自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我唔想交多年學費wor,老實講

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

kcwss 發表於 20-2-14 14:50
啲家長嘅意思,就話根本小朋友上年到今年,有好多時間都冇返學,根本就學唔到嘢。
讀書係為咗升班,定係求 ...

每一間學校教嘅野都唔100%一樣,就算唔停,本來就唔係公平wor
停課期間每一間學校安排亦唔同

其實,停課幾個月,所謂學少左野,又真係全部重要嗎?真係要追嘅,唔urgent嘅如音樂視藝常識咪學少d,中英數要鞏固要追課程咪上返多d堂囉

王國長老

kcwss 發表於 20-2-14 15:01
有啲家長唔在乎啱,去少幾次旅行都係返到, 所以我都覺得好矛盾

捨得俾錢去旅行、買鐘意嘅野,唔等於唔在乎要俾多一年學費
大把人二月三月要交學費車費已經嘈嘈閉,退學都有

王國長老

bbc2018 發表於 20-2-14 15:15
講真之前好多學校6月頭已經考完試,其實可以改遲一個月考試亦可,其實學校根本可以唔少彈性可以配合。

唔 ...

又岩wor,其實好多學校成個六月都攪埋d可有可無嘅參觀、xx活動週
要善用時間,好多時間都可以用

王國長老

kcwss 發表於 20-2-14 16:40
其實錢重要,定係小朋友學唔學到野重要。
喺group嗰度都有啲家長就係咁講。
...

如果咁著重學唔學到野,點會由得自己細路停課期間唔自學啊!

王國長老

littlehoneymum 發表於 20-2-14 18:02
如果個個細路都識自學,就唔使有學校,唔使有老師啦

我意思係家長會放工會教架嘛.....如果家長真係緊張到留班都願意的話

王國長老

littlehoneymum 發表於 20-2-14 19:17
繼續兜啦你

兜咩?你咁鐘意咪繼續贊成留班囉

首頁

尾頁

跳至