自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

雪梨茶123 發表於 22-2-27 19:52
確診左昨日開始喉嚨痛,唔係普通感冒喉嚨痛,好似比野(emoji)損左,再係上面灑鹽咁痛,每吞一啖口水、食物 ...

係!真係極痛!喉糖對我唔得,食去痰素對我喉嚨仲乾仲痛。當我長戴口罩,我感到每口呼吸冇咁乾,小咗小小痛,聞蒸氣,喝蜜糖暖水幫小小,祝福你早日康復

別墅

雪梨茶123 發表於 22-2-27 20:08
你都確疹左痛?痛左幾多日?我驚我係發緊炎,唔止普通喉嚨痛。我家無蜜糖。謝謝
...

我星期二晚開始喉嚨有啲乾,我都唔信自己會中(因為我一家足不出戶有十天,收包,掉垃圾都做足防疫,我住區係中低密度,無接足人)到星期四一早,我囝囡病發,高燒,食唔到,飲唔到,狂嘔吐,頭痛手腳痛胸痛,佢地謝曬,我朋友叫我做快測,仲提我無論結果如何,都得冷靜接受處理。快測係兩條線,今日都收到醫院放樣係陽性診确了。而我自己這幾天斷續低燒、喉嚨勁乾勁痛。你家無蜜糖,有川貝嗎?真係無,就用最簡單,鹽暖水,勤漱口。常拿著熱水,蓋鼻讓蒸氣流入你氣管,喉嚨會無咁乾,總有辦法。

靚仔古天樂話:香港人,從來都有一種藥,叫「唔懦弱」。願你快快康復

hungng    發表於 22-3-6 01:43

別墅

雪梨茶123 發表於 22-2-27 22:02
因為昨日太高燒,唔敢博用連花。等無咩發燒後會試連花的,謝謝

我試咗「連」,但係感覺唔係咁啱我和小朋友,可能藥性不合我屋企人體質,所以你試咗一次感覺唔太良好就食番退燒或必理痛可能更合,你話你小朋友都陸續病發,你需要物資嗎,我教會物資支援,你要我私訊連結給你,讓你可以在這時間專注休息頂多三四五天就會好

別墅

meex2 發表於 22-2-27 23:21
請問點解你會覺得蓮花唔適合你? 你食咗有乜嘢反應? 謝謝。

我病發第二天食,我跟指引食足四粒,藥吞入肚,無耐感覺胃頂著頂著,那天胃都是怪怪,我以為食咗喉嚨會無咁痛,但係我感覺喉仲乾咗,咳想吐痰喉又太乾,咳痰有一刻像被封喉換唔切氣好危險,chok嘔吐先換到氣。(利申:我以前有食煙壞習慣,可能氣管差啲)

別墅

meex2 發表於 22-2-27 23:34
好彩你冇事。 多謝你的回覆。 我而家喺度諗唔知買唔買好雖然都未必買到。 我以前睇開中醫。中醫話我係寒底 ...

我都好明白,為自己為家人做一點準備是需要。純分享,我有朋友佢係老人院工作,而院舍都相繼出現個案,其間她都一直有穿上所有保護衣物,前天她都快測知道自己中了,她分享可能她打了三針,病徵不重,聽她分享她都很簡單飲煲薑可樂,食必理痛,她人還很精神,WhatsApp為其他人禱告,我發現精神健康都好重要,加油Meex2要讓自己盡量休足夠,精神健康,儲定抵抗力迎疫戰

別墅

Mrs周 發表於 22-2-27 23:50
你有冇諗係點樣中咗?

咁隱陣都中

我真係諗唔到。我有觀察我大門有微縫,門外空氣不停(姐)入屋,唔知係咪咁比大門外走廊污染咗嘅空氣入屋,然後,我開部大空氣清新機放近大門,竟然係最低級別(4/4),我現在要長開先維持到中間-高級別(1-2/4),機關了一陣,再開又跌番最低級別。不過一切都係懷疑,而且多慮,會令盡責的媽媽更無得抖,所以做咗就好,呢個時間,休息儲抵抗力好緊要

首頁

尾頁

跳至