自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我有3個小朋友,大女已5歲,2女同3仔只差15個月。工人姐姐會係我坐完月後走。打後安排。。。
我-唔想請外傭,想試下一湊三(之前一湊二冇問題)/買部洗碗機/已同樓上姨姨溝通好上午如果我唔得閒可以落我度做鐘點幫下手/自己媽媽亦會一星期黎2日幫手睇/買陪孖B車推2,3B。

老公:想要工人60%,唔用40%, 最後都係果句”妳話事”

6299老公全家極力反來,一來話我會辛苦,二來話我會跟唔好d小朋友,三來話到時又會煩到個老公

O_O!  你想請工人我諗都無人   發表於 14-7-25 17:21

子爵府

同想請教有經驗jm,2個小朋友差15個月大,大家會點安排日常生活,或有咩貼c可以俾下小妹
我真心唔想再搵個外人返屋企,玩彩數。
但屋企又好似冇人支持我個想法咁,
老公最初打算係用工人用到第3個小朋友上N班後先再唔要都唔遲。

子爵府

回覆 mmami 的帖子

係,我ftm

子爵府

回覆 幸福黃太太 的帖子

我自己plan我地如果要出入會安排婆婆同樓上姨姨黎幫手一齊睇小朋友。

子爵府

回覆 mrs.tan 的帖子

有冇d貼C俾我點安排時間,等等

子爵府

回覆 sandy816 的帖子

有冇d貼C俾我呀,點安排時間?可以跟到大果個小朋友功課嗎?

子爵府

回覆 amywong9 的帖子

我本身都係ftm嗎,之前都係自己一湊二,冇工人。以前都算輕鬆,只係有左3B,老公堅決要請。
但工人只黎左半年話要走,所以唔想再請了,主要3b都已出世,我唸我可以攪得掂,但屋企人話我唸得太簡單。

子爵府

回覆 QQilky 的帖子

佢話佢個仔有病,要返去照顧自己個仔。。

QQilky  哦 thx  發表於 14-7-25 09:54

子爵府

回覆 晴B媽 的帖子

我之前兩個都係自己一手一腳湊,冇工人,只係陀3B時先請。但之前case唔同,大女大細女4年,湊唔太辛苦,一來大女返學,二來大女自理能力都ok。只係第2同第3只差15個月,仲好BB,家人唔見意我自己湊,怕湊唔掂照唔到咁多。

子爵府

回覆 mrs.tan 的帖子

上午班

子爵府

回覆 sandy816 的帖子

咁係米最大果個平日冇上興趣班,同煮飯時第2個點安排?我呢2個平時9點上床自己訓,所以我9點後已係私人時間。所以打算遲點佢地訓時先再做其他家務。

首頁

尾頁

跳至