自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

其實筆者講話唔使靠父母呢點我認同
但點解當筆者睇到個女子啲指甲就話唔明人哋點樣彈鋼琴,可能個女仔係咁啱嗰日先整嚟玩吓呢,筆者比我GE感覺有少少先入為主,其實啲說話喺個老豆講GE,佢篇文章係咪應該要叫啲父母學懂放手呢?而唔係話個女仔靠父母(不喜勿插,純粹個人意見)

SIUBKT    發表於 14-8-2 20:32
Chowying  Yes  發表於 14-8-2 16:46
方方媽媽  X3  發表於 14-8-2 13:06
iamlonelypig  X2  發表於 14-8-2 11:45
siukei17  Agree,點解係針對個   發表於 14-8-2 11:34
未曾生我誰是我,生我之時我是誰,
長大成人方知我,合眼朦朧又是誰,
來時糊塗去時迷,空在人間走一回,
不如不來亦不去,亦無煩惱亦無悲。

公爵府

mrschocolate 發表於 14-8-2 11:35
同意。全篇文無寫過個女仔有任何嬌生慣養行為,仲考到八級鋼琴,又鍾意寫作。但個作者就無啦啦講到人地「對 ...

所以我覺得佢著墨點錯咗,如果佢用呢篇文章叫父母要放手,唔好下下為仔女舖好條路GE話,任由佢哋自己嘗試發揮可能會好啲

mixmos  同意  發表於 14-8-3 08:15

公爵府

allah 發表於 14-8-2 11:39
冇錯!見到人地用名牌就咬定人地係父母買,我以前讀大學時有同學只係幫人補習一個月都搵到二萬幾蚊,自己賺 ...
可能佢唔鍾意個女仔老豆阻住佢食日本嘢,而個女仔又唔拉開佢老豆,仲比個老豆喺度問問問,而問GE問題又只係圍繞個女仔,所以.....(因為佢文中話人哋阻住佢,呢段嘢對篇文章根本就多餘GE)
以上純粹靠估

懿仔媽媽  搞到D魚生凍哂  發表於 14-8-2 20:07
miffymiffy    發表於 14-8-2 12:42

公爵府

siumeow 發表於 14-8-2 11:50
我覺得見工唔應該成副水晶甲咁去,除非係做甲藝師。

普通請人,都唔會揀個水晶甲千金小姐。
我都話我認同筆者寫GE嘢,但係佢著墨點錯咗啫
BTW,個女仔嗰日唔係去見工,係個老豆話襯暑假,佢個女可以去筆者度見工咋,佢哋見面地點喺食日本嘢GE地方

利申:我都唔鍾意留指甲的,亦唔鍾意人哋長長GE指甲

公爵府

回覆 siumeow 的帖子

既然你都會整指甲,咁點解個女仔唔得呢,都話佢嗰日唔係見緊工,係佢老豆推介個女第日去見工呀,唔係同一日呀,還是我理解錯呀

公爵府

mrschocolate 發表於 14-8-2 12:12
人地唔係見工呀,作者同朋友係餐廳食飯,父女係朋友個朋友,行埋去打招呼咋。

...
好彩有你咋,我以為我理解錯呀

公爵府

my005 發表於 14-8-2 12:43
今次王廸詩太偏見﹗﹗

人家用 18000 袋就一定係父母買? 現今大把大學生 有正當兼職 及有投資, 我仔識
佢仲話唔係父母買,除非係援交,所以我覺得佢有啲針對囉

allah  佢自己冇見識啫   發表於 14-8-2 13:58

公爵府

my005 發表於 14-8-2 13:03
所以 我都覺得 佢 今次好偏見﹗

佢又唔係 咩神, 無可能見面一陣就判斷 人家咁多野 既﹗同時,講到"援交 ...
其實我係第一次睇佢GE文章,所以不能評論其他,我只是將我領悟GE嘢,拎出嚟講吓

公爵府

awah112 發表於 14-8-2 14:10
佢喺咪想學林燕妮?
唔係啩,林燕妮或感覺貴氣啲,佢就霸氣喎,應該學唔到

vanessamom  Agreed, 不能相提並論!  發表於 14-8-2 18:37

公爵府

awah112 發表於 14-8-2 15:19
佢定咗一重點“自力更力”,然後由呢個點去車天車地,然後收尾,係好普通既作文方法。

佢學林小姐,扮到好 ...
對唔住,你由文章出發,我係由外表評論,攪錯咗

公爵府

siumeow 發表於 14-8-2 15:23
就算唔係見工,但明知會見未來上司,第一印象好緊要。好明顯佢已經衰左,未來上司對佢印象唔好。

唔係硬性 ...
我想問你喺文章邊一段知道個女仔明知會見未來上司呢?以我理解,佢哋係咁啱喺嗰度撞到之後,個老豆只係王迪詩個朋友GE生意伙伴,見到王迪詩喺度就話"反正現在放假,她可以去你公司做暑期工,跟你學吓嘢。你office 在哪裏?我聽日叫司機車佢去"係佢老豆一廂請願,唔係個女仔明知會見未來上司

首頁

尾頁

跳至