自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

cbeyond 發表於 23-4-14 07:19
朋友家人做過,職位唔係文員, 但做的是文員工作, 打字, filing, 每日準時收工, 零OT。
但學歷要求mast ...

職位唔係文員,要求碩士,拉埋嚟講有咩意思

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

patpat6688 發表於 23-4-14 09:17
我做d 基金會既officer位, 人工有兩萬樓上呀

如果你做銀行d Executive Assistant 位, 應該有兩萬, 仲有好 ...

講緊文員啊…..
Officer係assistant升職後嘅位
Executive assistant係外置公司俾祕書嘅稱呼,甚至大公闆私人助理一人之下 萬人之上

王國長老

cbeyond 發表於 23-4-14 09:33
佢地部門無文員職位, 但實際上係做緊文員工作
我只係提出啫, 無乜特別意思喎
...

樓主問緊普通文員,正常會define為學歷一般嘅低層員工
你分享嘅資料有意思嗎?學歷要求,職位同人工都唔係果樣嘢。根本唔係樓主可以參考嘅資料

王國長老

littlefunpig 發表於 23-4-14 09:48
呢度成日將文職當文員 拉埋其他工黎講
文員係Clerk 呀好嗎⋯⋯

認真9588

王國長老

cbeyond 發表於 23-4-14 09:48
乜現在BK連俾人回答都有限制嗎?
現在係樓主嘈緊有問題嗎?
若果有, 樓主請出聲, 我會delete

無限制,無規定,你請繼續「分享」

王國長老

Fishqqma 發表於 23-4-14 10:10
有懷疑有懷疑

你又嘈咩啫

王國長老

Fishqqma 發表於 23-4-14 10:29
title根本係no use

我覺得關乎入職要求多d
如果無特別講明,文員即係普通中五畢業(舊制),無咩會計船務等專長,中英一般,識一般電腦應用咁
有會計船務報關等知識,已經比最基本文員強

就似祕書就係祕書,但如果識法文嘅祕書,已經唔係一般了 (我知有年薪百萬,真嘅,但要求同工作內容都癲,就算title叫祕書我唔會拎嚟做benchmarking, 根本9588,講出嚟無意思)

王國長老

Fishqqma 發表於 23-4-14 10:29
我冇嘈喎

我講笑咋唔好介意

王國長老

大家睇正常市場情況
唔講你公司你親戚你朋友,畢竟你公司你親戚你朋友唔代表全港
睇JobsDB,就咁用clerk/officer搵,不篩選地就咁睇頭8個咩要求

不加說明了,我只俾客觀數據
attach1/tmp/phpTSEqdz
attach2/tmp/phpoErfQX
attach3/tmp/phpjk1jtm

首頁

尾頁

跳至