時政擂台

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

修口德、積口德,說話刻薄、多批評的人,走到哪裏都造成是非紛爭

孔子教學分四科,「德行、言語、政事、文學」,言語排在第二位。言語不當,走到哪都造成是非紛爭,成事不足敗事有餘。所以老人都提醒我們要修口德、積口德,不然福報全從嘴巴溜掉了。

比方喜歡批評人、挖苦人,喜歡講一些傷害別人的話,一天就折了很多福報。假如懂得修口德,每天安慰人、鼓勵人,都講利益人的話,甚至人家尋短見,你一句話能勸他回頭,那都積很厚的陰德。

請對號入座 : 近來公海成日見鬧人暴徒,曱甴,畜牲, 妓者, 咒人die, 廢x, 八x, 冇腦, 智障, 仲有粗口諧音等等......

係BK多年, 大部份JM都好斯文, 好有禮, 唔會撩交嗌, 唔知點解近排多咗好多失晒控ge人

請各位自重, 尊重別人, 身教好重要

原文網址:https://kknews.cc/culture/leorl4z.html

miriam  政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台  發表於 19-8-8 13:12

水晶宮

小豬澄 發表於 19-8-8 12:26
咁鬧人黑警,狗,問候人地全家
就實有口德

與人交流、應對有禮貌,不放大自己的情緒或是得理不饒人,神的愛充滿在的生命,讓能在愛中包容和接納周遭朋友的缺點,或是不同意見的人,願神幫助在人際關係上更加長大成熟,謝謝主!奉主耶穌榮耀的聖名禱告,阿們!

coolalalala    發表於 19-8-8 14:59
tibetlee13    發表於 19-8-8 14:41
hungng    發表於 19-8-8 13:31

水晶宮

究竟我是誰 發表於 19-8-8 12:32
補充:多謝樓主分享

唔好客氣

希望社會快D回復正常, 大家少D紛爭

水晶宮

maymay220hk 發表於 19-8-8 12:58
反映一個人修養

同意

水晶宮

bobosweet 發表於 19-8-8 12:57
莫非樓主係聖人

唔係啦, 又比人話我

水晶宮

RT 發表於 19-8-8 12:59
冇錯, 不過積口德最重要係口講出黎既孽, 比文字所作既孽利害千倍, 我都希望再聽唔到新聞/FB有人講黑警死全 ...

Sorry ar, 冇連登account

水晶宮

bobosweet 發表於 19-8-8 13:07
贊成! 我睇連登果邊更加需要樓主嘅點化,果D小朋友言行品德全缺,佢地所寫嘅講嘅真係不堪入目!
...

我冇去過連登, 平時去BK多D

水晶宮

Yoyo0820 發表於 19-8-8 13:11
亦都係後生仔口中聽到癈中,癈老,黑警,5毛,港豬,自由西,仲有話返工果啲係奴隸

出post 要持平就不會 ...

我上BK多, 少見呢D字

水晶宮

MsBusy 發表於 19-8-8 13:26
樓主幾時會去連登感化下啲黑衣暴徒,唱埋聖詩,灑聖水,或者有效啲,加油,
不過bk除左你講嗰啲,
仲有反一 ...

我冇連登Account, 冇去過, 平時多上BK, 所以你D形容詞真係好少見,
冷靜D

首頁

尾頁

跳至