論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

原文章由 mtqueenie 於 08-7-18 10:09 發表
田 北 辰 指 做 法 不 公政 府 徵 收 外 傭 稅 後 , 外 傭 組 織 隨 即 提 出 司 法 覆 核 , 但 敗 訴 。 僱 員 再 培 訓 局 去 年 底 終 於 獲 准 動 用 徵 款 , 並 宣 佈 大 幅 擴 張 培 訓 名 額 , 令 受 訓 學 員 將 ...

雖然我唔係太喜歡田北辰呢個人, 不過佢今次講得好啱聽...

我真係好想講, 0係政府無 $$ 既時候, 就要我地班所謂中產去幫佢一齊共渡時艱, 到而家還富於民既時候, 就一定係無我地份. 有都好似係施捨比我地咁, 丁丁 d 就想我地唔出聲.

好似學卷咁, 點解讀私校既就無得攞? mud hk 唔係出名話自由港 mere? 我比我個細路讀邊間關你政府 mud 事? 如果我地可以比個細路讀自己心儀既學校, 我地比 $$, 係心甘既, 但咁唔代表我唔可以享有我作為一個 hk citizen 應有既權利? 還富於民, 我都係一個市民 lor.

大宅

原文章由 chpyeung 於 08-7-18 11:02 發表

啱聽就好啱聽, 不過聽講佢想選立法局, 當然要撈選票.....

亦都證明, 只有直選, 先會令 d 政客的思維正常 d.

我就係聽過有人咁 complain 過佢, 話佢之前想拉票, 就落區同人握手, 選左佢, 人地同佢打招呼, 佢就 her 咁大個nose. 所以點解我話我唔係好鐘意呢個人 lor. 不過我覺得十個著左九個政客都係咁...!

大宅

原文章由 d2 於 08-7-18 11:15 發表
做中產真係慘,辛苦揾返黎D $,自己就死慳死抵,用黎養果班公援户,又用黎培訓果班同自己無關係嘅人。

重有呀, 我而家搵倒, 係因為我地0係人地拎左 d 時間去玩既時候, 我地好勤力咁讀書, 進修, 做嘢, 今日先可以有呢個成果架...所有既都係我地自己辛苦咁建立返來... 政府有無諗過呢一點?

首頁

尾頁

跳至