母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Re: 唔夠奶, 想放棄!

Luzern,
我同你ke 情況一樣, 也是唔夠奶 (也是泵極都係得1 -2 oz, 最多果次都係半夜時有 3oz) 我 bb 而家 8 星期, 之前 bb 重得唔理想, bb 要成 25日先追番出世時的重量 , 隔天就到健康院幫 bb 磅重, 見姑娘, 每次滿懷希望返家, bb 仍然好似唔夠食, 再返健康院時, 仍然重得唔理想, 最後連醫生都建議加奶粉如果唔係就要轉介專科醫生, 我果時真係好唔開心, 又見bb ke 體重唔理想, 真係唔知點, 好矛盾, 成日問我夠竟有冇做錯, 攪到 bb 唔夠重, 我老公同我講, 最緊要令 bb 體重好番 d 先慢慢減奶粉, 如果唔係, 我成日咁擔心, d 奶量會少上加少, 我最後照醫生建議補奶粉給bb, 初初每天補12-14 oz, , 到 bb 6星期度 體重定番 d, 我就開始同 bb 減奶粉, 而家每天約補 4-5 oz 奶粉 (我在晚上臨瞓前補給 bb, 讓他可以飽肚 d, 睡得好 d , 我也可以定時 d, 我就趁bb 好瞓 d, 半夜泵多一轉留翌日給bb 補奶用) 剛剛個 weekend, 到健康院 磅重, bb 仍然屬於細碼, 但以一個 week 來計的重量升幅就合乎理想, 我希望來緊的日子可以減去全部奶粉, 改為全人奶. 我唔知我 ke 做法萛唔萛放棄, 但我同自己講就萛真係唔夠都要給全部 bb.
其實我唔知我 ke 做法 arm 唔arm, 如果有更好的建議, 請各位媽媽告之...!

Glad,
請問 王不留行 是藥材名嗎?

男爵府

chingchingmom,
你 bb 食完奶係自己放口 定你令佢放口, 我 bb 成日唔放口, 我見佢食左成個鐘, 放開佢, 比番佢又食, 但如果唔比佢, 佢又冇乜特別要求, 又冇喊, 所以我都唔知究竟佢係夠唔夠食.
我見你話初初泵 左成個鐘, 係泵吓停吓定不停泵? 因為有時我泵大約15-20 分鐘, 已經冇乜, 得一滴兩滴, 都唔知繼唔繼續好.
我又係成日都冇脹奶感覺, 所以好冇信心...!

男爵府

Luzern,
你試吓半夜 2:00am - 3:00am 泵, 真係多 d, 我平時得 1 oz 度,但半夜都可以泵到 2.5oz - 3oz.

男爵府

Bird,
我想問你輪更時點安排 bb 食奶, 我遲 d 返工又係要 on shift duty (要 overnight), 而家都頭痛緊餵 bb 的問題, 公司又唔方便 泵奶.....! 你補奶粉的 schedule 如何? 一直都有補奶粉到 bb 歲半 嗎 ? 還是後來轉全人奶....! 我又係唔多夠奶, 而家追住泵同埋身餵, 可以兩日全人奶, 一日補 4-5 oz 奶粉, 我冇乜信心比 bb 全日埋身餵, 因為如果 埋身餵d vv 好似少 d !

男爵府

monmantong,
The toilet is dirty so i cannot pump in the toilet....! And what is your schedule for pump the milk on Sat/Sun?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊