自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

剛去完大陸一轉
一定要有微信, 基本上咩都要靠佢
老人家無國內銀行戶口, 都可以叫子女比張親屬卡, 佢消費我結脹
我爸媽就係咁. 所以佢地都可以自己出去食飯同消費
黑碼我都係微信SEND比佢地叫佢地填. 只要填了第1次. 回程只係更新航班/火車班次.
佢地用了幾日都識用啦, 又唔使帶銀包. 只帶手機就可以出街

子爵府

pauline_c 發表於 23-4-11 11:14
我開唔到親屬卡,認證要綁國內戶口,企咗喺度
因為我自己有一卡兩號, 2019年果陣已經係中銀香港開了個大灣區既戶口, 所以可以綁戶口做認證.
我見宜家中銀香港話用香港手機號碼都可以開戶了

https://www.bochk.com/dam/crossborderservices/tc/accountopening.html

子爵府

pauline_c 發表於 23-4-11 11:24
即係要開戶,c6 同爸媽都唔願開戶,香港本身都唔多銀行戶口,亦無中銀戶口。原本已經唔多返大陸,佢地而家 ...
其實你有戶口就得, 我全家都係得我一個有大陸戶口
我就係主要幫我爸媽收租的人. 佢地收完的錢都係入我戶口.
我女跟我返大陸我都係比紅包去佢微信錢包. 都可以消費打車咩都得.
我女無大陸戶口的! 小孩的微信可以接收紅包的.

子爵府

pauline_c 發表於 23-4-11 11:46
c6 微信連紅包都收唔到,要收紅包要實名,實名要綁內地銀行戶口。
唔通每次佢地返大陸,我都要陪住佢地 … ...

其實如果佢地返得密. 點都要開戶口啦
如果唔密.咪你跟埋上去...

兩者點都要選其一啦
同埋宜家有"數字人民幣". 你C6 有無8達通APP,

https://www.nmplus.hk/gadgets/%e6%95%b8%e5%ad%97%e4%ba%ba%e6%b0%91%e5%b9%a3-%e6%95%99%e5%ad%b8-plt-1117329/2/

去整返個"數字人民幣" 方便無內地戶口的人

子爵府

hagupit 發表於 23-4-11 20:05
我都想幫小朋友開通內地微信錢包,但認證後要去入銀行卡資料,佢冇戶口,所以唔知點開通。請問你點幫你女 ...
我女有認證回鄉卡, 跟住到綁卡時話暫不綁卡就可以了.
跟住就可以比紅包佢了.

子爵府

LokYauYau 發表於 23-4-12 02:03
約5年前,我第一次嘗試在國內超市用电子支付雞手鴨腳,幫我手解圍教我使用的是一位似嫲嫲級的大媽。
所以 ...
其實香港好多人真係唔鐘意接受新事物. 成日話老人家唔識用, 其實國內的老人家不知幾醒, 好多都識用,

講真, 有好多野真係要與時並進, 就算係HK,我都鐘意用電子支付. 我愈來愈唔鐘意帶銀包出街比現金, 特別係坐的士. 如果的士司機肯收8達通, PAYME 果D我一定用. 我唔想拎錢出來. 就咁用手機比錢, 真係好方便

子爵府

hagupit 發表於 23-4-12 11:05
我幫小朋友整時,冇得話暫不綁卡,但昨天用親屬卡成功開通咗佢個內地微信錢包了
...
你有無試過比1蚊紅包比佢, 跟住係佢手機度收, 跟住就會有暫不綁卡.

子爵府

babyf 發表於 23-4-13 18:13
我畀了一蚊紅包我的家人,當收款時微信一定要佢有登記一間內地銀行,就係點揾都避唔到有不綁咭開內地錢包 : ...
學生先成功呀.. 大人係唔得架
大人用親屬卡啦

子爵府

annie133 發表於 23-4-13 19:47
人地大陸D人用手機好先進,係香港先個個都唔識
香港人好多都固步自封

子爵府

babyf 發表於 23-4-16 21:21
就算有親屬卡都要綁自己內地銀行,問題是有其他人可以揀到「不綁銀行」,究竟點解呢?
...
姓名有無用簡體字?
我女同我爸媽, 都係用簡體字姓名做認證.係可以選暫不綁卡

首頁

尾頁

跳至