自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

如果年尾舊錢多到6位數,我會忍
如果唔係,我會慢慢搵,有時搵工就係睇機遇,或者新工鐘意你鐘意到賠埋舊bonus俾你呢!(我試過),又或者新工令你鐘意到甘願蝕b都想做呢

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

wewanwan 發表於 18-8-4 14:08
但同時又覺得自己好懦弱咁,少少野就捱唔住 出面打工邊個唔洗ot呢?係咪自己太不切實際
...

我而家呢份,90%時間都準時走
以前返7-11又試過,出差一個月又試過,晚晚放8、9點同事又賤講住粗口放工又試過
所以我話凡事都係睇機遇。我去見工佢問我ot,我都好老實答,overall 7點左右我可以接受,間中會夜我明白,但真係唔想長期勁ot到半夜囉

王國長老

wewanwan 發表於 18-8-4 14:27
你就好啦

呢份工無「錢途」
好在算好做囉。都幾廿歲,唔衝了,穩定就好

王國長老

wewanwan 發表於 18-8-4 16:11
多謝您,不過就黎40,轉唔到行了

原來你係cosec
我都係cosec出生,仲係有個好勁嘅起步點
不過唔好彩,當年無人在事業上俾到意見我,轉左份廢武功嘅,一做十年,唔上唔落返唔到轉頭
好彩地,當時要撈埋sec,把心一橫轉做全職sec
恃住份cv靚,都搵到啖飯,返唔到轉頭做cosec,我又無後悔,而家雖然搵唔到大錢,但老闆好,算好做囉

王國長老

nsychristy 發表於 18-8-4 18:52

上市最大個com sec 啊姐可以年薪百萬,亦可以係五六皮

我咪就係做左十年非上市,唔上唔落,搵pro firm人地唔要(得!做細咪得囉),做上市人地唔要
只能向非上市/boutique pro firm出發
嬲嬲地轉行算了

首頁

尾頁

跳至