跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

我呢邊county 由之前決定比家長選擇in-person 同 digital, 到尋日突然改變計畫全部virtual. 好多working parents 都好唔滿意. 話剝奪佢哋小朋友返學嘅權利, 罔顧民意(之前survey有43%選返學 - 但其實只有20%嘅家庭有交survey)... 仲發起網上簽名活動同星期六示威.
其實之前話俾options時, 已經講到明個plan可能會因應疫情而有所改變. 我其實都明白家長要返工係好難安排同輔助小朋友網課. 但school board 無可能迎合所有人嘅意願. 既然都有咁嘅决定, 點解家長唔將時間精神去安排同幫子女準備virtual school, 而浪費精神去抗議呢!

男爵府

(繼續... )我覺得呢個都可以係身教嘅一種. 當事情唔係你想或expect時應該點解决同面對呢? 同子女商量同一齊凖備迎接個新學年會唔會好過乜都唔願意計畫就去投訴?
而且呢個只係暫時性, 校區已講當個疫情控制到學校就可以開門. 如果大家都願意配合帶口罩, 我相信好快可以返番學. 最敝係投訴嗰批好大可能亦係唔肯帶口罩嗰批!

男爵府

Kaymeebu 發表於 20-7-22 12:31
你地個州爆得勁嗎? 我個州暫時每日4-500單 我同私校老師傾過 做survey問家長意見,只有5%願意online 但我 ...

我個州爆得好勁, 我住嘅county更係成個州嘅頭三位, 日日創新高! 所以我覺得校區有咁嘅决定係合理嘅. 依家擔心嘅唔只係學生, 仲有教職員嘅安全.
如果係讀私校我都明家長比咗咁多學費, 如果要上網課確實會好糾結!
正如我呢邊亦有家長要求退property tax (property tax 其中一項係包括school tax). 唉... 真係點做都會有人不滿. 唯有希望大家都盡自己嘅一點公民責任, social distancing, 唔聚會同戴口罩, 快啲讓疫情過去啦!

男爵府

報告吓. 今日校區苐一日正式開學. All digital. 早上Server應付唔到咁多學生同一時間log in. 好多都入唔到eClass或者Google Classroom. 好彩老師一早有俾定Zoom link 我地. 本身要入咗學校home page 先但講咗入唔到就直接去zoom. 去到Mid-Morning時候都已經無乜問題.
老師都好比心機plan所有嘢亦都好engaged. 每隔一陣都有break, 尤其是小學生. 所以so far 第一日雖然有少少hiccups都okay. 當然亦有家長趁機會投訴話very frustrated, terrible experience, 要back to school/face to face!

男爵府

rose-mag 發表於 20-8-13 06:58
我地下星期一開學,學校校長早於上星期已經發電郵交代點樣上堂,新學生星期五要上zoom orientation,今日星 ...

有glitch/server down 真係要預咗! 我哋其實啱啱過去星期一有Tech Check, 睇下大家同一時間log in 有乜嘢問題. 嗰日當然有好多人入唔到學校home page. 結果大把人投訴. 大佬呀, 乜嘢叫Tech Check, 就係開學之前預習吓, 等啲IT知道會發生乜嘢問題再响開學之前resolve. 總好過今日開學先知道唔夠log in server 或者會crash.
School supply 我今年無買乜嘢. 仲要係digital learning, 都估到來來去去嗰幾樣嘢. 鉛筆擦膠顏色筆high lighter composition book binder 屋企都有. 咁快問zoom link 做乜? 未到上堂時間都入唔到㗎啦! 其實大家包容吓, 比啲patience, 我唔信出時間表嗰啲老師唔緊張得過家長!

男爵府

rose-mag 發表於 20-8-13 06:58
我地下星期一開學,學校校長早於上星期已經發電郵交代點樣上堂,新學生星期五要上zoom orientation,今日星 ...

今日開學開成點呀? 聽妳講嗰邊好熱, 其實留响屋企都好, 唔使咁頻扑!

男爵府

rose-mag 發表於 20-8-18 04:25
比預期中OK,係剛剛朝早有一堂嘅ZOOM ID同password有問題,結果40分鐘全堂都入唔到,電郵俾老師,老師之後 ...

我地校區話盡量唔鼓勵學生直接入Zoom, 除非上唔到學校website. 因為佢地take attendance 嘅方法好似一定要上學校website 再login 自己account. 所以直接入Zoom學校就check唔到你有無’上堂’... 當然老師可以manually adjust. 不過就多咗個step.

因為太熱要輪流停電? 咁真係會好影響學生digital learning 喎! 一陣又有家長承機投訴!?

男爵府

rose-mag 發表於 20-8-18 22:28
我地校區要學生同時login校區嘅google account先可以成功入zoom, 有學生直接上zoom冇login google入唔到, ...

係, 我醒起要求學生login Google 先再入zoom, 因為咁樣用學校俾嘅gmail login, 學校就可以track到record. 呢兩日已經有report 有幾個 high school class zoom 上堂時有啲非學生入咗去show 自己某身體部位呀, 响Chat到打不雅用字等等. 聽講有學生將個Zoom link 同password 放上TikTok俾陌生人! 唉, 有時都替老師可憐! 已經要備課學用電腦授課被criticize仲要deal with 好多變數同呢啲突發狀況!

首頁

尾頁

跳至