跳至

首頁

尾頁

男爵府

Re: 小寶寶-大食家(home-made baby food分享)

我冇買攪拌机.....所以

通常買$8瘦肉, 切晒d肥膏, 再"喙"碎佢, 成餅放入水, 再輕輕撥一撥, 煮成湯.....咁d湯入面就會有d好幼細既肉碎, 再mix埋d糊仔

菜又係咁"喙"碎, 用水滾一兩分鐘, 就mix埋糊仔

紅蘿蔔, 切開一片片, 用黎滾湯, 之後拿几片用匙顏容

一副雞雜同几副雞腎, 用粗salt洗淨, 過水, 再滾湯, d肝就可以用匙顏容, 咁肝容同湯就mix埋d糊仔

男爵府

Re: 小寶寶-大食家(home-made baby food分享)

mankifiona

我冇用豬肝整俾阿b食ar, 而雞肝就11個月左右先開始俾佢食

男爵府

茵茵 寫道:
[quote]
cherrian 寫道:
我打算明天煲粥呀, 有咩hill門..
張d 米先浸2個鍾以上, 有人o弟火既用瓦煲先大火滾10分鐘以上, 張慢慢轉中火到細火, 咁就香加棉
無人手既電飯煲煲粥... [/quote]

又或者將d米浸水半個至一個鐘, 用明火煮3-4個字, 之後放入"膳mo神"既飯壺到焗

又或者, 浸完水後, 用明火煮滾後數分鐘熄火, 焗個"靚"字, 再開火, 如是者三次, d粥就好棉.........(如果同bb一齊食粥, 咁焗兩次都得)

男爵府

cpy

旦黃, 半歲開始已經可以食, 如果對旦黃敏感可以轉食鴨旦黃

男爵府

adacheung1972 寫道:
[quote]
HALAHA 寫道:
一一B,
反而婆婆好忍手, 成日叫我要循序漸進, 不好心急.

halaha,
我呀媽同你呀媽一樣呀 [/quote]

我阿媽都係..........

男爵府

nw22

粥"生水"係因為餵既過程, 係咁"筆"得多攪得多, 所以"生水", 唔想生水, 就唔好係咁攪d粥

男爵府

想d粥唔好0係食既過程出水, 最緊要係"筆"時唔好攪, 由面個層薄薄地開始一"筆", 咁亦都冇咁熱, 就算食到尾都唔會出水

d粥係越煲越傑, 因為水分蒸發, 同埋d米不斷吸水, 如果煲到好傑, 就落d滾水, 溝返稀d, 滾一滾, 咁d b易入口d, 太傑有時d b會想嘔返出黎

男爵府

茵茵 寫道:
[quote]
chickchick 寫道:
呢幾日承承都有食"杏舖"呀~有營養又好味
杏舖??咩黎嫁??[/quote]

茵茵
好似係橙色既乾果

chick chick
但係阿b咁細, 你咁快俾呢d佢食.......難消化d喎

男爵府

婕細個有食雞肝........好好味:mrgreen:

cherrian......咁.....你食唔食雞腎?

男爵府

cherrian

o........好好味ga......

男爵府

小飛飛

婕十一個月開始食雞肝粥/糊, 豬潤就冇食過

而魚肝.....有d好腥, 如果真係想食, 食魔鬼魚既肝, 好好味, 但通常d魚檔會掉左, 所以要叫佢留

男爵府

小飛飛

食魔鬼魚肝有d似食鵝肝咁........好正ga

男爵府

小飛飛

碩仔都唔會咁快食住, 今個星期六先開始同佢試糊仔, 之後先慢慢加, 由旦, 瘦肉湯, 魚湯, 菜/瓜蓉, 雞湯, 瘦肉...之後到雞肝, 我諗........佢差唔多十一個月先會食到雞肝

男爵府

一一b

你知唔知豬心"鄧"湯, 好正ga

男爵府

cherrian

阿b由六個月開始d磅數就冇升得咁快....淨奶冇咁飽肚

男爵府

cherrian

佢有返咁上下size, 要食多d都正常, 同埋d 活動量都大左, 又睡少左, 梗要食多d la, 總之正餐正常, 唔好食笠雜野, 就ok, 而且大大下拉高, 就會瘦, 婕就係人版, 佢半歲21磅, 依家2歲都係33磅, 但你睇佢唔夠佢超磅

"我用1tablespoon米煲起半碗大人碗"<--一餐嗎? 婕以前開頭係以糊代奶, 一餐要食一碗傑既

男爵府

cherrian

我個時就用8安奶開糊仔做開初既準則

男爵府

chick chick

肝貪高鐵質, 而動物既鐵質比起菜既鐵質, 對人體黎講更易吸收, 而東方人比較少經常性成塊成塊牛肉咁食, 所以較大机會缺鐵, 而....我呢d少食牛肉既人黎講, 食肝係吸收鐵質既好選擇

首頁

尾頁

跳至