自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

由星期五做到今日傍晚,基本上好多都要大人傍住,又要寫吓社區規劃,另外又要做份乜鬼報告MONDAY做演說,仲有正常個的6,7樣,下星期有2日要默書.

唉!!!!!二年級,普通過普通無人爭嘅小學都咁嘅環境,出名啲都唔知點死.

今日好想同小朋友去春遊呀!
現在我彷似在等待,等,等那一天來;莫道你心痛不可耐,我心更哀。若問我想找的所在,找,找我的將來。為著我心中的希望,生命已擲門外。看著這如病染的祖國,誰亦要奮起叫嚷!放下眼前原屬我的一切,五月的陽光在照耀. 8964

別墅

都係呻吓唧,邊間就無謂講.tks!

可以唔理咩,如果咁細個都識做,應該可以返工揾食囉.
現在我彷似在等待,等,等那一天來;莫道你心痛不可耐,我心更哀。若問我想找的所在,找,找我的將來。為著我心中的希望,生命已擲門外。看著這如病染的祖國,誰亦要奮起叫嚷!放下眼前原屬我的一切,五月的陽光在照耀. 8964

別墅

原文章由 叮鈴 於 08-4-6 21:44 發表
以前讀小學都唔駛做乜報告。
而加,不如叫佢地寫論文好無?

而加啲評估仲衰過四次考試定生死。乜鬼野都計分。有的學校連功課寫字都計落平均分度。實行要你上學以外,全天候不停咁努力努力又努力﹗寫靚一板d字都要花你半小時 ...

心聲呀!你真係我知己呀!

別墅

我係樓主,多謝各位留言.

從來功課都係小朋友自己做,但一見到的乜鬼讀書/美勞/音樂/報告等等就好煩,從小一開始己經覺得係用嚟整鬼的家長,你唔幫佢做到美侖美奐,其他家長都幫拖,咪即係家長大比拼.

另外做功課,做補充真係無所渭,但一做報告做到預唔到時間,我真係覺得家陣的小朋友辛苦過我細過九萬幾倍(我年紀好大,唔駛問 ).

一早就明白會重讀小學,但估唔到甘深兼花樣多,我一何認為與其寫寫寫,如出去睇睇睇,但好難做到.

人生咁長,小時候的日子咁短,瞓身做埋的浪費時間嘅報告上面,我都明白,'命運不得我挑選',唯有接受.

其實我都只不過呻吓唧,未來日子都係要咁過,再次多謝各位意見及心得.

[ 本文章最後由 yvonne 於 08-4-7 10:55 編輯 ]

別墅

我都想'讀書不是求分數',但係小一時被老師婉轉地照肺,話的XYZ報告可以協助下小朋友,成績可以好的,平均成績(c+),好明顯個老師都知成堆報告無家人參予.

別墅

我出題應該係話最憎的xyz報告,資料收集,資料評論,...............

別墅

餃仔媽媽:

大致上都估到令郎小學讀邊間,我家下返而想知令郎中學結果有無過海定留守九龍西?

別墅

原文章由 webjen 於 08-4-8 11:31 發表
呢個 topic 咁好睇應該好快上報

所以打死我都唔會講邊間小學.

仲有懇請生果日報唔好copy呀,留番的版面講胡佳好過.

別墅

原文章由 adaleung0716 於 08-4-8 12:17 發表
唉!!!!我個仔2年級....
每日7點起身
7:55返學
3:15放學
返黎食小小野4點做功課做到6點
功課最小6-7本
之後沖涼
7:00食飯
8:00我先同他CHEAK功課
9:00 SLEEP
根本無時間睇電視.....見他無卡通睇好慘,.....
有時又要溫 ...

週一至週五同我家小孩差不多,星期六,日己經無一體一藝的課外活動,但要温書,做英文paper,做勞美,俾佢休息下,睇下卡通片,又無曬的時間.

別墅

原文章由 餃次子 於 08-4-8 19:35 發表
經過我細心觀察多年,我始終信吾過正苦同官律嘅學校, 我提早左拎呀仔畢大學基金出黎俾佢讀住先.而家負擔重到不得了,算la,捱多幾年姐 我會樂觀的.mouth: 俾正苦害死了... 養兒一百歲, ...

餃媽媽:

都係嗰句啦!有得捱好過想捱都無得捱 ,我都無乜本事俾到乜嘢俾個B啦!他朝有日如果佢係香港讀到烏溪沙嗰間學校,我都開心到死囉!

別墅

餃媽:

大家希望小朋友嘅嘢唔同,我只求佢識高識大,有的IQ同多的EQ,身體健康就夠,如果唔係的乜鬼report我覺得用黎整鬼的家長,我都唔會甘鬼煩.
我家阿B天生EQ唔係幾夠,比較多愁善感,用打鬧方式唔係幾啱佢,怕佢一聲唔該走去扮空中飛人,佢其實算幾乖,我都唔會要求佢超高份,所以先揾間普通過普通嘅小學佢讀,但都估唔到依家的小學功課多得咁攞命.

別墅

個間叫李寶樁聯合世界書院,好似係讀預科,好多年前睇個專輯介紹過,可以去做吓交換生咁囉,我都希望佢有日入到.

別墅

我煩到要post出黎講,會唔會其實我都好唔想重讀1-6年班,以前的功課無咁深同固執.
家吓根本就同該年級的讀書能力脫節.

又點解我用固執去形容,係功課答案真係一版一眼到不堪,完全係死記,死讀.唔曉轉彎唔會想.

有個會員話:唔通去廁所仲要出powerpoint圖教你先除褲,家陣的細路就係咁囉,唔會再用腦淰嘢.

[ 本文章最後由 yvonne 於 08-4-9 23:17 編輯 ]

別墅

餃媽:

早知你攞公援在先,我攞公援在後,咁咪唔駛為錢煩咯.
甘有骨氣把鬼咩!
(講吓笑咋,唔準嬲架)

首頁

尾頁

跳至