美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我係髮型師,關於髮型,護理嘅問題可以隨便問,我會為大家解答~

最近有D媽味PM我,問我係唔係同專業星級髮型師同一人,千其唔好誤會,我差好多我只不過係有D經驗既髮型師.

男爵府

其實好簡單,祇要將頭髲分開一注注,用手指卷起佢,大約全頭分5-6注,想要個圈大D,就大注D,大約全頭分3-4注,想要多D細圈D就再分上下兩層.
陶瓷同數碼其實效果一樣,分別在部機上,因為用料都係用緊同一種料.
原帖由 Debbie媽 於 11-3-5 12:53 發表
我電咗陶瓷,見有d人髮尾可以卷到好似公仔豬腸(唔係好知點形容)自已又唔識整?

陶瓷同數碼陶瓷有咩唔同?

男爵府

如果正常來說,即是髮質都是健康正常,正常打理的話,還要視乎電的曲度,一般都可以3個月以上,如果電曲些會耐D,但係頭髮會生長的,所以想保持美態就要再電了.
電髮如果祇追求持久而不是美感的話,唔電好過電.現時比較多人電陶瓷曲髮,有日本味D,但持久度會比一般電髮差.
原帖由 333s 於 11-3-5 22:59 發表
正常來說電髮, 可以維持多長時間. 見到人家才電不久, 很快就不卷了.

那一种電髮最耐... 世面上收費多少?

男爵府

其實髮尾開叉原因是營養和水份不足引致,因人身體的養份好多時只去到髮根後幾寸左右,而之後的就要靠合適的焗油去補充,而平時梳頭時用力扯下就會由沒有營養的位置扯斷,扯斷的地方便會開叉.
髮尾油本人應為是沒用的,因祇是將一些非水溶性的油份,用小量包住髮尾,只是看不見但一樣是開叉的.
其實平時多保養和修剪就OK,不過如果見到有開叉時記得盡快剪了它,因有叉時不理個叉會越開越大,條頭髮就唔要得.
原帖由 SUSANNA 於 11-3-7 11:29 發表
我想問開叉可以點攪?我試過剪短,但不久又出現開叉,又試過用髮尾油,但效果不佳.我還可以點做呢?

男爵府

有時頭髮鬆散有可能乾燥靜電引致,亦有可能是因有天生曲髮+剪得太碎引致,如果是乾的話做水份護理就可以了.
唔同牌子一定有影響啦,但係市面上買到的所為特別潤滑易梳的洗頭水,多數都是用非水溶性的油份或一些叫汐的物質包住頭髮,沒有任何營養,我有些客用了後髮根位非常"立",洗得越多越"立",所以如想買一些真的有營養的頭水就去D專業髮Salon買,一分錢一分貨,不過就千其唔好去天?58元染髮個間買.
原帖由 Bonnie223 於 11-3-7 14:50 發表
最近頭髮變得鬆散,應該焗油還是換洗頭水,另外,我想問shampoo and conditioner 唔同牌子會否影響髮質?謝!

男爵府

其實負離子做完後負離子是不會令頭髮受損,但因用高溫處理所以頭髮一定會乾,再加染髮令髮質受損,就會出現這情況,祇要做水份護理補充返就可以,但最緊要都係平時可用一些免沖水的護髮產品去幫助Keep住D效果,用免沖水原因是很多時各位洗頭沖修護用品時,往住沖過時令到好似無做過一樣,一係就沖唔乾淨搞到又'立'又生頭蒼.
原帖由 mahmah 於 11-3-8 18:19 發表
想請問一下: 我剛做完負厘子兩個星期, d頭髮好似鐵絲, 一D都唔軟滑 , 上星期再染髮連焗油. 剛焗完油d頭髮就軟順, 但自己再洗頭後就又好似鐵絲, 請問要點樣做先可以令頭髮柔軟貼服.

謝謝 ! ...

男爵府

醫生和生產商都無肯定答案,不過好多快長頭髮的客都是日日洗頭的,因保持毛孔清潔有助頭髮生長.
原帖由 goreme 於 11-3-8 10:38 發表
點樣可以令d頭髮快d長 ?thx

男爵府

1/2.如果唔算好曲可以考慮剪中長度短髮,大約未到膊,好似現在王苑芝廣告個頭,因天生曲髮剪短剪碎剪層次都一定翹,這種頭正好將缺點變優點,喳少少髮泥gel鬆佢.

3.除做負離子外別無它法,其實現今做負離子己到了化境,又唔傷頭髮(祇是會乾),又可以做到自然唔貼頭效果,做負離子對天生曲係最好選墿,或可考慮陶瓷曲又得.
原帖由 幗幗 於 11-3-9 10:50 發表
FI_ON, 您好

有幾個問題想請教下:
1) 天生曲髮(但唔算好曲) 剪咩髮型最適合呢? (例如類似邊個藝人咁) 因為之前剪左層次~ 唉而家翹起晒~
2) 洗完頭之後乾左就會好大把好鬆散同起絲, 但係第二朝訓醒就好d. 點好呢? 係 ...

男爵府

王苑之個髮型在很多今年的日本髮型書可以找到,而蒙家慧個頭係直的,是Bob頭的一種.唔太合適天生曲髮的人.
原帖由 幗幗 於 11-3-10 11:39 發表
FI_ON 您好勁呀,
very good 呀, 王苑之最新拍 Lactacyd 廣告個髮型, 剪呢個款正好剪左而家 "翹" 起既頭髮, 而又唔太短, 同好容易襯衫, 不過我點講個髮型師會明呢? 好難搵 Ivana 拍廣告既相~

另外無線8:3 ...

男爵府

妳可用一些免沖水護髮素/柔順液噴少少落去就可以,好處係易梳又唔會落頭皮又唔會因沖唔乾淨而'立'.
原帖由 traeh 於 11-3-11 09:34 發表
問小朋友洗頭水問題得唔得? 小朋友唔用護髮素, 用過幾款兒童洗頭水 (唔係嬰兒), 但長頭髮都係好易打kick, 你有無介紹, 用邊隻洗頭水好? 唔該你!

男爵府

首先唔太清楚妳是電邊種,陶瓷?普通?還有是曲度?藥水也是其中一個因素,還有髮質狀況?
原帖由 333s 於 11-3-11 22:46 發表
請教 : 電髲才一周, 洗完髲, 髲差不多直了. 有些是微微卷.
原因何在?

如何選擇電髲水? thanks

男爵府

天然並不是髮型屋,在此不方便說別人的壞話,會比人告的,只可以話收咁口既收費我就算用大陸藥水都做唔到,不過我就唔會見意用大陸和散裝藥水,為平而不是為靚,電曲了就算不如唔電好過.之前在報紙也報道過有一位女士貪平去天然試,埋單最後七千幾元,如果我知怎樣經營我都好開心,所以閣下應為低可以一試.
原帖由 333s 於 11-3-14 17:54 發表

我媽媽是直短髲. 老人家都會是電最普通的吧. .

天然髲中心 質數如何? 收費好平.
電髲 68
染髲 58
天然怎么經營的? 租金, 人工, 水電都是成本. 租金佔最多. ...

男爵府

如果面形長留長髮就最好電少少曲髮,前面劉海,劉海可以將前面望落去修短面形.
原帖由 bellybaby 於 11-3-14 22:03 發表
我想問下面型比較長,留長髮或剪乜類型好睇d?

另外多頭皮用邊隻洗頭水先岩?
謝謝!

男爵府

陶瓷曲髮的曲度大致上差唔多,除非短髮就可能用細D,而變化在於電完後你將頭髮化幾注卷來吹乾,愈大注圈度愈大.
同一日做係無咁好,但問題不大,最大問題係用乜料幫你做,料唔靚分幾多日都傷啦.
原帖由 hoikiuqq 於 11-3-16 09:07 發表
我十多年無電髮了, 請問如果電陶瓷, 初嘗試應選那個"卷"度? 陶瓷和染髮同一日做,會好傷頭髮嗎?

男爵府

價錢貴或大型集團並不就一定好,最好是朋友去過介紹,因有辦你睇.
陶瓷和負離子一樣,留意第一次藥水後沖完出來髲尾有無好多震哂的情況,如有就表示過耐引致,到時就難救了.
1次過要先電後染,否則色會退.
原帖由 hoikiuqq 於 11-3-16 23:59 發表
其實我地都唔識分好唔好料, 我地在電髮時要注意什麼? 假若我需要1次過電髮和染髮, 該做那一項目先為正確呢?
另陶瓷電髮的過程係點? 要唔要一樣落2次藥水?

...

男爵府

原帖由 333s 於 11-3-17 00:28 發表
九姑娘髲型, 舊上海 look 電髲 是否也是電完後, 將頭髮卷來吹乾?

男爵府

長髮,有少少向前抓,陰留長.
原帖由 pigpigchu4 於 11-3-17 11:32 發表
有咩髮型岩面形圓既人呀?

男爵府

都係口個句,即做係無問題的,最緊要藥水好,用L'oreal幾好7-800元左右,不過小心有D地方用大陸假貨.
原帖由 imlazy 於 11-3-18 20:49 發表
我電左頭髮差不多有個多星期,原本我係電陶瓷,但佢竟然同我做了普通電髮。。出來效果就同葉XX儀一樣,好掃把!!詳情不想再說,總之係失敗之作! 我想問,如果我再電番陶瓷電髮可以嗎?要隔多久才可再電呢?我每日訓醒見到自己個頭我就 ...

男爵府

做水份蛋白護理,不過如果妳D頭髮係壞死而唔係乾就難搞好多了.
原帖由 小丸子媽咪 於 11-3-18 16:23 發表
想問我d頭髮天生曲,之前做過負離子和染髮,後髮型師建議我電數碼,現在d頭髮又乾又旱點算好,真係乾得好緊要,請問有咩辦法可以柔順番d,請幫幫忙

男爵府

唔關有無用機事,而係好的專業焗油多數都只賣給髮型屋幫客做,所以無得買,還有就係千其唔好以為低就去天?頭髮護理中心買.
原帖由 MayMay20 於 11-3-18 17:44 發表
我的頭髪很鬆散, 雖然知道在家焗油效果一定無咁好, 但因沒太多時間關係,請問可否建議邊隻焗油牌子好,用焗油帽 (淘宝有買)有無用呢 ?

首頁

尾頁

跳至