自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

祝我好運 (頭先食lunch做快測仲係陰)
attach1/tmp/phpFBgR1j

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

kolun 發表於 23-4-20 14:20
可能係甲流. 祝早日康復!

我仔4月初第二次中招, 之後一星期後再甲流.

我上年7月中過一次
係發燒發冷果下惡頂d,之後退咗燒就無事
不過為免影響人,都係會乖乖坐足監 (如果唔係covid就可以早d放

王國長老

新鮮熱辣,又中了
發燒同咳同鼻塞,好彩無咩喉嚨痛
係咪要搵指定私家醫生攞新冠藥?
attach1/tmp/php06zRYC
attach2/tmp/phpZbaEem

王國長老

Charlotte_mom 發表於 23-4-20 18:37
新鮮熱辣,又中了
發燒同咳同鼻塞,好彩無咩喉嚨痛
係咪要搵指定私家醫生攞新冠藥?

明明我仲有戴口罩丫

王國長老

Elainelllam 發表於 23-4-20 19:53
HAgo apps book 睇政府門診

謝謝你,在私家等緊了,因為發燒打晒冷震,姑娘唔俾氈我話要散熱,我忍忍忍忍忍
陣間8吓點計錢先 (估計診金自負,老人家會開新冠藥就政府資助)
attach1/tmp/phpGxUgWF

王國長老

bb560 發表於 23-4-20 19:58
你之前幾時中過呀?

上年7月中過,今次症狀太似,(攰,似作感冒,咳,喉嚨痛,鼻水,尋日一發冷就知99%中招)
自己醒爬keep住坐監同快測

王國長老

catherine2011 發表於 23-4-20 20:03
其實only發燒,私家除左panadol, 仲會俾咩藥?

我要假紙咋,其實主要

王國長老

bb560 發表於 23-4-20 20:06
咁病徵有冇比上次輕微?
Anyway,祝早日康復

暫時未退燒,未知
我最大病徵係發燒發冷

王國長老

gallygally 發表於 23-4-20 22:32
請問你在邊間私家睇?

我去聖保祿
無開新冠藥俾我,開咗平時感嘅藥

王國長老

ngwong2 發表於 23-4-21 05:48
私家好貴. 家人問過$900

$7xx, 普通感冒嘅藥
咳水
消炎
退燒
喉糖
鼻水

王國長老

bobolam 發表於 23-4-20 21:14
身邊有冇人中招?經常堂食?

聽講同team有人中,不過我多數wfh 無同佢接觸
經常宅在家中,以往一星期堂食過2次

不過你咁問起,呢兩星期的確出入醫療機構(婦科心臟科中醫Gp化驗所)。我之前都話在化驗所好多人唔戴口罩,唔知係咪咁中招

王國長老

bb560 發表於 23-4-20 20:06
咁病徵有冇比上次輕微?
Anyway,祝早日康復

尋晚半夜退燒了
咳嘅情況都大有改善 (醫生枝咳水果然有效
而家有點鼻塞,喉嚨仲有d腫,周身攰(無燒)

應該比上次輕微

王國長老

ngwong2 發表於 23-4-21 09:06
若症狀輕微你哋會返工嗎?

好彩公司一向有wfh安排
我亦睇醫生攞咗假紙,所以其實尋日同今日都係同老闆講sick, 有精神就開機清嘢,無精精就offline
下星期繼續work from home , 在家中都繼續匿房坐監

王國長老

李露眉 發表於 23-4-21 10:17
你問呢度JM更係唔返, 
個個唔洗做有租收

我都想唔駛做
睇公司安排啦!老實講我都覺得唔駛問。如果我做零售,得我一個看舖,都唔到我唔返

王國長老

ngwong2 發表於 23-4-21 09:07
咳藥水係什麽顏色? 粉紅色?

綠色的
attach1/tmp/phpJKhMeM

王國長老

bobolam 發表於 23-4-21 19:51
即是戴口罩也中,唉!
家人有冇人中?

無人中,得我

王國長老

20162016 發表於 23-4-21 19:57
好多人都話會發冷的,睇卓健都會開新冠藥

我搵間近咋,我需要張醫生紙
發冷真係難頂

王國長老

catherine2011 發表於 23-4-21 21:02
你公司好好呀(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

係,我知自己算幸運,唔駛病住返工

王國長老

LedTV 發表於 23-4-22 13:15
我地乜口罩都唔用
完全唔防,正常生活
都無中

我正常使用口罩
長備酒精濕紙巾,每日用幾包,食飯前一定抹手+電話
連傳說中「酒精不能抹真皮嘢」我都日日做,酒精抹銀包抹手袋
亦從無捽眼捽鼻
唔敢話自己100%乾淨,但一定足夠乾淨

反而我媽從來唔理唔抹,(買咗d噴噴俾佢用足幾年都未駛買新,食飯前從無見佢消毒),又無中過

首頁

尾頁

跳至