自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Space ok㗎!唔好亂唸

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

哼!燒銀紙呢樣我又有分享
我仔升中六,IELTS同igcse都已經考咗(鬼叫佢勁飄忽唯有打定底)

IELTS $2200,考academic,我仔揀電腦做卷(可手寫卷或電腦卷)
最快我見9月都有得考,一星期內出結果,無限復活
https://www.britishcouncil.hk/exam/ielts/dates-fees-locations

IGCSE Pearson edexcel 中文,一年兩次,經考評局今期30/8前報名,1月考 (唔知樓上係咪講呢個試),我上期報係$3145

https://www.hkeaa.edu.hk/tc/ipe/gce_gcse_igcse_ial/igcse/#4

官網有past paper download,基本試香港長大,唔駛經大腦都會高分
https://qualifications.pearson.com/en/qualifications/edexcel-international-gcses/international-gcse-chinese-2017.html
我仔5月頭考,10月中至有結果

王國長老

小倩 發表於 21-8-27 16:15
大仔今年升中六
學校喺佢哋中五時考ielts,都要二千幾
ielts考6分 equiv DSE 3,當多個保險

太手鬆,咁7.78-9.00係咩
我女dse,同我仔dse pg ,都對唔上(咁易5**就發囉)

王國長老

月希 發表於 21-8-27 14:45
但係依家先去考IGCSE...個成績係出年用?
今年讀左一年ASSO...
出年再NON JUPAS...又係Y1開始喎..

係會嘥一年,真的
我女未轉u 之前(轉心儀科目但要重讀year one)我都覺得邊有人咁蠢
但原來都唔少
大概考慮,係相信year one科目較淺,易攞高gpa,所以襯自己個分靚就試一試。況且有offer可以再唸轉唔轉。我識人space讀hd ,一年後有offer轉修degree year one,考慮後決定唔轉,讀埋year 2駁year 3。亦有人選擇轉,襯早confirm轉到degree就心安

王國長老

LovelyKwan 發表於 21-8-27 20:08
呢個真係燒錢嘅活動

今期報中文係$3390, 11月尾考

你去上面條link有材料download,易到喊

中文替代合格問題,可參考呢度(不過只for參考,呢版係俾非中文教育的)

https://www.jupas.edu.hk/en/page/detail/547/

王國長老

dssb 發表於 21-8-27 20:31
回覆 Charlotte_mom 的帖子

請問IGCSE 中文同iels 英文係咪都可計落DSE 成績度㗎?大鄉里,想知考嚟點用。 ...

https://www.hkacmgm.org/wp-content/uploads/2020/11/HKACMGM_JUPAS-Newsletter_20201106.pdf
其實,只有浸大真係表明可以其他英文試取代dse英文3 (文件q4)
其他大學都話只作參考

以igcse中文代替dse中文更係只for不適合中文教學的學生
所以考igcse中文,只係盡力叫拎多張cert幫補下,大學無應承一定可取代dse中文

王國長老

LovelyKwan 發表於 21-8-27 20:55
好多謝你的資料!

原來jupas 報名用來當合格都得?

係唔得,上面jupas條link只作參考,係俾不適合中文教學嘅學生才適用

王國長老

dssb 發表於 21-8-27 20:54
回覆 Charlotte_mom 的帖子

見到啦!唔該晒。請問知唔知今年度仲有冇得考呢(來緊下一個次知幾時嗎?)。 ...

IELTS成日都有得考
igcse你睇我考評局條link,30/8前報名就1月考,4月出成績。30/8前唔報就要等12月報,5月考,8月出成績
如果想申請non jupas出年就轉校,就係10月開始報(每間院校有不同),約3-5月面試同出co,似乎如果8月至有igcse就有點遲
如果你打算讀完2年HD Asso至駁degree year 3就無問題

王國長老

LovelyKwan 發表於 21-8-27 21:02

吓!即係考左都冇用!唉,我以為中文二左可以代替 ...

只能講搏個希望

王國長老

月希 發表於 21-8-27 20:45
如果我仔係咁叻...爆4...我又唔介意佢讀多年Y1...
自己鍾意既科..鍾意既學校...好難得....
不過依家佢DSE ...

我女個同學咪就係hd 爆4,拎到year one offer決定唔轉,因好大信心之後可直上year three

王國長老

大笨鐘 發表於 21-8-28 10:18
其實要成績好到升上大學 year 3,係難過讀完 Asso year 1 或 year 2 再入返大學 year 1。所以一有機會駁到 ...

對,呢一代唔同我哋果時
我哋果時,升唔到學就無懸念,打工!
而家好多兜兜轉轉,我女係NJ轉u ,身邊都識唔少,由最初好懷疑/震驚,到而家接受程度提升晒
有人轉u 讀多年,甚至讀完hd 再由year one讀degree,或讀讀下發現唔適合又轉科又由零讀起,真係唔少。我女初初要重讀year one我都有點肉赤,後來見佢真的為自己驕傲,又享受到佢想要嘅U life,行內名聲亦較之前好,釋懷了!

王國長老

月希 發表於 21-8-30 14:38
今日終於記得問阿仔...今日HKU SPACE個活動係乜..
佢答"網上講座丫..果日咪講左冇得去囉...."

王國長老

大笨鐘 發表於 21-9-7 18:22
肯定學校送?
我以前有個同事,一向唔參與工餘節目,唯獨 annual dinner 一定參加,然後帶自己心頭好返屋 ...

路過,笑死我喇

王國長老

orangetea 發表於 21-9-8 16:38
我好認同你, 呀仔咁大個都同我講學校野, 我好開心, 我唔覺得佢係裙腳仔, 而係同我分享姐, 係親子時間, 講真 ...

係,唔啱傾咪唔搭嘴囉
如果阿仔係裙腳,問佢咪得囉,駛鬼上嚟問咩,就係自己都想得個知字啫
終生學習,懂多一點有壞咩,陣間又話有代溝
況且阿媽問買嘢好出奇咩,交俾阿仔攪,唔通佢識夾價?(我認孤寒要夾價)

王國長老

洋蔥頭媽咪 發表於 21-9-9 08:36
叫囝囝加油,要上番大學,第一年 GPA 好重要

係呀襯sem 1易讀,谷靚個gpa

洋蔥頭媽咪    發表於 21-9-9 08:38

王國長老

1205 發表於 21-9-9 12:35
回覆 月希 的帖子

我同我女傾過, 如果第一年爆到分就入返大學啦(8大), 聽d前輩講因為比較易d, 最多由y1 讀 ...

10月開始陸續申請㗎喇,開咗account之後一路update文件,約3月左右會通知面試
試吓囉有目標都好㗎

王國長老

1205 發表於 21-9-9 14:31
謝謝你, 不過都吾係好明過程, 可以再詳細一點嗎?

去每間大學網admissions 果版,睇university transfer或sub degree申請份讀果版(唔清楚可打去大學問用邊一個資格申請,應該係sub degree/自資degree申請入讀year one)

https://admissions.hku.hk/apply/hong-kong-sub-degrees

你見HKU 4/10已開始,要在網上填申請,每間大學有不同,有d一個費用報up to幾個course,有d續科計錢

填完後,你可隨時login補資料,例如完成一個短期課程,例如出咗新term成績

大學亦有機會以電郵聯絡你補資料,或邀請面試

到時見步行步就可以了

王國長老

月希 發表於 21-9-9 14:08
即係一開學就要申請?咁我同仔傾下先...
係咪今年申請左..唔得可以KEEP住上ASSO Y2..
之後再申請?

你問一問中文2可唔可以申請,得就試,唔得就dip埋心水讀好Asso,一年後試(即year two頭申請下一年入讀degree year three)

王國長老

月希 發表於 21-9-9 15:57
好...我會提示一下仔仔..
依D野要佢自己搞先有用..
佢自己先會清楚點先入得番大學...

戴個頭盔先!
我女果時係自己攪,自己同我講有呢味嘢,我只負責俾錢
幸運地佢最後成功,所以我至「食全餐」知道成個流程
佢果時申請咗4間,有兩間完全無消息,#3追緊文件,#4出conditional offer門檻超低,於是我女笑住接受#4條件取錄,無再跟進#3(因為佢較鍾意#4科目)

每間處理手法同日程都不一樣呢

王國長老

chocolatebean 發表於 21-9-9 16:17
原來都唔係咁容易, 好在你女女有最LIKE既OFFER

係呀執返身彩

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊