的付出....

那只是你心理關口問題

首頁

尾頁

跳至