潮流時尚

跳至

首頁

尾頁

洋房

我有個朋友唔係收入好多,不過佢唔會用假野(翻版),因為佢認為冇錢唔好買,想買就儲錢,佢唔支持用翻版.其實用假野完全係個人意識問題,唔關有冇錢事,亦唔關係邊類人事.

洋房

其實個問題唔係咩人會用假野,而係點解D人會用假野,這完全係個人品格意識問題,根本咩人都會用假野(翻版),有錢冇錢都係咁用,如果比我見到一個好有錢的人用假野,我唔會覺得因為佢有錢而佢用假野都冇所謂,我唔會睇佢有冇錢,而係覺得佢有冇攪錯?有冇常識?用翻版唔係犯法,不過你係坐長人犯法,有錢都用A貨不知所謂.

洋房

香港不嬲都有拉賣翻版個D人,至於用翻版個D人就要睇佢地公民意識,不過政府真係有拉响BT非法下載的人,不過政府D人做野雷聲大雨點小,拉過一排又靜返。點都好賣個D人衰,其實用個D更衰,冇買點會有賣。

洋房

你估對喎,第一我唔聽歌,第2我冇用過BT,我鐘意買正版碟睇,一係去租碟睇,我D手袋銀包全都係正貨,得幾隻真鑽石介子同手錶全都係正版,個小朋友玩的NDS遊戲帶都係正版,我身邊D朋友都係,係睇個人的教養同公民意識。係幾正氣架,要以身作則米點教下一代?

原帖由 ibmabc 於 09-2-7 11:55 發表

你真係從來都無下載過或bt過或睇過或聽過
翻版架?????

真係好正氣WO

洋房

用正版又唔一定解作LV,Gucci,Mui Mui........個D,唔係一定貴野至叫正版, 好似H&M, izzue, 精工....好多平野都可以解作正版, 堅持用正版唔一定即係代表一定要用貴野, 好似你買一隻CD, DVD都係幾十蚊. 我好堅持用正版野, 平貴都會用/有, 堅持原因係本身做/賣翻版係犯法,如果我走去用/買米即係佢地同謀?助長佢地犯法?雖然一個人的力量有限,但起碼都盡左自己本份先.
至於真係好有錢個D我諗佢地堅持用貴野係因為我地口中的貴野LV.........就算一個幾萬,幾十萬响佢地眼中只不過係代表幾十蚊幾百蚊

原帖由 echoo 於 09-2-8 09:32 發表
你搞錯喇, 依上文理解, 我諗"真正有錢人"唔係話特別"支持"用冒牌貨既, 佢地都會用真貨, 而且佢地用真貨比例應該唔會少過假野, 只係佢地比較隨意D, 唔似有些人咁矜持打死都一定要buy LVMH jer.

...

首頁

尾頁

跳至