自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

醫院多數day case,而家想去醫院過夜照腸鏡,要有準備唔批
我最近兩次都係醫院day case,12:00前入院,6:xx走。我都覺得醫院support會好過診所

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

STH920 發表於 22-12-2 14:20
做過幾次, 之前喺醫院做, claim到. 19年又入醫院做, claim同一間保險, claim唔到住院果part, 話呢D小手術s ...

近年好多保險公司都緊手咗
印象中最先俾人講係AIA
用bupa,有同事試過想攞pre approval ,醫生寫話有需要過夜,保險公司都唔接受,要即日

王國長老

回覆樓主:

我之前都post過,聖保祿day case費用,同我公司醫保保額比較。如果無經驗嘅JM,最好拎住份保單,用自己小型手術個quota睇吓爆唔爆

attach1/tmp/phpxe4f6f

王國長老

kk1186 發表於 22-12-2 13:51
回覆 Charlotte_mom 的帖子

醫院day case同早一晚入院做腸鏡的地方有冇唔同?休息嘅地方係咪都係病房入邊 ...

(唔太100%記得程序,懵懵地)
我係大房(3人), 先checkin,攪手續同放低個人物品、換衫
然後有職員帶去照腸中心,見麻醉師講解。ok就等照
照完會在腸鏡中心接受觀察,醒就返房
叫嘢食,食完無不適至走得

大概係咁

王國長老

kk1186 發表於 22-12-2 18:15
回覆 Charlotte_mom 的帖子

請問你呢個情序係daycare? 你係打鎮靜劑定係監察麻醉?做完幾耐可以食嘢?係咪 ...

監測麻醉
姑娘見你醒就會叫你叫嘢食,話唔食嘢唔俾走(有無人自備我又無問過)。其他溫溫鄧鄧我唔太知時間,只知12:00入院,6:xx出院
咩都食得,不過啱啱清完腸胃,你都唔敢食咁油或重味,我就通常通粉三文治果d。我聽過人話反正保險可claim雜費,叫咗兩個飯

王國長老

小傑媽媽 發表於 22-12-2 18:23
我兩種情況都試過,我會鍾意日間做,因為係屋企清腸方便d,但如果你屋企同醫院相隔得遠就要考慮下,因為之 ...

我都係,鐘意日間多d
行李都唔駛執,攞個銀包轉介信就入得院
又唔駛怕隔離唔生性嘈之巴閉
醫院太靜,夜晚去廁所要靜雞雞,用得耐又怕有其他人用,好唔方便

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊