自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

點解成日有人問「有咩cert 幫助考小學」
其實答案係「你有咩cert 幫助考小學」,係你已achieve咩,而唔係應該去學咩
有咩cert係因為有成就,而唔係因想要張cert 而去開始學
而家都7月, 早嘅學校如音小連面試都做埋,而家至開始儲cert已太遲,人人學下都有嘅就唔值錢(叫好過無)

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我係黃太 發表於 21-6-17 13:58
岩呀,最好報d會去考公開試既 cert,即係考ielts、British council果d,佢既cert有國際認可,又證實得到小 ...

5歲點考ielts呀⋯⋯

王國長老

chafamama 發表於 21-6-17 19:33
好多人考小學時,學器已經有級數?
5歲上下🙄🙄🙄

我姨甥當年,2級小提琴dist ,校際3甲+其他小型比賽金獎三甲,準備考4級
呢個不是神校標準,神校起碼已考5級

王國長老

C.Humphrey 發表於 21-6-17 20:06
對,我識一個係5級 distinction,已考入神校
小二時已考8級 distinction
呢啲真係特異功能

姨甥考入後,反而放慢手腳,有繼續學但唔咁進取,反正有自知不是神童

王國長老

KILW 發表於 21-6-17 20:48
我都係睇到眼都突,樓上叫5歲嘅考ielts用黎報小學,佢係真係有小朋友?定佢小朋友真係5歲去考過?
...

5歲考到ielts 有好成績,唔止入神校,可挑戰牛劍

王國長老

funseller 發表於 21-6-17 21:59
呢樣真!
同埋玩完嘢要幫手執返,好多學校會放生D面試學生去玩玩具,觀察佢哋合唔合群、霸唔霸道、有冇手 ...

我個女嘅年代(十幾年前)仲可以考「天才」
我成日串我個女,當年無嘢叻,叻在有執玩具….
而家應該難d,一邊又要醒一邊又要定,有禮貌得嚟又要主動,主動得嚟又要受教,仲有兩文三語轉數快,講真仲難過大人見工

王國長老

C.Humphrey 發表於 21-6-23 16:40
題目係「升小」,即幼稚園去考

考埋GMAT 啦咁

首頁

尾頁

跳至