自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

晴B媽 發表於 11-11-3 17:05
唔關事,學校派到幾多band 1係睇TSA成績來派。校內試成績係來比自己學生分位… …以我理解,校內分係不影響 ...

唔係WOR我UNDERSTANDING係咁: PRE S1係用黎決定師弟師妹第2時升中BANDING分配數量(即幾多BAND ONE, 幾個BAND TWO), TSA係俾學校既一個分數

即前人既PRE S1會影響到今日既BANDING分配, 而邊個BAND幾就靠而家3次呈分試

唔係咁咩? (打算直升所以一知半解)

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我女間學校, 上次第一次呈分, 數學又係深到(數學老師自己都認)

攪咩呀..........

王國長老

回覆:晴B媽 的帖子

我知類似俾分學挍,睇下中英數去到咩水平(comparing to 全港學生),學校吾可以直接公開學生banding, 但可以輕輕公開tsa水準如:全港系統性評估數學遠高於全港水平

王國長老

我嘅理解岩唔岩:

其實N年前師兄師姐考落既PRE S1成績, 已經直接決定左今年小6學生有幾多人可以拎BAND ONE, BAND TWO, BAND THREE
只不過係要靠3次呈分試排校內先後, 以決定BANDING (即考頭?%學生係BAND ONE, 跟住?%係BAND TWO, ?%係BAND THREE)

所以呈分試深唔深根本無關, 因為都係同校&同校鬥?

晴B媽  我都係咁理解, 不過先前搞錯左以為PRE S1係叫TSA  發表於 11-11-4 09:41

首頁

尾頁

跳至