自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 ieht 於 15-10-03 發表係,ne

原帖由 晴朗家家 於 15-10-03 發表
Network係用自己人際技巧搵番嚟,我睇到嘅係人嘅性格,專業知識,才能,親和力等再關鍵,誰會咁得閒仲問你 ...
你講嘅好岩,所以讀名校唔一定建立到個好嘅network, 但至少有個機會比你建立,得唔得就睇個人造化

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 lulumelody 於 15-10-03 發表

原帖由 孟母3000 於 15-10-03 發表
我朋友係醫院做兒科,話有兩個港人律師父母生左個兔唇bb,因為佢地係完美主義者,接受唔到自己個bb "唔完 ...
唔駛下話?!而家都有手術做啦!

珍珠宮

回覆:關於有人反對仔女入名校

關於人脈呢方面,無論咩觀點,我見好似好多人著眼於講識個有錢人呢方面,我自己嘅體會是,即是有個富二代同你同班,大家可以同組功課,普通交往冇問題,但未必可以深交,我見能深交嘅大多都是家庭相近嘅。

不過,名校讀書風氣好,學生多有上進心,將來呢班家境相近嘅同學在社會上也會打拼至精英分子,當你人到中年,遇到各式各樣問題,自會有來自各行各業的翹首來相助!其實未必需要埋到富人堆嘅,以上就是我對名校人脈嘅切身體會!

珍珠宮

引用:Quote:redhot 發表於 15-10-4 06:43 關於人

原帖由 SaBB 於 15-10-04 發表
不是呀, 能否深交係講性格夾吾夾多,我最好的幾個朋友也是富2代,自小一齊在外國生活,成長,經歷,已好 ...
當然睇性格居多,但都要講條件,例如,你至少都有錢去外國讀書啦。現在的大家眼中的貴族名校,有錢人中二三好多都去留學,其實仲在港名校就讀並不多,留守的大多中產家庭

首頁

尾頁

跳至