跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我又黎係第2 個下午班

大宅

原帖由 孔太ww 於 10-1-21 11:31 發表
日後可以多多交流, 我囡收左上午班

hee hee , 孔太ww 你好似去左生命IN wo, 你想讀邊間呀 .......... 不過 , 我都有去 in , 我想選擇上午班, 所以肖真係 SECOND , 等緊真光結果

大宅

原帖由 yuyu.c 於 10-1-21 12:34 發表

我同你一樣呀...不過我個囝入到真光機會唔大..所以多數係返肖珍lu~

咁你係下午A組定B組呀 ??

好似 B 組 , 放工返屋企望下先

大宅

我都又 up 吓先

login 出世月份 上午/下午 組別 仔/囡
-----------------------------------------------------
DanielEng ?? 上 A 仔仔
孔太 ww ?? 上 B 囡囡
stevepen ?? 上 ?? ??
Carol878 ?? 上 ?? 囡囡bbvenkel ?? 下 A 仔仔
raymondeva 0708 下 A 囡囡
ahbebe88 ?? 下 B 囡囡
bingsugar 0702 下 B 囡囡yuyu.c 0709 下 B 仔仔
cole_bubibu ?? 下 B 仔仔
oohhzz ?? 下 B 囡囡
lycindy ?? 下 ?? 仔仔

大宅

原帖由 rainrain613 於 10-1-27 18:21 發表
請問各位媽媽你們有宗教分嗎?

我都無, 百無

大宅

昨天有去到, 到禮堂等約 20分鐘後去接回小朋友, 有D 小朋友已經勁 cry , 都登佢地父母心痛....... 返學第一天.....

大宅

昨晚問亞囡課室情況, 佢話好好玩, 有4個小朋友CRY 就給老師抱住, 老師叫佢地吾好cry, 有d 有聽, 有d 無聽繼續 CRY, 先玩捐帳幕, 跟住睇廸士尼卡通 & 唱歌, 有餅食, 同埋有好多好多老師照顧, 老師會摸佢地手仔會否涷, 如果涷會幫小朋友著回冷衫等... 不過吾知有多少是真是假 ...HA HA

大宅

原帖由 yuyu.c 於 10-8-28 12:25 發表
我問亞囝佢都係話有MINNIE睇, 有餅食.
你囡囡講佐咁多呀, 我諗都係真~

吾記得講亞囡是下幼三 , YUYU 你係咪呀, 因我是在職, 亞囡給bun bun 帶, 好彩我都係元朗上班都近 D, 因我問亞囡好多問題, 所以佢咪答我好多law ... HAHAHA

大宅

吾駛担心, 我想不分上, 下午班, 老師都會照顧全面, 因我知道有D 幼稚園沒有適應週或適應週時間無錦長, 家長陪2日後就要是正式上學時間....
亞囡今朝都話 LIKE 返學, 但佢自己個生理時鐘亂哂啦, 3日都無便便 & bun bun 話BB FRI 放學不停打呵欠.... 頭先打電話回家叫佢sleep 一陣, 佢又吾肯, 不過好彩終於有便便... HA HA HA 

大宅

原帖由 孔太1121 於 10-8-30 23:17 發表
老師只是話"扇"親, 當我下午打比老師, 佢話見我囡前邊有同學, 後面冇同學囉

呢D 真係難以避免, 亞囡身型比較細粒, 佢話比小朋友撞到眼角位置好痛, 我叫佢下次搵較大空位先企才唱運動歌, 小心同學仔 D 手肘.

大宅

你地就好啦, 兩個仔仔作息時間無變, 亞囡習慣早起, 睡午覺1:00開始, e+亂到吾睡午覺/小休, 早上8:30 起身直至晚上10PM , 中間時間 bun bun 話囡囡很倦, 但吾肯睡覺,唉, 真要諗諗計....

大宅

昨日開始bun bun 接放學後在巴士上換衫亞囡食完麵包係車睡到回家再睡約 2小時, 亞囡由細都好易睡醒... 唉 ! 遺傳爸爸基因, (易醒+吾鍾意sleep) 兩父女一樣 .. 救命.... 一到夜晚, 我就不停講 ( 睡啦, 吾好玩, 吾好睇電視, 吾好玩pc, 聽日返工... 返學...) 人都傻..

大宅

昨日聽亞囡講
1.只有一個小朋友CRY
2.睇短片, 有一個小朋友示範洗手程序, 開水喉, 取梘液 , 沖沖手, fing fing 手, 取毛巾抺抺手.
3. 每日都要唱 ( 小弟弟, 小妹妹)
4. 叫老師要拍拍手 ( 呢個POINT 我都吾太明白)
5. 食了 3 塊動物餅, 其他同學有D 會食, 有D 無食
6. 睇卡通片 ( MICKY )
7. 派了嘉年會票是18.9.2010
8. 開始教書 ~(上學去)本書
~ 亞囡話報告完畢 ~

大宅

原帖由 孔太1121 於 10-9-9 02:51 發表
我囡個頭第二日好番了, 當日下午有替她碌雞旦, 見佢整親的三天內都好正常. 只叫老師替我多加留意.

我昨天下午才替囡包好書咋, 應該9月13日正常上課要帶書了. 由於我地坐呢個星期我囡都上3小時才回家. 每天1點 ...

你個媬姆車EE 就好 ... 我睇到自由廣場d TOPIC 講校車/好媬姆車事件, 都令人好激氣..

大宅

原帖由 yuyu.c 於 10-9-9 11:34 發表
我個囝依家直情一D都唔講, 問都唔講..

慢慢比 D 時間, 遲D 你想佢停都吾得, 可能又要計埋小朋友有無心情呢 ?

大宅

原帖由 carol878 於 10-9-9 13:48 發表
你個囡囡都好勁喎講到咁多野,我問我個女佢淨係話小弟弟小妹妹,食面包(都唔知係唔係),同放學歌乍中間講米奇故事....

多謝EE 讚賞.. 亞囡說話能力OK啦, 但其他方面好嚇人( 身型細粒, 衫/褲100碼, 懶步行, 吾like sleep等等....)
你囡囡講岩wo , 上次家長陪上堂, 老師話(小弟弟小妹妹)係運動歌,應該每日都會唱, 但我吾知有放學歌 WO, 你囡囡一樣叻叻, e+ 大家夾埋零碎說話資料, 大約估到佢地上堂情況.....哈哈

大宅

原帖由 fatbill 於 10-9-10 02:55 發表
我仔仔下幼一, 我呢幾日問佢返學做過d乜食過d乜, 佢就唱" 青蛀媽媽, 呱呱叫 ", 食左餅餅&飲水, 但係今日睇番佢派果張通告, 原來呢幾日都食唔同0既嘢, 有水&華田之類0既飲品, 真係比佢激c 囉, 每次問佢佢都係唱首歌, ...

我都係.. 亞囡整日唱 ( 青蛙媽媽...) , 佢地可能好鐘意呢首歌..
我都參加吾到家長義工, 因是在職媽咪...

大宅

原帖由 fatbill 於 10-9-10 11:35 發表
yuyu~ 係呀大家係同學仔呀, 原來有咁多在職mami 呀, 咁我就盡量8 下學校d 嘢比大家知啦, 佢地放學有歌仔架, 好係係" 叮噹叮噹叮噹, 放學鐘聲响....." 因為阿仔唱得一句, 佢地一返學係課室門口, 就有老師幫佢地放低書 ...

歌詞好似係錦 ..." 叮噹叮噹,放學鍾聲响, 再會再會, 我們回家去" 返學歌..." 午安呀 午安呀 ...(後面是有但聽吾清楚)... "

大宅

原帖由 fatbill 於 10-9-10 18:10 發表
, 今日林級任&羅老師同我講, 阿仔呢兩日開始坐唔定, 同埋上堂要揾我呀~ help, 聽林級任講話佢地開始學講完整句子、要守秩序、推椅、跟地下d 黃線排隊去洗手間、排隊攞嘢食啦....等等, 因為我個仔係細仔, ...

慢慢黎, 過多幾個月又吾同, 老師/主任會明白吾同小朋友年紀大 / 細 可以做到行為分別, 小朋友好自然跟住其他做到同學仔一齊做.... 吾駛担心...

大宅

原帖由 yuyu.c 於 10-9-10 22:32 發表
今日睇佐記事簿, 星期二要帶尼本書, 我想問邊本係小腳板呀

書包得3本書, 上學了, 英文同兒歌

我記得有本小腳板, 但好似吾係書, 係小腳板手冊, 昨晚無睇亞囡書包, 因佢今天放假, 偷懶一天.... 但亞囡話星期一開始要帶口罩返學, 因為要保護自己口鼻, 有小朋友咳咳.... 我問返bun bun 姐姐係咪, 佢話吾知呀, BB 一返學同佢講帶" 星期一帶mask知吾知"... 哈哈 , 亞囡同姐姐說話是將廣東話講到變音當英文... HA HA HA

首頁

尾頁

跳至