想生BB

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我地決定生牛b啦, 再過2個月先開始 7月開工
有好多野都唔係太識, 請大家拍教拍教..

本身冇唸住咁快呀~ 因我9月先結婚, 但99話牛B合到我地, 之後要等2年先再有合我地.. 所以我地決定提早開工, 因為有時D野唔係話想有就有...

我想問下, 大家有冇做身體檢查嫁? 同埋呢後期間我須唔須要開始食D咩維他命嫁?

子爵府

你好呀~ 開心寶寶
咁你地開始左未呀? 因為我而家仲打緊防子宮脛果d針, 6月就最後一支啦, 所以休一個月先開始.. 呢後期間你會唔會飲凍野嫁.. 因為我超鍾意飲..凍野/茶/奶茶/可樂.... 我係唔係要介左佢呢.....

子爵府

原文章由 wm720915 於 08-4-23 10:31 發表
想有bb就要介凍飲啦!
要開始食葉酸囉!
我開始咗2個月,仲未bingo,
下個月開始量體溫,
希望生到牛bb啦

大家一齊加油!!
but...我可能介凍飲有d辛苦.. 我既最愛~~
仲要個天氣開始熱tim~~ 仲有我最最最))like既西瓜 ~~
但換轉頭唸..我成日食d咁凍既野.. 會唔會導致宮寒嫁...

子爵府

係唔係就咁去藥房買就得既啦?

係啦..大家有冇去做身體檢查嫁?
好啦..我決定...飲埋今日最後一杯加啡..

子爵府

我都打算下個月睇下中醫,..
但..西瓜真係唔食得呀...

不過都要開始做下運動..同唔好令自己咁意緊張先得啦~

子爵府

原文章由 Joeff 於 08-4-23 13:03 發表
真係要戒凍嘢呀!
之前我阿媽成日叫我戒我又唔聽,所以一直都無,連中醫都話我「寒到痺」呀!跟住我咪乖乖地戒囉,幾個月之後就有咗喇!
雖然呢個未必係主因,但一定有影響! ...

...咁我真係要介啦..

子爵府

原文章由 Syl1026 於 08-4-23 15:41 發表
carly.c

如果你結婚時無做身體檢查就最好去做檢查.因為可以CHECK倒一些隱性病例如:地中海貧血,乙型肝炎等,這樣可保障生BB時要注意及預防的事項.又可以確保生個健康寶寶.一些私家醫生,家計會,明愛診所...等都有懷孕 ...

我都打算做下好,.. 其實我有少少擔心...
因為99個妹有一仔一囡, 個女係唐士既...

子爵府

題外話~ 如果明知果年個生肖同兩公婆相沖, 咁大家仲會唔會生呀 (當然係未有B時)

子爵府

我都要下個月開始俾心機 KEEP好個身子先得~

大家加油!!

子爵府

我都係咁唸, 如果個b同我地2公婆夾到就當然好啦, 但如果唔夾,都唔理既啦, 因為係自己個小朋友

我琴日同老公去拍結婚相 , 拍左一日, 真係累到暈~~ 但好開心 我仲同老公講, 如果第時有bb既話, 一定要每年一家人拍一次~haha

子爵府

大家有冇打算好如果第時個Bb出世, 會點安排呀??
我就同老公2個人都要返工,奶奶同我媽2位老人家都表明, 如果我地有Bb, 會幫我地睇but..係將個BB放係佢地屋企, 我同老公星期六日先接BB返屋企果隻(因為我地大家都住得遠..九龍/粉嶺/天水圍 ), 而我唔會咁安排..我唸我份人係睇少個仔女一日都唔得果隻~~請賓賓..又唔想屋企冇啦啦多個人, 同埋請到個好既就好..請到個唔好既就...

子爵府

大家進展成點呀
我而家邊睇中e, 邊介凍飲, 仲有每日最少食一碗飯..

子爵府

mincola...
係哦.. 好在你有提一提魚生呀~ 我都好好好))鍾意食嫁~~ 三文魚~~ haha

我有試過去樓下屈臣睇過, 但又唔覺有..
係唔係好似奶粉咁嫁?

係啦~ 順便提提大家, 有bb時or準備有bb盡量唔好食d大魚呀~ 買d細魚煲湯, 我姑奶佢個客因為有b時係咁食大魚, 以為對bb好, 但小b出世後俾驗出身內水銀出標... 而家都唔知點..

子爵府

我M小姐遲左來搵我2日, 真係有D心思思驗下, 但都係等多幾日先.. 唔知要唔要停左D中藥先呢.. 不過我又未有乜野感覺, 仲好食得好訓得 (成日想食野..食完一陣又想食.. 同訓極都唔夠..) , 不過我琴晚忍唔住啦~ 食左成大半個西瓜, D西瓜而家好甜啦~HAHAHA

子爵府

ybym

but..個西瓜真係好甜呀~~
好啦~ 我就食埋屋企個小半個.. 今年就SHOP佢啦
頭先先話M小姐未來..剛剛來左啦~
不過都好既, 等我做埋個身體檢查, 比較安心D

子爵府

原文章由 mincola 於 08-5-14 22:14 發表
carly.c,

你要開始戎口喇......, 唔好亂食嘢, 我o岩o岩今日先食完壽司. 咁你等period之後, 你就去做個身體檢查啦. 我都打算等今個period黎咗之後, 就搵多個醫生睇吓子宮粒瘤仔先, check清楚, 安心d ...

我都係咁唸,做個驗查, 買個安心!!
我地大家一齊加油

子爵府

琴日我同老公講, 我m小姐來左啦,
見到老公有少許失望.. 我問佢, 你係唔係好想要bb呀, 佢話"係呀,我好想快d做老豆"..希望佢唔洗等咁耐啦mouth:

我想問問大家.. 大家開工時, "親親"後, 係唔係成晚訓係床唔起身既啦~.. 我上個月忍唔住 "親親"後馬上去廁所, 因為怕攪到張床都係..

子爵府

原文章由 mincola 於 08-5-15 22:15 發表

我老公唔會好似你老公咁o家, 佢好似都唔係好想做老豆咁.
我諗你地親親完之後, 你最好唔好起床......好似都有少少影響

可能你老公係唔會點講出口既呢 (唔想俾壓力大家)

我想快d打埋支針 (防子宮癌果隻)..本身最後一支係下月13打, 唔知可唔可以提早d呢..今日打個電話問下個e生先~ 我有d擔心.. 生唔到牛b.. 老公個家姐佢地用左成年時間先中..

子爵府

原文章由 Tigertoffee 於 08-5-16 12:41 發表
但方中信完全唔想有bb喎,所以可能有d唔同。
我覺得好似唔想有個d就有,想有就好似好難咁。

好讚同呀!!
當想要時就好似變得好難

子爵府

原文章由 Tigertoffee 於 08-5-16 11:49 發表
Hello 大家,

我都要報到,因m小姐上星期報到,點樣都生唔到鼠bb喇,所以就同自己講要生牛bb啦!

我昨日去睇ec。佢話我m時血塊多=氣虛,所以嚴禁生冷食物。Ice-cream, 涷飲,西瓜, etc. 當然NO啦!但冬瓜湯,火龍果都盡量唔好喎! ...

HELLO Tigertoffee
我地大家一齊加油

首頁

尾頁

跳至