自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

程嘉藍 發表於 21-7-10 10:48

Office就算簽約係返5day都無用

一分耕耘 一分收穫,揀得呢間自己點會唔知,有朝9晚6嘅工佢唔揀,一定有原因(個名好聽,待遇好etc),年中幾多大會計師樓職員俾d客挖角你唔知啫

唔駛火wor,利申過來人

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

程嘉藍 發表於 21-7-10 10:07
我伊加份工一個月得果四日假
究竟想5 day工作係真係咁難?
work life balance

努力搵吓,有時要講際遇,5日工都有唔少,睇吓遇唔遇得啱
想要好d待遇就要跳出自己comfort zone。我都啱啱做咗個決定,祝你都好運

王國長老

朱古力包包 發表於 21-7-10 16:48
你轉左工?

轉role,開始3個月「試用期」,工作內容幾大轉變,上手用咗2小時同我handover就走了,今個weekend開始自己做online training,星期一就開波做,食自己有點驚

王國長老

白毛毛 發表於 21-7-10 18:12

同情你。

其實係有點難度
講得白一點,人工高=難搵人,搵咩人呢,一係學歷勁,1、2、3個專業資格旁身。一係吃得苦,如洗碗、扎鐵、做厭惡性行業

有時好難同人睇齊,當唸起追唔上心裡就戚戚然,自己都辛苦。我個仔都唔係咩叻仔,有點sen,做阿媽嘅只能盡量在有限options中幫佢唸,點去揀條平坦d嘅路,例如,可能做社福機構,平平穩穩,有點福利做保障,唔駛愁咁囉

王國長老

SandyKL 發表於 21-7-10 18:45
英國政府訂落嚟嘅勞工法例,好多年冇改,依家由建制派提出,班商界都阿之阿佐,終於通過咗,商界都想拖慢 ...

凡事有利必有弊
當一話勞工假加到17日,好多人即刻conclude為工人又加假期!
歧視?咩嚟㗎

王國長老

我畢業第一份工,做big 4,已經唔係最忙嘅部門。情況係星期六或日,自己揀一日返去ot 。平時大概係每日返12個鐘。我有同事返到果個月出糧雙倍(因ot 錢多)
而家?幾十歲唔會了,我同老闆有共識,上班時開恆turbo, 應放工我就閃,真係緊要事我自然會額外ad hoc 支援
Work life balance係自己爭取,可以話過去嘅因今日嘅果,當然想做得輕鬆亦要放棄一點前途,無得話一路搏上位一路準時放工的

王國長老

momonicnic1107 發表於 21-7-11 10:38
我以前有份工,因為我媽媽有事入院,咁我個段時間每日準時6點放工趕探病時間幫我媽抹身,餵飯。點知俾個阿 ...

有d人個心真係黑色的
我細佬果時未期cancer,我同老闆講我想果排返半日,下午去照顧佢。我自己都講唔埋幾耐,一星再一星期(結果個幾星期佢就走咗)
好感恩老闆放人,仲同我講annual leave唔係咁用叫我唔好攞假(當然我之後都自己當用咗年假)
所以之後我亦會做得更努力去報答

王國長老

四月媽 發表於 21-7-11 14:25
好多人都要番5.5-6天,如果要5天工作要番文職,人工又會少d

唔同意,一般嚟講5天工作公司至唔計較

王國長老

adaleung717 發表於 21-7-11 12:07
Jm 你最尾做左幾多年big 4 就開始跳出去啦? 我仔同你係同行, 我都想了解多D
...

我做咗兩年咋!果時細個唔識唸加上跳船期,9成同事都走咗,所以我都走
我唔算事業成功,如果俾我揀多次,我會捱到升咗考晒牌先走

首頁

尾頁

跳至