自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

畀面勳章 大廚勳章

睇你之前嘅post,
知道你c6都係高薪人仕,
我覺得咁嘅情形下佢講嘅嘢有道理。

果時我係我阿婆湊大的,
因為我老豆一個人份人工唔夠洗(真係冇乜錢果隻,2個人都有做嘢都係租房住)。

如果覺得唔想自己湊係因為覺得BB嘈的話,
咁我覺得咁唔成理由囉。

P.S.我同我父母感情ok,不過冇果種親蜜咁覺 ... 所以我都係算自己湊BB。

侯爵府

畀面勳章 大廚勳章

樓主話自己阿媽細個虐待自己,
咁我更加唔明點解會放心俾阿媽湊,
真係好自相茅盾 ...

侯爵府

畀面勳章 大廚勳章

magicat 發表於 11-6-4 11:20
扯咩得太遠呀 咁你有無講過啫
邊個POST邊個POST 係你自己要問 自己睇下啦
http://www.baby-kingdom.co ...

樓主你邊句真邊句假呀?
定係覺得一個虐待你嘅阿媽會係一個愛外孫嘅婆婆?
可能你俾你媽虐待到諗d嘢歪晒?
你有冇諗過去睇吓心理醫生?
我好同情你童年俾阿媽虐待,
不過更同情你未出世嘅BB囉,
一個唔想湊只想玩佢嘅阿媽+一個會虐待自己個女嘅婆婆。
你仲話你阿媽嘅古法冇害死你?係呀,你冇死到,不過佢令你心理不平衡囉!

我覺得真係唔係人人都適合湊BB架,
你係有選擇權 -----> 唔好生!
我以前都覺得自己唔適合做人阿媽,
所以我結婚好多年都唔生住,
人地以為我唔會生,
到我長大了,
覺得自己ready,
先去生,
原全冇諗過生完唔鍾意唔緊要,
俾人湊咪得囉!

呢度係有好多在職媽媽,
不過我相信大部份人唔係因為想hea,
而係生活迫人者!(當然亦有少數好似你心態嘅人,果d人我都唔會認同。)

為食熊 我媽唔係同我保持距離,係虐待我,所以係有分別! 發表於 14 小時前
我係有聽呢度D媽咪講架,我睇左D書,同埋報左產前課程,同C6一齊上(雖然佢唔會明人地講乜),因為我點都會有D時間係自己湊番!至於同我媽兩個一齊湊就無必要喇,我媽都話一係就我湊晒,一係佢湊我返工,唔好兩個一齊唔返工去湊一個浪費人力物力。

我以前在外婆屋企住係我童年最開心的日子,所以我有個感覺係俾老人家湊係最開心的,我放學返屋企做功課,外婆會大讚我乖,我媽只會覺得應份,從未讚過我,我未試過感受我媽好愛我,我又係甘樣長大過活,仲變得好獨立,所以我唔知有媽的孩子像個寶...

我宜家已經覺得做媽媽好大犧牲了!個頭肉酸,無得染髮電髮,成年無得去旅行,鍾意食辣同芒果都無得食,都係為左BB

皮膚好,我都算好聽話架喇!

教導小朋友我會自己做返,只係當佢係BB,只需食訓時,我就想休息一下先!

我已經接受左要順產架喇,其實我覺得好無謂,搵個收費昂貴的名醫做順產,其實順產係靠自己,唔係靠醫生,我覺得好浪費我既醫生費,都唔知C6諗乜!

想當年我媽話其實靠我爸份人工都養得起我地,佢唔駛出去做野,不過想俾更好既生活我地就自己都返工,情況同我一樣,老公一個養得起全家唔等如就要做FTM, 錢無人嫌多呀!
為食熊 發表於 11-4-3 10:06
我話搵一萬蚊,唔關學歷事,只係我想無乜壓力,可以hea下,所以要求既待遇都唔會高。我唔係好有事業心,出黎做野,一來唔好同社會脫節,二來搵下少少零用錢,三來我無理由唔湊B又唔返工姐!
人地古法我唔清楚,我媽既古法就唔會害死BB,起碼我係我媽湊大的,我都無事無幹!
家用確實係可加不可減,好似宜家做人老婆,如果C6話要減我家用(唔係失業,只係唔夠錢洗),甘我都會唔開心啦!
我想人地話我聽,一般人家湊BB要花幾多錢,唔係大富豪養B果隻!
做人阿媽唔駛下下廿四小時對住BB

吧!如果到時我掛住BB,我可以每晚都返娘家睇BB

架!

侯爵府

畀面勳章 大廚勳章

jaycee_mami 發表於 11-6-4 19:59
這點我就最唔明, 講自己細細個俾阿媽虐待, 心理有D影響, 但又想俾自己bb阿媽湊,

你咁唔想湊, 不如放育嬰園 ...
樓主唔想BB喺屋企過夜 ...

首頁

尾頁

跳至