自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

「教育局得悉她們希望兩個女兒升讀同一所學校後,稱可以提供多一個選項,協助大女轉讀另一所學校,細女同獲安排入讀,有四間學校可供選擇」
真係多謝晒,隨時有位可以大細都收嘅…..

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

小華子 發表於 23-5-4 11:51
n年前呢間小學校長好寸㗎,話佢只會收住蒲飛路一帶嘅學生,我個家姐喺度讀緊,佢話住xx花園私人樓唔算家景 ...

原來有咁嘅事?
呢間學校在中西區,幾時有咁嘅江湖地位可以咁口響

王國長老

mother904 發表於 23-5-4 11:36
決定唔派位唔係突然間既事,教育局一定早有方案,點解咁遲先通知家長?俾我都嬲到飛起 ...

係,人哋坐定粒六自行必收,根本無研究過其他學校
而家要人哋一星期交表,太倉猝。教育局唔係突然至知殺校啦

王國長老

leopak 發表於 23-5-4 12:27
咪就係!港島區都應該一視同仁起簡約公屋,點解永遠無港島份?淨係中環摩天輪已經大把地啦。

港島有漁光村、明華大廈(房協)同赤柱尚晉坊(香港仔坊會)、樂屋(樂善堂)等過渡性房屋
柴灣常安街亦起緊過渡性房屋

況且有城市規劃,點會去甲級商用地起簡約公屋㗎

王國長老

Vengerov 發表於 23-5-4 13:22
教育局唔應該叫人再抽囉,人哋本來已經secure咗個位,直接畀番間差唔多banding學校嘅位人哋就差唔多
...

咁又好難
點define 咩叫similar banding? 都殺得校,質素都麻麻(其實我覺得聖嘉祿寶寶地,只係區內有更寶)
而且事主concern 係兩個女分開返學

抽係無可奈何,只覺得應該一早俾時間人哋做準備

王國長老

shobi 發表於 23-5-4 18:46
兩小學擬合併‎ 涉救世軍韋理夫人紀念學校、中原慈善基金學校
https://www.hk01.com/article/894611?utm_so ...

多年前灣仔間張凝文,同金銀業貿易場合拼咗
之後一路繼續寶落去

王國長老

shobi 發表於 23-5-4 20:23
峰迴路轉!
聖嘉祿學校獲教育局准許24/25學年再參加小一派位‎ 或可「翻生」
https://www.hk01.com ...

嘩真係一個也不能少

首頁

尾頁

跳至