自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

好多人話大陸仲先進話台灣,我都有d認同
但始終返大陸,成日覺得會俾人呃,地方又污糟 (摸d街上d野覺得好污糟),人無禮貌推推撞撞;台灣就無咁感覺,人友善,唔會搭程的士又拒載又呃錢,亦唔會覺得周街好污糟
街申幾乎年年都去1-2次台灣,幾次大陸大城市如深圳廣州上海

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

she007 發表於 19-5-26 12:40
我地用平價食他們近中價的,點會唔好丫

理得佢咩價,總之個價香港食唔到就係了

王國長老

littlesister 發表於 19-5-26 12:50
台灣人又的確幾豪爽幾有人情味,我只去過幾次,但次次都同當地人吹水吹得好開心,路邊等巴士都吹到幾乎唔 ...

有次去遇岩地震,人在淡水,離市中心30分鐘火車
火車停駛,一整個下午。無咩其他車走到。無人發爛無人嘈,唯有周圍搵cafe坐下,到黃昏通車,人人按秩序排隊上車,爭位坐嘅竟然全部係香港人
果個和諧情況,唔好話大陸!香港都做唔到

王國長老

1988cc 發表於 19-5-26 15:22
如果得幾日假,又想去吓旅行,都會揀台北嘅,就只係貪佢近近地。

但而家會鍾意沖繩多啲

沖繩食唔夠台灣黎,我隔半年左右又癮起掛住台灣嘅食物
而且沖繩駛費貴好多,我去台灣住平酒店,捷運上蓋500港紙有交易,包車8小時約800港紙,沖繩無可能

王國長老

laiyuen 發表於 19-5-26 15:20
我,每次去都覺得好悶,又舊,完全唔想去

台北如果齋跟捷運走市區,係無咩特別野玩
但俾心機plan,玩陶瓷,吹玻璃,玩農場,浸溫泉,係好多野玩的。又平。我燒隻碗連工包料幾十蚊玩半日,香港咪駛旨意

王國長老

A_lcy 發表於 19-5-26 15:55
靚呀,抵玩
請問係咪台北整?可唔可以俾info 我?唔該

鶯歌老街,一街都係,你網上搵鶯歌老街diy好多blog睇
隨便搵一個俾你睇
https://forever0205.pixnet.net/blog/post/112816364-[鶯歌]-陶瓷老街~手拉坏diy

不過要預幾日俾佢燒,否則要另付速遞寄俾你

王國長老

panda361 發表於 19-5-26 16:07
有同感,韓食真係麻麻。

我都好多年無去首爾
但我唔食牛,韓國人又特別鐘意煮牛,語言不通我有d擔心(炸雞更唔食)

王國長老

maomaofafa 發表於 19-5-26 17:37
我去北京同三亞的士司機好nice, 地方又乾淨, 食嘢又好, 可能旅遊區好d

淨係放飛劍呢樣我已頂唔住(上兩星期至去過上海,除左後生唔會,其他人都會)
我返大陸玩架,以事論事咋

王國長老

ayi1 發表於 19-5-26 18:27
我都去過清境農場,坐定定準備睇剪羊毛show嗰時亞仔嗰成袋蘋果桃俾突然放出嚟嘅羊咩咩眨眼之間吃清光,啲 ...

動物邊忍得住啊
我妹帶仔去奈良,d鹿追住佢頂草帽黎食,我侄仔嚇到kick親樹頭仆喺度,到今日一講起奈良都唸起呢件事

王國長老

JChan 發表於 19-5-26 20:05
有無 台中 懶人包?

我台北架咋

王國長老

cassie0025 發表於 19-5-26 18:46
我都麻麻地台灣, 鐘意去泰國日本多, 真係會掛住果度既美食同買野, 台灣食野一般, 買野更加無意欲
...

台北曼谷都係我飛佛
上月去曼谷,4月啫駛唔駛36、37度啊,暑假真係唔敢去

王國長老

小小馬奇朵 發表於 19-5-26 20:11
十年前去過台北一次
深刻印象係路窄又爛、高高低低
崇光門口好多小販

咁台北的確有舊嘅地方
就係我遇上地震果次,行程繼續,淡水後夜晚去士林,講真我好q驚,d野舊舊,電纜掛木柱咁,果時心唸,如果震多一震,震跌條木柱,電纜會唔會電瓜我架

王國長老

007~sa 發表於 19-5-26 21:09
沖繩坐的士出入一天不用$800

包車價錢唔同出入呀
以klook價錢計,台灣包車8小時$799,沖繩包車8小時係$1423

王國長老

12312 發表於 19-5-27 09:48
新裝:珍珠奶茶杯(不用飲管)

我見fb有講,應該係類似starbucks隨行杯咁,要客人 自備?

王國長老

mercurycc 發表於 19-5-27 09:07
想攞野食?佢地而家好惡。

我3月去完
其實有d技巧
收埋(衫袋都得),唔好俾佢地知你有,就唔會追住
喂幾多拎幾多。你舉手話無,佢地又識,幾可愛丫

首頁

尾頁

跳至