自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

保安因要巡樓,由天台一次過無間斷行幾十層樓無休息,尤其現今私樓越建越高,即使腳倦也不可休息死頂照行,因IC規定要限時完成巡樓,否則便說你不是阻住之後頂巡時間表,但許多時巡樓時間都設得很趕,保安員惟有行快兩步即使腳倦也無得休息。
凡人皆知落樓梯是很傷腳的,膝蓋及腳踝不斷振盪,且一日很多屋苑要巡兩次,有些巡邏線更要行足兩小時也行不完。試想像你平日行街行到倦可坐下休息,有幾可會連續行兩小時不停?還要一周行足六日,試問雙腳怎會不傷?
所以見很多保安員的職業病都是行傷曬腳,隔吓隔吓行路,最慘是傷了但又不可不做,因年紀大已沒什麽工作會有僱主請了。

如再輸入外勞,不是連這工種也不給這批中高齡人士幹自食其力嗎?不是與政府現正積極推行的中高齡就業政策相違背?..啊!啊!你C啦!

男爵府

夏天減肥就一流啦

男爵府

Become 發表於 24-3-16 18:24
19K 人工電話唔比用,2024年無電話點頂呀
做12碼都無這人工呀!

男爵府

九碼人工又低得可憐,約12000,怎生活?

男爵府

如要聘外勞,私家偵探呀,內地人工低很多,電腦技術又高這兒很多,人脈網絡又廣過這兒很多

男爵府

私家偵探直接找內地人啦,平靚正,服務收费一定便宜過這兒很多啦!

男爵府

每天番12小時,扣除每天兩小時交通,一小時吃晚飯洗澡刷牙等,再扣八小時睡眠,只剩下,只剩一小時me time,還要一周返足六日,那有私人時間?

男爵府

每天番12小時,扣除每天兩小時交通,一小時吃晚飯洗澡刷牙等,再扣八小時睡眠,只剩下,只剩一小時me time,還要一周返足六日,那有私人時間?

男爵府

angiehouse 發表於 24-3-16 20:04
9個鐘多數請後生d, 個名可能系物業大使,禮賓司之類
要後生,有番d學歷姿色才得

男爵府

baby668 發表於 24-3-17 11:30
樓上討論有啲九個鐘頭嘅保安

其實做領事館,真係返九個鐘,仲要月薪超過二萬,但係要求年青力壯,仲必須要曾 ...
要做過紀律部隊,又要流利英文,即大學生啦,又要年青力壯,咁既條件,大把舒服管理層賺三萬番五日工放銀行假得閒看一下手機工等住做啦,根本不用做保安咁辛苦啦!又要輪更,又要返六日,又放勞工假,又無自由,連去個廁所看一下手機也不可。

男爵府

而且高人工保安,即是高級地方,要求多多規矩多多,住戶要求超高,受氣都受死你呀!

男爵府

做私家偵探呀,這兒收費如此高,動不動一件工作收過萬元,可想工資不少,很多做過紀律部隊及記者轉行也做私偵。
不像國內工資就低很多,服務收費自然相應便宜很多啦!用不著無謂多花錢呀!

男爵府

yanyan-mummy 發表於 24-3-17 12:01
有OA可以咁得閒?
對呀,那有這麼得閒?

男爵府

baby668 發表於 24-3-17 12:13
唔一定大學生,但要求流利英語寫作和對答
即做高級地方啦,個個租戶都是你VIP,芝麻綠豆小事也要你9秒9即時處理,稍稍做得不合意都不可,否則受氣一定受死你呀!

自己咁好條件,流利英語,又年青力壯,做空姐空少秘書好過啦!大把工等你做,根本就不用做保安,甘困身又受氣又辛苦又無me time。

男爵府

朋友說某d房hit盤不好做,好似將軍X某屋苑,朋友說雖樓高4 1層,計埋行幾層才可由頂樓上到天台,地下又行落三層停車場,加埋即是行足47、48層樓,每次要45分鐘內巡完樓喎,即代表要少過1分鐘巡完1層,甘趕,見到公共地方有壞也不可停留拍照寫紀錄啦。遲了約十分鐘也會比頂巡粗聲粗氣說行得慢阻住之後時間表喎,還要一天巡兩次。

這反映了上有好者,下必有什焉,完全不體諒下層。

所以d保安轉得很快,經常請人。好做又怎會流失率這樣高呀!如好做打死都不走啦!

男爵府

OA是office assistant簡稱?

男爵府

irisf 發表於 24-3-17 12:45
朋友說某d房hit盤不好做,好似將軍X某屋苑,朋友說雖樓高4 1層,計埋行幾層才可由頂樓上到天台,地下又行落 ...
寶琳那些呀!I C只懂坐控制室或坐頭,根本不用巡樓,當然不理下層疾苦啦!

男爵府

irisf 發表於 24-3-17 14:55
寶琳那些呀!I C只懂坐控制室或坐頭,根本不用巡樓,當然不理下層疾苦啦!
...
好做又怎會多人走?所以只要參考流失率高,側面反映這些盤一定存在某d問題,如管理層、人事、工序安排等。
經常不夠保安,會影響保安公司到期後不獲續約

男爵府

年紀越來越大的保安,因出面就業機會低很多,所以少啲轉工。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊