親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Re: 沙巴2歲小朋友去ok嗎?

如果有小朋友, 我一定recommend shangri-la rasa ria:
<請睇-我既相簿>
除左環境--有自己沙灘, 大草地, 動物多之外, 氣氛都好緊要, 你睇相會見到, 我d細路有時都唔著鞋, 人人都好free著住泳衣就周圍去, 去到泳池, 大家d玩具就share玩, 好開心, 小朋友玩到眼訓,

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

去沙巴, 如果有小小朋友, 都去唔遠, join咩鬼團丫! 慳返d貼士啦 如果小朋友大d, 可以上神山(無人叫你上山頂架嘛!), 出海, 捉蟹, 去玩激流..........
沙巴個town好細, 有幾個商場, 有d百貨公司超市都ok既, 其他細舖, d貨都唔係咁arm香港人, 不過附近有個手工藝品市場都ok既
好多人鍾意去食肉骨茶, 較出名有佑記, 都o係市中心, 約4pm至開門架
shangri-la rasa ria離市中心較遠, 不過由於設施夠多地方大, 好多外國人鍾意(反而香港人一般貪方便, 麻麻), 所以長假好多時都full架! 騎馬o係resort入面, 我個女5歲都夠膽一個人騎, 如果無記錯, 係hk150/30分鐘
酒店入面,除左沙灘, 泳池(有滑梯), 有時有d surprise, 例如游游下有大蜥蝪一齊游 不過條蜥蝪唔咬人架, d staff就悠閒地, 睇住我地d泳客一路尖叫一路笑一路追住黎影相, 好好笑架 , 呀, 係, 講返活動, 仲有女仔可以扎珠珠辫仔, 可以去酒店連住既natural reserve, 每日都有紅毛猩猩黎開餐, 旅客可以近距離咁睇(真係近架, 我見過有人俾猩猩搶野架!), 酒店本身都有每日安排節目, 除左kids club, 大人節目都有例如coconut bowling, 幾攪笑架!
沙巴酒店, 如果有自己海灘, 一係就rasa ria, 另一間係nexus, 都係遠d架喇, 呀, 提一句, 唔適合游水架, 只適合玩水

王國長老

查實仲有一本05年相簿, 請睇:
http://www.babyhome.com.tw/album.php?op=album&mid=49690&folderid=211947&u=0

王國長老

Krymum
酒店而家慳左皮 以前有free shuttle架, 而家要收錢lu, 一日都有幾次來回既, 所以如果有返4個人, 搭的士好過喇, 又唔駛就schedule, 好多的士司機都係華人, 仲可以叫佢地帶路食海鮮, 食燒烤....tim! rasa ria出市區約45分鐘

ak25
點解唔落得水? 你唔見d相有水母咩
浸下腳玩下水都ok既!

王國長老

5大1細, 我唔肯定可以上到的士, 佢既size的確係香港的士一樣(當然唔會有咁新啦)
多數司機為左爭客仔, 都有平d既價錢offer, 務求你坐多幾程, 如果book埋佢出機場, 下次又搵下佢, 咁就very good 啦!

王國長老

用馬幣, 去到至有得唱(馬來西亞貨幣唔對外流通)
約rm$1=hk$2

王國長老

Krymum
我都知遠啊! 想大草地大沙灘, 係要犧牲多少架喇, 嘻嘻
(車程大部分都係公路)

jazzmama
當然book左至去啦, 間酒店好爆架, 我試過easter去, 結果thru agent都book唔到, 要自己上網book貴價房(因為真係好想去)
我自己多數幫襯四海 23693322, 我用左好多年lu

王國長老

唔好咁客氣啦! :mrgreen: :mrgreen:
我o係公司太無聊呀

王國長老

喂, 我份工真係勁........無前途架(成個dept得我一個, 對上就係大老闆), 中國人公司, 雙糧花紅咩都無, cut得就cut
如果唔係貪佢準時放工, 請假又易, 方便湊仔, 我走左九年喇

王國長老

哈.........蛋散
你都好丫, 我連蛋散都無件呀
所以老闆唸過升我manager grade, 但話我無下屬, 又無人可以manage wor! (都唔知係咪玩野 )

王國長老

jazzmama
rasa ria絕對可以2大2細! 不過有時package d野就係咁, 如果agent熟, 你試下照book一個3人package, 再加一張child ticket, 我成日都係咁做!

bratzgirl
你可以上RRR網睇佢D房個樣, 你亦可以去我d相簿(之前有post條link)睇下
RRR應該大概前年裝俢過

其實上網book, 實會貴d, 不過係就真係flexible既, 24小時之前cancel都唔charge!
我只試過一次上網book, 因為agent搵到air ticket, 不過rasa ria勁full, 唯有上網直接book啦, 真係要hk$1200-1300一晩(compare to around hk$500/night during low season), 不過包晒早午晩餐機場接送
所以唯有勁食補返條數lor ^_^

王國長老

Krymum,
Rasa ria冇牙膏,牙刷, 拖鞋供應?
梗係唔係啦, 蜜糖皂tim呀! 拖鞋我唔sure, 印象中係有既, 不過唔係即棄果種
咪睇沙巴落落後後咁, 佢d酒店service五星級架
包早午晚餐機場接送.......代價咪就係貴d房租lor

王國長老

arm arm八掛, 上rasa ria個網check過, 真係農曆年全部full晒! 而easter就要almost hk$1700+15%一晚包buffet breakfast

王國長老

babysoon2006
嘩~~嫁去沙巴, 我唸我老公一定好羨慕你 佢恨不得申請移民咁滯........

Krymum
沙律我去過, 還可以啦, 價錢比起比區真係平一截, 味道...ok啦, 都係南丫島好味d (不過好貴啊)
肉骨茶唔好太早去呀, 4pm至開門架, 另外如果去到, 可以搵老闆娘, 佢會講廣東話, d送/湯/飯可以續樣叫架! 唔好好似我同事咁傻, 舉起一隻手指, 個馬拉人就拎左每樣一碟俾佢 飲完碗肉骨茶, 又傻傻下又舉起一隻手指, 又黎一set

仲有激流......我玩過喇, 玩中級, 要搭火車去既, 架火車就激喇.......有好多本地人, 有農夫即場sell野, 有動物, 仲係燒煤, 無冷氣架tim! 所以仕坐完一程, 你會發現pat pat好痛, 因為坐左好耐木板鄧.鄧.鄧.鄧.鄧.左好耐, 成身都係汗(又聞左好耐人地既汗味), 仲有煤屎tim!
玩完激流(咁又幾好玩既), 再encore多一次-- 搭火車回程

王國長老

jazzmama
唔好咁客氣啦! 唔明即管再問wor!

王國長老

其實local tour, 來來去去都係果幾間, 佢地都係夾晒咁多間酒店d guest做一團, 所以, 都係一齊上船落船, 分別係, 早d上旅遊巴, 定係最尾站至上.....分別唔大
至於book tour, 可以去到至book丫! 如果真係心急, 可以出發前一兩日send個email問concierge, 睇下有無tour係已經"成團", arm心水咪即報lor :-P
另外如果rasa ria想騎馬, 要早d book, 因為一早同黃昏果d唔曬既時間, 好快full

王國長老

哎呀, 我已經成日o係bk架喇, 你咪咁心急得架, 知既我實答你
去酒店我多數book定limosine, or叫定相熟taxi, 我之前去過幾次都係搵呢個華人司機, 如有需要我可以pm你
rasa ria當然好好hea啦! 不過我都會出下市區既, 唔好預好好shop, 不過買下手信土產, 食下肉骨茶, 燒雞翼海鮮都幾盞架! 都係2個方法1. 買酒店shuttle飛, 2. 叫的士, 當然的士d時間就flexible好多啦, 佢又識帶+車你去, 好方便呀
hotel有好多tour! 去幾日既都有, 通常d人會出島仔, or去激流or神山啦

王國長老

有喇--沙巴雪條....原來已經入侵香港timhttp://www.sabo.com.hk/main_c.htm
留意有d一pack一種味, 有d一pack多種味, 入到機場過埋海關, 臨上機至買都唔遲! 唔駛拎嘛........
仲有, 機場d急凍海鮮都幾得架!

王國長老

其實有媽咪話過, 去沙巴好多都係華人司機, 不過我夾過呢個就幾好, 佢肯車你去食飯, 食住等你回程架! 咁你唔駛擔心山卡啦唔知食完點搵車
酒店shuttle, 如果一家3口, 真係分分鐘叫taxi仲so呀! shuttle有時要預住時間都幾麻煩, 不過我唔記得幾錢, 印象中2個大人應該搭shuttle平d
buffet breakfast ok架! 有一般面包果汁牛奶cereal果d之外, 有即做奄列&印度烤餅, 有粥, 有水果有熱野(eg香腸呀果d), 食到飽飽都得!

王國長老

搵到沙巴 contact, 睇下大家arm唔arm駛:
海鮮--機場有售, 買開果間叫k.t. frozen food, 就o係check-in counter旁邊, 如果買得多, 老闆會幫你pack箱, 所以可以考慮checkin前買左寄倉
的士司機--叫鄔先生, 係當地華人, 好nice好有交帶, 可以叫佢帶你去想去既地方 012-8332772, 不過1.佢只有一架普通的士, 唔可以載太多人 2. 當地酒店有個不成文規定, 如果當日call的士, 黎到有其他行家等緊客, 司機係要讓個客俾排隊既行家, 所以盡可能早一日call定, 費事要人白走啦!
local tour--竟然俾我搵到幾年前卡片, 不過好似only玩水上野: www.traversetours.com

首頁

尾頁

跳至