自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

CMMANDY 發表於 20-9-3 21:39
低息的資助,幾大都借,買摟還摟按,d 息幾甘呀!現在45~55 歲個批大學生,當年出來工作還錢時,每月500 ...

我都係咁話,幾大都借
學費我有幫佢交,借有照借,留返第二時進修都好,或者佢想去working holida都係經費,再唔係首期都有份

CMMANDY    發表於 20-9-3 23:45

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

ling426 發表於 20-9-3 21:54
低息好似唔係個個借到

免入息貸款,利息係1.106釐

王國長老

ling426 發表於 20-9-3 23:43
咁平?申請麻煩嗎?我仔叫我借話自己還,我見利息好貴仲有手續費所以冇借

文件煩d,不過佢咁大個仔會攪得掂
佢係借款人,要搵個有收入嘅做擔保(通常係父或母),要提供入息證明地址證明果d

王國長老

bmuimami 發表於 20-9-4 05:10
唔係嘛?首期?
免入息審查貸款,借盡可以有多少?即係話1.106%嗰個
...

一年學貴4萬+,我女讀5年已20萬
唔夠都幫補下丫!

我地未算有經濟困難,亦唔算大富大貴,將來進修都唔知有無低息借,讀個master都唔平

clarawuwu    發表於 20-9-4 15:05

王國長老

bmuimami 發表於 20-9-4 15:01
係咪最多4萬唔可以再多啲?
Master我未去了解幾錢,亞女冇話想讀呀

借學費囉,今年42100就借42100,好均真
碩士學費我都唔係好get,好似有資助

https://www.ugc.edu.hk/big5/rgc/funding_opport/tws.html

但又怕唔夠人爭,要出國或揀本地自資,3、4十萬不是夢

王國長老

rebecca0113 發表於 20-9-4 16:29
我想問問Grant係要有什麼資格先可以申請?

睇家庭收入
我以前讀書,阿爸一人打工就合格,唔止grant學費,仲有突架!另外仲有loan

不過今時個計劃,同我幾廿年前都唔同,你可以睇睇了解下
https://www.wfsfaa.gov.hk/sfo/tc/postsecondary/index.htm

王國長老

HL7646 發表於 20-9-5 10:17
你女兒有福了,好似下年開始政府會資助本科年青人讀master, 學費唔超過168000係交42100的學費,但申請人只 ...

多謝資料,佢有排都未畢業,可以等
而家呢代真幸福,我個年代,讀書叻就有,讀書唔叻就無,有d人由dip-hd-degree-master一直借,還到傻(最慘果個中四就要靠自己)

王國長老

HL7646 發表於 20-9-5 11:28
fyi 學費過左168000 的master course 就補42100+差額。

王國長老

茶木 發表於 20-9-6 20:15
咁資助學士學位可唔可以申請免入息審查呢種loan架? 定係一定要申請補文件嗰種grant loan?
...

https://www.wfsfaa.gov.hk/sfo/tc/postsecondary/index.htm
兩樣都有,視乎需要

王國長老

茶木 發表於 20-9-7 11:23

如果覺得申請唔到grant loan, 就要直申請non-means?

我自己讀書時,佢係睇經濟狀況決定批幾多grant幾多loan,果時係一次過申請,點拆grant / loan就政府決定
而家我就唔肯定了,你可打去問問

王國長老

pswongg 發表於 20-9-7 14:09
差不多, 假設利息不變

看最後,再加行政費$260 x 19

首頁

尾頁

跳至