想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

大家好,
我都係岩岩今朝做完IUI, 而家個肚有小小漲漲地, 今日係屋企休息1日, 即係14日後先check bingo, 盡量放鬆心情去等運到。

我都試過食藥唔work, 所以我都係要打針。

lamjoanne, 下左決心做IUI, 比D信心。一日大2mm, 星期六就夠大架啦。

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

有人只係食藥都夠刺激多d卵子, 而食藥係day 3-7食5日排卵藥, 之後再要加打針谷大d, 咁會打少d針, 而且平d。

原帖由 jesschi109 於 09-9-8 16:24 發表

但我唔明點解有d 人食藥打針一齊, 打針唔係已經ok嗎?

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

我都係睇Dr. Chan喎。

我打谷卵針個排覺得肚會一日比一日實小小 , 打破卵針個晚要大力D先拮得入, 支針又多藥攪到有D痛。尋晚又唔係好漲, 幾驚蛋蛋自己走左出黎。聽日去check 多次先開始塞藥。我估排左蛋之後聽日個肚就唔會漲。

原帖由 beamsboybaby 於 09-9-8 17:40 發表

你就好啦, iui後"個肚有小小漲漲地", 我一d feeling都無呀, 所以我好懷疑在打破卵針之前已排左嘞, 因打破卵針前1日真係feel到個肚好谷架。

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

今日左右都有蛋, 但要聽日check 先知最後排左幾多粒., 希望佢地生生性性自己出黎!!

Ummm... 300都成半支針筒, 為左亞B, 頂住呀!!!

原帖由 beamsboybaby 於 09-9-8 21:56 發表

咁你今日照到有幾多粒蛋蛋呀?

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

原來係同一隻藥黎架, 我打破卵針個次feel 到d藥入肚, 痛到我死死下 ....。 我比 10個叻你!!

我今朝個肚冇漲啦, 好似平時咁冇咩感覺, 有d唔習慣添。

原帖由 beamsboybaby 於 09-9-9 10:24 發表

我問過姑娘, 其實安胎針同破卵針係用同一種藥, 只是破卵針係打600 無溝浠過, 而安胎針打300而且係溝浠左好多的。 所以唯然痛, 但都無破卵針咁痛囉。

係呢, 你幾時做左iui架? 幅相好得意, 係唔係你囡囡?:l ...

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

小芬: 加油呀, 你bingo過, 機會應該會大d。
我今次係dr chan 第二次做iui啦, 上次得一粒, 結果 fail左。如果都唔得, 我會等政府 ivf。

beamsboybaby, 我照完啦, 今次左右都排左2粒, 今日診金免費,只計塞藥, 每日早晚2粒, 唔洗再打針啦。

1829, 我老公d丁丁都有1,2 樣唔合格, 不過醫生話洗完都夠做iui, 今次佢儲左4日, result 同上次差唔多喎。我就係打破卵針隔一日先做iui。

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

唔知我咁計岩唔岩呢?
蛋蛋1日大2mm左右, 要夠18mm大可以打破卵針,如果你今日12 & 10, 星期五可長到16 & 14, 有機會要星期一先做喎。

[q uote]原帖由 1829 於 09-9-9 16:40 發表
maplesyrup 你好呀,

我怕星期六係做iui, 今晚do完, 得2日時間比佢儲, 佢都儲吾返. 而下星期一做的話, 就係7日時間儲...又怕d精老咗d....唉

[/quote]

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

係呀, 7 日就7日啦, 多幾日點都好過少。

我岩岩做完呢2日都多分泌, 但開始左塞藥, 而家好多藥流番出黎。大家都要放鬆, 同埋記住開始食葉酸。
今朝係係公司多野做, 真係比同事激死。

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 jesschi109 於 09-9-10 13:17 發表

但我量體溫好似冇料到, 我係低溫一族, 放完丁丁至今最高都係36.5咋, 今日仲跌左36.3(但唔知關唔關開冷氣問題)

我一開始iui都冇量體溫, 同埋呢排都訓得唔好, 成晚轉身。我諗開冷氣都會影響, 會低d 。

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

我唔洗打安胎針, 醫生叫我早晚塞2粒, 尋晚冇用墊, 今朝有一pat 流番出黎。所以而家都係墊住穩陣d, 最多換密d。

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 beamsboybaby 於 09-9-10 15:23 發表

係lor, 你5/9 iui後, 第5天個日突然低溫左, 我就係iui後第4天個日突然低溫左。:D

可能著床喎, 有機有機 :D !!!!

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

如果你可以自己打, 最方便, 唔係睇下屋企附近診所有冇得打? 我有次問過家庭醫生都可以幫手打, 當然要比小小錢, 最後我做iui 都係自己打。

我都係放完就返屋企訓, 因為卵子排出黎時會肚痛, 訓左就唔覺。當晚我就當冇咩野照常返媽咪家食飯, 係行路慢dd。 第2日就完全好似平時一樣。

其實我都好驚vv 同大大會唔會整返d 丁丁出黎

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

1829, 總次放鬆d

jesschi109: 我今日係第3日, 冇咩特別feeling, 除左mimi小小谷同埋痛。

beamsboybaby:我都係架, 我每次拎住支針成5分鐘先敢拮入去...

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

你2個咁早起身既。我今日都冇咩特別feel
我都覺得就咁塞係有D難度, 所以我每次都茶小小 KY係手指到先, 咁就好易入啦。

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

好等我今晚試下先....
原帖由 jesschi109 於 09-9-12 11:24 發表

你試下用我果個方法丫, KY 都慳返呀~~

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

jessica: 用水濕下隻手先塞藥係易D喎,我試左2次都OK  
如果醫生叫你DAY 17開始塞藥?應該冇咩問題, 我都係做完IUI次後個晚先開始塞。D藥係黃體素,等子宮厚D幫助著床。

原帖由 yylwhn 於 09-9-13 11:34 發表
Dear Maplesyrup, beamsboybaby

我今個cycle是試自然懷孕, Day16驗血話有排卵但弱, 跟住Day17要早晚塞2粒, 請問D藥有甚麼幫助?

我之前Day 10 & Day 12有DoDo, 但Day 17先塞藥會唔會太遲呢?

thank you!

...

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

可能係你之前個晚訓得唔好,體溫唔穩定咋。
我試過塞完最後一日藥, 第2日就黎, 上次仲係28日添, 應該唔會遲。
但係打針我唔知效果last 到幾多日。係咪7-9日?

你同小芬同一日放榜, 我等你地好消息, 放鬆d !!
我都係除左 mimi 痛, 就冇咩lu 。

原帖由 beamsboybaby 於 09-9-14 09:11 發表
各位早晨呀!!

琴日temp突然趺去36.4 (已經係iui後第10日啦), 以為就來mc, 點知今早又去返36.8, 唔知佢攪嘜鬼。

唔知係唔係塞藥同安胎針會令mc遲d? ...

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

係呀, 塞完最後一日藥, 第2朝就可以check。

e.. 我冇日日飲奶添, 咁耐都係iui 前後2日飲過2次,尋晚亞媽岩岩煲左花膠湯飲左一次。(因為冇同屋企人講, 所以冇特別食補野)。 我都要飲多d鮮奶先。

尋晚同今朝發覺好難塞d藥, 好似想卡住卡住入口附近咁。

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

小芬: 話唔定今次你都成功呢, 一日未check/未有M, 一日都仲有希望。
知道到有親友有左, 唔多唔少都會酸溜溜。咁奶奶會唔會借D意催你地?

原帖由 小芬 於 09-9-15 22:26 發表
等待放榜的日子真的過得很漫長....
今日我老公個妹打比我話佢有左12周2日,
岩去完照超聲波, 睇到BB好得意...
一方面我要恭喜佢,
另一方面自己個心真係酸溜溜,
她很多懷孕的問題也請教我,
但..唯獨我是一個自身難保的 ...

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 1829 於 09-9-16 13:36 發表
可能我c6 的虫虫吾好, 我又係高齡, 所以都吾會抱太大期望. 只係盡量做好d. 睇下機會會吾會大d啦... 反而c6就好似有好大期望咁, 真係比佢吹脹.

d男人就係咁架啦, 咩都唔緊唔緊, 唔好比d壓力影響自己。我覺我地做iui放完丁丁就盡左我既既本份, 得唔得都係睇d細胞自己去發展, 亦要靠d運氣。 祝呢到既姊妹好快有好消息啦 !!!!

首頁

尾頁

跳至