自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

同女女傾吓,或者考慮gap year,放鬆自己,放眼世界,做自己想做嘅事(出國又好做義工又好陪家人也好),到ready時再返去完成學業
唔好諗埋一邊,人生唔係只得讀書一條路,希望佢諗得到啦

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

樓主可以拎埋封信,即去急症要求見精神科醫生,醫生評估完有需要會即入院(我前排至試過)
當然你要先同女女溝通,佢理解先,否則刺激到佢就唔好。要令佢記得家人仲好關心佢,所以至行呢一步

王國長老

kcpak 發表於 22-11-29 18:08
我非常明白你感受,我亦經歷緊同樣問題
我囡中六,昨天學校社工打黎,話佢上上下堂衝去廁所自殘,電話中我 ...

心痛,希望你女女早日諗得通
我成日都話高中係最辛苦嘅時期,彷彿讀書不成就影衰自己、咁就一世咁(咁講好難聽但我估佢哋有咁感受)
好影響情緒
我自知阿仔唔係叻仔,我同佢報晒自資學位/HD/ Asso,打晒底。萬一考得好,Jupas點改;幾分又讀咩。萬一真係中文得2,又點;連中文得1嘅後著都計劃好晒。好了,高中低都已計劃好,將成績交俾個天

香港肯讀書一定可以兜返入直路。我女兜個圈都入返心儀科目。條條大路通羅馬聽起嚟好廢,但有人辦真係做到,唔少tim 。考試都要講運氣,盡力就好。

希望好快聽到你有好消息

洋蔥頭媽咪    發表於 22-11-30 12:56

首頁

尾頁

跳至