自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

不好意思...我不知有沒有人理會或明白..我只是不知可以和誰分享這一刻心情..每次發作我都偷偷自己哭,因為我不想家人,朋友擔心....只想閉在房中....

這幾年濕疹把我令很難過, 希望有人可幫忙...

多年來塊面,眼皮,嘴一直有濕疹...靠藥膏及中藥控制
皮膚對女仔很重要...濕疹生在臉上更令我放棄人生很多機會...不停去尋醫但病情依然反覆 不停付出金錢和精力依然長期發作..真的令我很累很失望

這半年濕疹突然變得非常嚴重 發作時好似鐘無豔一樣. 皮膚又紅又厚.

中西醫睇了差不多十個...自問飲食已很清淡 而且我沒有工作 壓力不會太大...我真的想不到有什麼原因了 我不知道elidel 藥膏有沒有影響...?

這一星期 吃完中藥以為好轉 但這幾天突然變嚴重 擴散到原來沒有的額頭 我真的快崩潰 究竟我做錯什麼? 是什麼原因令我一直發作?

這一刻我很希望明天就是世界末日

jump.jump  我之前都試過,臉會出水你加油  發表於 14-7-17 06:44
lowa_ple  試下我個中醫丫  發表於 14-7-14 01:38
janetlam74  我仔之前都係咁未停過....我比佢去游水,好返晒,因抵抗力差會咁~  發表於 14-7-12 16:16
TV8  http://www.vegsochk.org/yueso/ys128/  發表於 14-7-12 15:44
chaeey  驗血  發表於 14-7-11 23:12
chaeey  有冇試驗。。睇下係咩引起  發表於 14-7-11 23:11
noodles9112002  增強抵抗力, 食下維他命C和B雜, 努力  發表於 14-7-11 21:44
ececbaby  要知道對咩敏感先,避開致敏源!  發表於 14-7-11 18:35
ccn008  用片糖沖涼, 我女細個時身同面都係濕疹, 而家靚晒  發表於 14-7-11 17:23
waic  濕疹好似要介海產, 因含水銀高  發表於 14-7-11 15:14
Jasper_lo  我建議你試下用濾水器係要過濾得好好的慮水器。用來飲用洗澡  發表於 14-7-11 08:00
Sunnn  旺角有個E生專E皮膚 好出名如要資料 pm我  發表於 14-7-11 01:10

複式洋房

回覆:臉上濕疹令我好想自殺

謝謝你們的關心和建議,你們都是心地很善良的人,讓我感到還有人明白...心情也舒緩了不少

我明白情緒是影響病情,但發作時望著鏡中的自己真的很易看不開。尤其這病令我自信非常低,由16歲開始,這病令不能參與和失去很多事物,也令我不想見人,只想自己一個,性格愈來愈內向和自卑

關於醫生,其實你們提及的皮膚專科我都看過了,除了何麗容和楊志強醫生。。而且上個月也曾經吃過两星期類固醇,所以暫時想先看看中醫。。

我也懷疑是不是我的護膚品有問題,我用的是bioderma rich cream and mask..用後會唯一無咁紅也不刺激(我已試過大部份防敏skincare會敏感)..

另外我也試過gnc 綠茶素,洋蔥素,效果不大.....現在想吃螺旋草....而且我會開始多做運動

我有一些問題請教大家...

請問有機護膚有什麼推介?

針灸放血有用嗎?

另外打算去做食物過敏測試或bioscan...bioscan平d而且可check 內分泌重金屬等等。。只是不知那些公司可不可靠

大家有沒有去過Maxdiosa or 有機農社?
因他們不是醫生,不知可不可信。。
只是現在我什麼方法都想試下

謝謝大家回覆,我真的很感激

有和我相似的朋友也要一起努力.

koizaki  護膚你試下la roche posay啊!我睇楊X強佢都係開哩隻俾我,用左塊面冇咁紅  發表於 14-7-11 10:35

複式洋房

回覆:myww 的帖子

其實我現在正放假,還有一年畢業就工作。我每天就是想著如何令我的病復原。。周圍看醫生

有時覺得自己很不孝順,我這個年紀應該是我去關心爸爸媽媽健康,而不是讓他們來關心照顧我...我沒有收入,只靠積蓄,這麼大個人好像對這個家庭沒有貢獻
我只的很想把自己照顧好,不想他們為我操心

複式洋房

上個月什麼都不用變很紅很乾...現在護膚己經很簡單了

複式洋房

好多謝你地 ...你地既建議我全部都有睇哂...我會試下晤同方法. 綠茶素其實我有食過gnc..但效果不大.. 不過現在我主要都傾向天然d既冶療...因看過太多西醫, 不想再用類固醇藥膏了...

請問有無人試過bioscan? 可測重金屬,內分泌等

定或是食物敏感測試較好?

複式洋房

引用:我明白你,我都長期濕疹,眼皮上同下都有,

原帖由 joyceyyk 於 14-07-11 發表
我明白你,我都長期濕疹,眼皮上同下都有,發得勁時睇嘢都有俾濕疹長出來舊硬皮阻住睇嘢。我睇楊志強,有好 ...
請問楊醫生係咪都係比類固醇藥膏/ Protopic/ Elidel?

複式洋房

引用:Quote:原帖由+swkmc+於+14-07-11+發表日本

原帖由 swkmc 於 14-07-11 發表
我講緊flurcort果隻,其實好多濕疹家長都有用hydrocortisone 都知有類固醇
Flucort f有類固醇嗎?

複式洋房

引用:我試過...小學時甚至因為面上濕疹印比同學

原帖由 cffw 於 14-07-11 發表
我試過...
小學時甚至因為面上濕疹印比同學笑同玩。
我眼皮會發炎要用眼膠布....
請問你用什麼牌子有機skincare? Thank you

複式洋房

引用:Quote:原帖由+jasmine.+於+14-07-11+發表不

原帖由 mrschocolate 於 14-07-11 發表
你平時用什麼護膚品?

千祈唔好化妝
我是用bioderma的.. 化妝必要場合我用礦物粉... 但都盡量不會了...

複式洋房

回覆 mrschocolate 的帖子

yes...可能organic較好..但不知什麼牌子好

複式洋房

losttoa 發表於 14-7-11 13:07
吾好灰心
謝謝大家:)

複式洋房

引用:我都建議你去做食物同環境血液敏感測試,我

原帖由 angry_ 於 14-07-11 發表
我都建議你去做食物同環境血液敏感測試,我姪女上個月去做咗,佢唔駛戒口,注重咗環境衛生之後,醫生都唔駛 ...
請問她在哪裡做的?

angry_  你在網上查速敏檢丫  發表於 14-7-11 15:30

複式洋房

引用:我姪女驗到主要係對塵蟎敏感,於是主力搞好

原帖由 angry_ 於 14-07-11 發表
我姪女驗到主要係對塵蟎敏感,於是主力搞好間房環境,掉咗好多唔捨得掉嘅舊衫,雜物,響普通電器舖買咗部納 ...
Ok 我會試試 謝謝

複式洋房

引用:回覆+Tiffany1212+的帖子可以講下你平日用

原帖由 cici1800 於 14-07-11 發表
回覆 Tiffany1212 的帖子

可以講下你平日用咩護膚品嗎?你情況 面特別嚴重, 可能當中的skin care 有關
我平日用avene spray + florihanna花水fu 臉 ...或 bioderma cream mask,再用bioderma cream

如要化妝 會用礦物粉 卸妝用melvita卸妝油 ..

我也覺得可能是其中原因。因我身體皮膚沒有事....但有時fu完花水/ mask真係有幫助...

angry_  你留意吓隻卸妝油丫,都有可能係令你敏感源之一  發表於 14-7-11 14:55

複式洋房

引用:做運動一定幫到妳,我有幾個朋友都係有濕疹

原帖由 room2102 於 14-07-11 發表
做運動一定幫到妳,我有幾個朋友都係有濕疹,有個好嚴重,讀書時見佢幾乎無一日係唔紅腫既,但最近見佢已經 ...
好的 我會䀆量夜晚做。。因我不用防曬,怕戶外會曬傷:(

複式洋房

引用:Quote:jasmine.+發表於+14-7-11+12:32+好多

原帖由 kcsp 於 14-07-11 發表
淨係食綠茶素係唔得, 一定要食埋洋蔥素, 你試下啦. 同埋得閒飲下D涼荼.
大約要食多久才有好轉的?

kcsp  通常食幾日已覺得病情有明顯減輕的跡象, 如無可試一日食兩粒, 再慢慢減少  發表於 14-7-11 15:10

複式洋房

引用:以前我係做院舍的,曾經有位學員濕診好嚴重

原帖由 sandrafan 於 14-07-11 發表
以前我係做院舍的,曾經有位學員濕診好嚴重,嚴重到雙手365日都要帶上手套,不停係咁抓,點保濕都係痕!仲 ...
我有吃過魚油沒效...我會看看阿麻籽油,thank you

sandrafan  唔咪阿麻籽油,係阿麻籽,係超市有得賣,我見同事磨粉俾佢撈落飯食,可能易入口  發表於 14-7-11 15:03

複式洋房

引用:Quote:原帖由+cici1800+於+14-07-11+發表回

原帖由 jasmine. 於 14-07-11 發表
我平日用avene spray + florihanna花水fu 臉 ...或 bioderma cream mask,再用bioderma cream

如要化妝 會 ...
植物油不是較溫和嗎? 我應該用什麼好?... (因有時真的需要化妝...不要怪我:( )

複式洋房

引用:Quote:原帖由+kcsp+於+14-07-11+發表淨係食

原帖由 jasmine. 於 14-07-11 發表
大約要食多久才有好轉的?
Ok..你是吃什麼牌子的?

kcsp  check PM  發表於 14-7-11 15:19

複式洋房

引用:Quote:原帖由+jasmine.+於+14-07-11+發表植

原帖由 cbeyond 於 14-07-11 發表
保濕做好未?見話fu花水/mask有幫助,即係平日皮膚水份唔夠,唔夠水份,皮膚乾都會令濕疹惡化。

...
Bioderma cream算不算保濕?... 因我不敢用精華...

首頁

尾頁

跳至